Prestanak dojenja i dohrana za bebe


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Koliki god da su podsticaji za aktivno dojenje, uvek će se javiti situacija u kojoj postoji razlog za prestanak dojenja i prelazak na dohranu za bebe. Ovaj proces podrazumeva hormonalne i psihičke poteškoće i ni jednoj mami ne pada lako. Iz tog razloga je svaka kritika i pitanje „da li je to baš moralo?“ u najmanju ruku suvišno i preterano.

Mame koje se nađu u ovakvoj situaciji imaju bezbroj dilema: da li će beba prihvatiti flašicu, da li će napredovati i biti zdrava, da li sam loš roditelj ako ne dojim svoju bebu? Poslušajte naše odgovore.



Da li je dohrana za bebe manje kvalitetna od majčinog mleka?

Odgovor na ovo pitanje je „Ne“, ali je važno naglasiti da govorimo o dve različite vrste hrane za novorođenče i zbog toga ih je teško upoređivati.

Majčino mleko je najbolji izbor jer je prirodno, telo majke ga stvara i prilagođava bebinim potrebama. Svaki put je idealne temperature, sveže i hranljivo. Porcije su optimalne i potpuno besplatne.

Sa druge strane, dohrana za bebe se pravi na enzimima kravljeg mleka, ali se obogaćuje vitaminima, mineralima i probioticima tako da u mnogim slučajevima ova hrana bebi više prija nego što je to slučaj sa podojem. Proizvođači prave linije za uzrast do 6 meseci, do 12 meseci, do 24. meseca i za stariju decu pa se obezbeđuje uvek optimalna hranljivost kao što to stvara i majčino mleko.

Dakle, dohrana za bebe je kvalitetna zamena za majčino mleko iako nije reč o istoj vrsti hrane. Ako postoji potreba da se prekine dojenje, ad formula je nešto što će obezbediti nesmetan nastavak razvoja i napredovanje bebe.


Kako će se beba naviknuti na novu hranu?

Očekivano je da se bebi pojačaju grčevi kada pređe na dohranu za bebe, ali uz formulu na bazi probiotika to neće dugo vremena biti problem. I flašicu će odmah zavoleti jer se iz nje mleko izvlači lakše pa ni tu nema mesta za strah. Vi i dalje imate bliskost i maženje tokom hranjenja, samo sada kroz ishranu na flašicu.

Svi govore o prednostima dojenja, ali da vam navedemo i koje su to prednosti dohrane za bebe:

  • Kvalitetna alternativa majčinom mleku,
  • Obroci su tačno definisani, na 4 sata,
  • Nema dojenja svaki čas, nema izmazanja, bolnih grudi i bradavica,
  • Nema potrebe da dete okrećete tokom podoja, udobno se namestite i uživajte u hranjenju,
  • Slobodni ste da jedete šta god želite bez straha da te namernice neće prijati bebi 

Spisak prednosti se može nastaviti, ali suština je to da se nešto dobija, a nešto gubi. Ono što je važno je da će beba nastaviti da napreduje, raste i jača u veselo i srećno dete koje se zdravo hrani.

Normalno je da budete tužni, ali nema razloga da osećate da ste loš roditelj jer ste se našli u situaciji da prekinete dojenje. U životu vas čekaju mnoge roditeljske dileme, ovde srećom postoji alternativa – dohrana za bebe, pa nema mesta za brigu i razmišljanje. U njen kvalitet ćete se uveriti i sami kada primetite dobijanje na kilaži i rumene obraze vašeg deteta!




Srodni tekstovi:


Do koliko godina mogu zatrudneti?

Kod žena plodni dani obično prestaju dolaskom menopauze. Menopauza je prirodni biološki proce...

Detaljnije

Inovativni načini otvaranja sobnih vrata

Sobna vrata su važan deo uređenja doma i stana, ne samo zbog funkcionalnosti, već i zbog estetike. K...

Detaljnije

Šta sve podrazumevaju nova ograničenja za probne vozačke dozvole?

Poslednjih godina Pravilnik o saobraćaju se promenio u neverovatnoj meri, a to su zapravo zahtevale ...

Detaljnije

Kako izgleda biti roditelj bebi od godinu dana?

Imate dete koje je skoro oduvalo jednu svećicu na torti? Čestitamo, onda ste dobili i novu ulogu, a ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS