Bitne informacije o alergiji kod dece: uzrok, simptomi i lečenje


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Alergije su česta pojava kako kod dece tako i kod odraslih. Zapažena je tendencija porasta alergenih stanja, novih uzročnika i novog načina ispoljavanja alergije. Sve u svemu, alergije nisu opasne i ne treba ih posmatrati kao bolest. Potrebno ih je propratiti, eliminisati njihov uzrok i boriti se sa istim. 

Koji su glavni uzročnici alergija

Glavi uzročnici alergija mogu biti virusnog ili bakterijskog porekla, zatim čestice polena, prašine, određene hemikalije ili pak određene namirnice. Širok je spektar mogućnosti za izazivanje alergijske reakcije. Nekada su one poticale pretežno od raznih vrsta polena, dok se danas slika drastično promenila. Sve češće mesto u razvoju alergija potiče upravo iz ishrane. 

Uzročnici alergija kod dece iz ishrane

Najčešći uzročnici alergijskih reakcija kod dece je ishrana i to konzumiranje određenih namirnica ili grupa namirnica. Najčešće su uzročnici jaja, alergija na kravlje mleko, orašaste plodove, bobičasto voće. Prilikom uvođenja novih namirnica kod beba i dece, poželjno je obratiti pažnju na kvalitet tih namirnica, izloženost pesticidima tokom proizvodnje, kao i na način pripreme istih. Ukoliko se javi alergijska reakcija, poželjno je ispitati koji je tačno uzrok, a to se može obaviti putem krvi, koja nije invazivna metoda.

Alergija na kravlje mleko

Kada je reč o alergiji na kravlje mleko, misli se na produkte iz kravljeg mleka, koji izazivaju reakciju. To su pre svega kozein, odnosno mlečni protein i laktoza. Ove komponente su izuzetno teško svarljive, pa mnogima mogu izazvati tegobe u vidu dijareje, zatvora, bolova u stomaku. Kod dece koja su alergična na kravlje mleko, može doći do lošeg napredovanja u telesnoj masi i izazvati niz drugih komplikacija. Alergija na kravlje mleko obično se dijagnostikuje u najranijim fazama bebinog odrastanja, praktično odmah po upotrebi ovog mlečnog obroka.

Kako prevazići alergijske reakcije

Mnogo je odgovora na ovo pitanje, ali mahom su odgovori koncipirani na isti način. Cilj je eliminisati uzročnika tegove. Svi oni agensi iz prirode ili iz okruženja moraju biti eliminisani, ili ih se kloniti kako bi se nivo alergijske reakcije sveo na minimun. To je jedini način da kontrolišemo reakciju. Svakako da postoje i lekovi koji mogu poboljšati telesno i zdravstveno stanje i preduprediti prevazilaženje problema. Takođe, čajevi, vežbe, promena klime sve su to načini da se prevaziđe problem. Alergija na kravlje mleko može se eliminisati ili izbacivanjem iz upotrebe čistog kravljeg melka, ili prelaskom na mleko iz koga je eliminisan mlečni protein ili laktoza. 

Ispoljavanje alergijske reakcije

Alergijska reakcija može se ispoljiti na više različitih mesta - na koži, putem organa za varenje ili organa za disanje. Najčešći vid ispoljavanja alergijske reakcije kod dece je putem kože u vidu osipa i crvenila na licu, ili eventualno putem organa za varenje, u vidu dijareje ili zatvora. Svaka promena se jednostavno može zapaziti, pa trenutnim delovanjem možete preduprediti stanje i smanjiti alergijsku reakciju. Bitno je reći da se alergija pojavljuje sporadično, a često jednostavno odjednom nestane. Ukoliko imunitet osobe ojača i alergijske reakcije će se smanjiti i obrnuto. Najbitnije je prepoznati i eliminisati uzročnika. Savetuje se da se ništa ne prepušta slučaju i da se o svakoj promeni upozna izabrani lekar. 
Srodni tekstovi:


Kako do minimalističkog stila u kupatilu?

Ono što se u poslednje vreme veoma ceni kada je enterijer u pitanju jeste definitivno minimal...

Detaljnije

Zašto je polaganje prve pomoći bitno za svakog pojedinca?

Kada se dogodi nesreća ili nastane povreda, pravilna primena prve pomoći može biti presudna u spasav...

Detaljnije

Sportske kombinacije za dominacije: 6 ideja za savršen sportski prolećni outfit

Sportska garderoba ima veliki potencijal ovog proleća. Dok je s jedne strane proleće vreme kada izla...

Detaljnije

Studije medicine u Beču – obrazovanje koje stvara kvalitetnu osnovu za zaposlenje

Prestonica i najveći grad Austrije, koji ima gotovo 2.000.000 stanovnika i istoriju koju ispisuje du...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS