Šta je rešenje za previše oštećene zube koji nisu za vađenje?


Zdravlje i lepota

Kada izbegavamo da idemo kod zubara, a znamo da su nam zubi pokvareni, onda svesno rizikujemo da dođemo u mnogo goru situaciju od trenutne. To je definitivno pogrešno, a opravdanja je lako pronaći, poput "ne boli me trenutno zub" do toga "nemam vremena" ili "nemam novca". 

Sve su to samo izgovori, koji nestaju čim se javi bol, neprijatnost, čim krene da vas sve boli zbog jednog zuba i čim taj jedan zub počinje da vas ometa u obavljanju vaših svakodnenvnih poslova. Tada nema izgovora i tada znate da je došlo krajnje vreme da posetite vašeg stomatologa. I obično se radi o zubima koji su do pola uništeni i sada već sigurno znate da je jedna od opcija da ih izvadite. Međutim, postoje i druga rešenja, koja to možda i mogu da spreče, jer je vrlo važno da zadržimo naše zube.

Procena stomatologa - da li je vađenje zuba neophodno?

Pre svega, ne treba sami da donosite zaključke. Da li treba da izvadite zub ili treba da ga popravite i na koji način će biti popravljen i saniran? - To je pitanje na koje samo zubar može da vam da odgovor. Dakle, ne treba da se konsultujete sa prijateljima, rodbinom i porodicom, već treba da odete kod stručnjaka. Zubari su tu da učine sve da sačuvate svoje prirodne zube, je to i poenta. Oni će proceniti na osnovu pregleda da li taj zub koji je okrnjen, oštećen i veoma pokvaren može da ostane tu i da li neće ugroziti druge zube. Ukoliko to utvrdi onda je na redu sledeći korak.

Pokušaj da se zub sanira

Kada zubar proceni da taj zub može da ostane, onda ima jedan težak zadatak. A to je  - da ga popravi na pravi način i da ga osposobi da taj zub i dalje vrši funkciju koju je do sada vršio, kao i da vam dugo traje. Stomatolog bi trebalo da se potrudi da ga popravi na najbolji mogući način i da proba da ga što manje okrnji i što manje ošteti u toku popravke. Nekada je to lako, a nekada naravno teže, jer sve zavisi od toga kakav je kvar i koliko dugo je zub bio kvaran. Nekada će popravka trajati i do nekoliko dana, što znači da će vam zubar stavljati lek, jer će pokušati da ga izleči na najbolji mogući način. Kada se zub sanira, onda sledi i nadogradnja tog zuba.

Ugradnja krunice za zube

Zub koji je okrnjen ili oštećen ne može tako zauvek da ostane. Naravno da mora da se do kraja završi posao, a to znači da zub mora da se obezbedi i da mora da mu se vrati funkcija koju je imao. Dakle, trebalo bi ugraditi zubnu krunicu. Pre svega zbog toga da bi vam i dalje služio na isti način, a zatim i zbog estetike. Metalne ili bezmetalne krunice za zube će učiniti da vaš zub izgleda kao pre bilo kakvog kvara, ali će vam omogućiti i da se vi ponašate kao pre kvara, a moći ćete opet na toj strani da jedete. Zatim, zubne krunice će vam jako dugo trajati, godinama, te je ova nadoknada pokvarenih zuba jedno vrlo korisno rešenje.




Srodni tekstovi:


Informacije koje treba da znate ukoliko planirate da studirate u Italiji

Odvažiti se i otići iz zemlje kako biste studirali na nekom inostranom fakultetu zaista jeste hrabar...

Detaljnije

Od kada postoji apoteka kao institucija u Srbiji?

Danas je situacija drugačija, apoteka ima na svakom koraku... Neke bolje snabdevene i sa više...

Detaljnije

Obilazak čitavkog Beograda za samo jedan vikend

Letnji, tropski dani odavno su nastupili, sezona bazena, hladnih pića i lepršave odeće uredno...

Detaljnije

Deserti naših baka koje i danas obožavamo

Često se može čuti da ništa ne budi sećanja kao miris hrane koju su nam najbliži, sa mnogo lj...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS