Kako da vašim mališanima obezbedite zdravu i uravnotreženu ishranu?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Svaki roditelj želi da mu se dete pravilno razvija i raste. Da bi uspeo u tome, potrebno je obezbediti mu pravilnu i adekvatnu ishranu, tj. od malena ga naučiti i navići na zdrave namirnice. Isto tako, veoma je važno da dete ume samo da raspozna koja je to hrana koja nije nimalo zdrava, tj. koju bi trebalo izbegavati. Tako na primer, trebalo bi da zna da je mnogo zdravija opcija prirodni sok od maline ili nekog drugog sezonskog voća od recimo bilo kog kupljenog soka u prodavnici. 

Naravno, to znači da detetu nikada ne dozvolite da pojede čips ili popije neki gazirani napitak. Mnogo je važnije objasniti mu razliku između zdrave i one “manje zdrave” varijante. 


O adekvatnoj ishrani treba voditi račina još u najranijem uzrastu 


Ako analiziramo sam period od rođenja, poznato je koliko je majčino mleko zdravo za dalji razvoj i rast deteta. Samim tim, ukoliko žena ima dovoljno svog mleka, ne bi trebala da razmišlja o bilo kojoj vrsti veštačkog mleka, pre svega jer ono sadrži sve potrebne hranljive materije koje štite imuni sistem deteta i omogućava mu pravilan razvoj. Naravno, danas mnoga deca prosto nemaju tu mogućnost, što opet ne znači da će imati neki zastoj u razvoju i sl. Veštačko mleko je upravo napravljeno tako da sadrži što više sličnijih sastojaka poput majčinog mleka, tako da zadovoljava sve potrebe bebe za napredovanje i rast.


Od malih nogu ih naučite da ne preskaču obroke


Navike koje steknu od malena najčešće ostanu za ceo život. Shodno tome, decu bi još u najranijem uzrastu trebali da naviknete da imaju zdrav i hranljiv doručak, ručak, užinu i na kraju večeru. Isto tako, najbolje bi bilo da koliko je to moguće svi zajedno barem jedanput dnevno imate zajednički obrok. Vikendom to može biti porodični ručak, dok radnim danima možete na primer večerati zajedno.

Mnogi mališani preskaču doručak, za ručak pojedu neku gickalicu ili slatkiš, pa tek uveče osete da su gladni. To može biti vrlo opasno ukoliko detetu pređe u naviku. 


Zdravom ishranom sprečićete nastanak raznih bolesti


Ako se malo osvrnete oko sebe primetićete kako danas sve više dece ima problem sa gojaznošću. Za to su najviše krivi roditelji. To zapravo govori da oni ne vode nimalo računa o tome šta im dete jede ili su mu prepustili da ono samo odlučuje o tome. Deca koja imaju problema sa kilažom najčešće konzumiraju brzu hranu, grickalice, slatkiše i nezdrave sokove. Sama gojaznost može kasnije dovesti do narušavanja zdravlja i pojavu niza bolesti poput problema sa krvnim pritiskom, dijabetesom i sl. 

Zbog toga je veoma važno još od malih nogu decu navići na zdrave namirnice. Tu pre svega mislimo na kuvanu hranu baziranu na puno povrća, konzumiranje sezonskog voća i sl. Ukoliko su pasionirani ljubitelji sokova, neka im izbor bude na neki prirodni domaći sok koji ne sadrži puno šećera. 

Skatkiši su definitivno nešto što sva deca obožavaju. Naravno, to ne znači da treba da im branite da pojedu neku čokoladicu ili zaslade se kolačem. Ne biste trebali da dozvolite detetu da mu glavni obrok budu slatkiši, već mu objasniti da je slatkiš vrsta dezerta koji ide nakon glavnog obroka.


  







Srodni tekstovi:


Da li pravilno brinete o svom srcu?

Kada ste poslednji put posetili kardiologa i proverili kardio-vaskularni sistem? Vreme je da se posv...

Detaljnije

Koje sve zadatke morate da ispunite ukoliko vam se bliži venčanje?

Bliži vam se jedan od najlepših događaja u životu, ushićeni ste i pomalo zabrinuti zbog brojn...

Detaljnije

Karakterne crte koje mogu opisati psihologiju ličnosti

Kroz decenije koje su za nama mnogo truda i rada je uloženo kako bi se unapredilo razumevanje čoveka...

Detaljnije

Nekoliko stvari koje je poželjno proveriti pre kupovine placa

Kada odlučite da kupite plac, ta odluka treba da se zasniva na nekoliko analiza, a ne da ishitreno o...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS