Potrebe za koje se angažuje knjigovodstvena agencija


Biznis Biznis

Veliki deo funkcionisanja današnjih preduzeća obuhvaćen je uslugama za koje se angažuje knjigovodstvena agencija. Radi se o vrlo detaljnom i široko definisanom poslu, koji zahteva obrazovanje, stručnost i profesionalizam. Zbog specifičnosti knjigovodstvene delatnosti koja se ogleda u praćenju zakona, propisa i obavljanju konkretnih transakcija, funkcioniše uz dobijanje zvanične potvrde – licence. 

Knjigovodstvena agencija angažuje se od strane velikog broja poslovnih subjekata, odnosno gotovo svih onih koji nemaju organizovanu jedinicu računovodstva ili knjigovodstva u svom sastavu. U nastavku teksta predstavićemo najčešće potrebe koje ukazuju da je angažovanje knjigovođe neophodno. 

knjigovdstvena agencija

Knjigovodstvena agencija angažuje se za brojne aktivnosti

Veliki broj raznovrsnih usluga knjigovodstva pružaju agencije. One su obračunskog karaktera i obuhvataju konkretna knjiženja, odnosno evidentiranje u poslovnim knjigama, kako fizički dostupnim, tako i na računaru – u online segmentu poslovanja. Knjigovodstvena agencija je licencirana, i kao takva ima mogućnost direktnog obračunavanja bruto zarada za sva preduzeća. One se sastoje od neto zarade, odnosno plate zaposlenih, poreza i doprinosa. Pored toga, knjigovodstvena agencija evidentira sve poslovne promene za potrebe preduzeća, a to su: nabavka, proizvodnja, prodaja, plaćanje obaveza i naplata potraživanja, u zavisnosti od karaktera delatnosti. 

Značajnu ulogu knjigovođe imaju i u čuvanju poslovne dokumentacije, što je predviđeno zakonskim odredbama, a najčešće minimalno 5 godina u zavisnosti od tipa papirologije. Uz sve navedeno, knjigovodstvena agencija zadužena je često i za komunikaciju sa bankama, odnosno praćenje i transfer novca, kako u gotovini, tako i putem menica i čekova. Knjigovodstvena agencija bavi se i svim porezima, a osnovni su porez na dodatu vrednost, kao i na dobit. Postoje i druge aktivnosti koje mogu biti predmet dogovora i ugovora između agencije i preduzeća koje je angažuje. 


Knjigovodstvena agencija angažuje se i za potrebe savetovanja

Pored toga što knjigovodstvena agencija realizuje veliki broj usluga koje su navedene u prethodnom delu teksta, zahvaljujući njihovoj stručnosti, ekspertizi i praćenju računovodstvenih trendova, angažujuju se i za stručno savetovanje. Podrazumeva se često da je to i deo prvobitnih usluga koje pruža knjigovodstvena agencija, ali nekada se savetovanje ugovara odvojeno od obračunskih usluga. Knjigovodstvena agencija prati sve zakone i propise u oblasti evidentiranja, obračunavanja zarada, poreza, kao i realizacije plaćanja, naplate i drugih računovodstvenih oblasti. Uz to, softverski program u kojem se evidentiraju poslovne promene, često može biti oblast koju u skladu sa propisima ažurira knjigovodstvena agencija. 

Poznato je da se svetski računovodstveni standardi koriste i u domaćem računovodstvu, pa je neophodna i njihova pravilna primena u svakom trenutku. Knjigovodstvena agencija prati sve trendove u svojoj delatnosti, informiše preduzetnike i sve oblike privrednih društava o novinama, aktuelnostima i eventualnim izmenama. Iako za to dobijaju nadoknadu, mnogo je veća olakšica koja se kreira firmama. Naime, one ne moraju pratiti zakonsku regulativu u domenu knjigovodstva, niti primenjivati propise u istoj oblasti, jer za to imaju pouzdane, stručne i profesionalne partnere – knjigovodstvenu agenciju koja okuplja eksperte u oblasti računovodstva i konkretno knjiženja. 

Knjigovodstvena agencija ima nemerljivo veliki značaj u profesionalnom obavljanju raznovrsnih računovodstvenih aktivnosti. Kako se radi o poslu koji je zahtevan, detaljan i zahteva stručnost, kontinuirano se vrši bez predaha i bilo kakvog izostavljanja računovodstvenih aktivnosti. Angažovanje knjigovođe značajna je olakšica preduzećima, ali i zakonska obaveza, ukoliko u svojim redovima zaposlenih nemaju službu računovodstva.






Srodni tekstovi:


Zašto je potreban školski pribor?

Kada deca kreću u prvi razred, raduju se kupovini neposredno pre početka školske godine. Tada...

Detaljnije

Kandida u trudnoći - prevencija i lečenje

Tokom trudnoće, trudnice moraju da obrate dodatnu pažnju na svoje zdravlje. Izbalansirana ishrana i ...

Detaljnije

Ljuljaška za bebe: korisnost i uticaj na razvoj deteta

Iskustvo, osećaj, zabrinutost, sreća, sve ovo se i ne može opisati rečima kada dolazi beba u kuću i ...

Detaljnije

Iznajmljivanje vozila u Beogradu

Kada poželite da se upoznate sa sklopom zapadne i istočne evropske kulture, ekonomskim, naučnim i ku...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS