Šta od hrane morate probati ako odete na Havaje


Hrana i piće Putovanje

Havaji su najjužnija američka savezna država. U sastavu SAD-a nalaze se od 1959. godine, kada su postali njihova pedeseta članica. Havaji su zapravo arhipelag u Tihom okeanu. Sastoje se od osam glavnih ostrva, od kojih je ostrvo Havaji najveće i naziva se "Velikim ostrvom", kako bi se zapravo razlikovalo od naziva same države. Glavni i svakako najpoznatiji grad je Honolulu. 

Ovaj arhipelag je veoma popularna turistička destinacija. Razloga za to je mnogo. To su, pre svega, prirodne lepote, odlična, topla tropska klima, prozirno more, atraktivni talasi i veliki broj vulkana. 

Sva ova ostrva su vulkanskog porekla, a život tj. živi svet je na ova ostrva došao na tri načina: 

  • putem vetra,
  • talasima,
  • pomoću ptica i drugih insekata.

Havaji imaju tropsku klimu, ali temperatura i vlažnost nisu ekstremni što je posledica uticaja pasata sa istoka. Temperature su pogodne za letovanje svih 12 meseci, pa ova ostrva turisti posećuju tokom cele godine.

Havaji su posebno omiljeno mesto surferima, zbog savršenih talasa za bavljenje ovim sportom. Tu se održavaju i neka od najpopularnijih takmičenja u surfu. Za tu svrhu je i napravljena čuvena Vaikiki plaža. Jedna od najlepših plaža na svetu.

Stanovništvo se uglavnom bavi turizmom i ugostiteljstvom. Čuvaju svoj jezik, kulturu i običaje, ali i razvijenu alternativnu medicinu i samim tim autentičnost života na Havajima. Sve ovo Havaje čini još atraktivnijim za turiste koji žele da upoznaju život koji se u mnogome razliku od života u zapadnom svetu.

Havajska kuhinja je, takođe, veoma interesantna i ako ikada budete obilazili ovu američku državu probajte neke od njihovih specijaliteta. Oni su danas miks tradicionalne kuhinje i noviteta koji su doseljenici doneli sa raznih krajeva sveta. 

Havajska hrana

Svaka zemlja odiše svojim tradicionalnim jelima pa tako i Havaji. Ono što je u Srbiji pasulj, sarma, kajmak to su na Havajima poi, loco moco, lau lau, saimin nudle i naravno nezaobilazni poke, koji postaje zaštitni znak havajske kuhinje jer se iz dana u dan širi i dospeva do svih kontinenata.      

Zbog autentičnog ukusa havajska kuhinja „živi“ i u Srbiji, kroz Poke činije. 

U sastav poke činije ulazi pirinač, sitova riba ili neko druga vrsta mesa i najrazličitije sirovo povrće. Seče se na komadiće otuda i naziv poke. Najčešće se pravi od sirove tune ili lososa. Osim što je ukusna, hrana je takođe i jako zdrava.

Tu su svakako i saimin nudle, odnosno supa sa tankim rezancima i portugalskom kobasicom.

Ko voli svinjetinu, za njega je pravi izbor kalua pork. Kalua pork ima oštar ukus dima.

Poi je hrana koju možete jesti u bilo koje doba dana. Priprema se od taro korena. Taro je nešto nalik našem krompiru.

Ukoliko niste u mogućnosti da odete na Havaje, vi je barem probajte u svom gradu ili nabavite recept i pokušajte da je pripremite barem nalik Havajčanima -velikim kuhinjskim mastorima.






Srodni tekstovi:


Razlozi za hitnu ekstrakciju zuba

1. Impaktirani umnjaciUmnjaci su treći molari koji izbijaju u kasnim tinejdžerskim godinama. Dok ne...

Detaljnije

Šta treba znati pre kupovine stana?

Mnogi koji su pred traženjem stana za sebe i svoju porodicu su u toj situaciji prvi put i puni su pi...

Detaljnije

Komadi odeće koji su potrebni svakoj ženi

Koliko puta vam se desilo da otvorite garderober i nemate šta da obučete?Bez obzira koliko od...

Detaljnije

Lekovita biljka koja preferira sušu

Majčina dušica je samonikla biljka, ali se može i namenski gajiti. Drugi nazivi za ovu veoma ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS