Najpopularniji stilovi u enterijeru


Dom Dom

moderan enterijer

Kada kupujete novi stan ili renovirate stari, sigurno dugo razmišljate kako bi izgledao taj prostor. Neko traži savet dizajnera enterijera, neko prati blogove i časopise, a neko se oslanja na svoju kreativnost. Jako je važno da prostor bude uređen onako kako vama najviše odgovara, kako biste se osećali udobno i spokojno. Boje, teksture, nameštaj, raspored prostorija i dekoracija su neka od najbitnijih pitanja kada uređujete životni prostor. Ukoliko želite da pratite trendove, uputićemo vas koji su najpopularniji stilovi u enterijeru. Ukoliko pak želite da imate što praktičniji dom, odlučite se za onaj stil koji najviše odgovara vašem senzibilitetu i prilikama u kojima se nalazite. 

Vrste stilova i najpopularniji stilovi u enterijeru

Kada unajmite stručno lice u želji da vam preuredi životni prostor, važno je da znate da mu objasnite šta tačno želite. Zato ćemo vam opisati vrste stilova u enterijeru. 

Moderni VS savremeni stil

Moderni stil se najčešće odnosi na prostor sa čistim i oštrim linijama, jednostavnom paletom boja koja se uglavnom zasnima na tonovima bele i crne, uz prisustvo materijala poput metala, stakla i čelika. Ovaj stil odiše elegancijom i nema previše detalja. Preporučuje se za manje prostore poput garsonjera. U dnevnom boravku je obično ugaona garnitura ispred koje se nalaze manji klub-sto i televizor. Kvarcne radne ploče u kuhinji i pločice jednostavne teksture u kupatilu su nešto po čemu se prepoznaje moderni stil.

Savremeni stil nije isto što i moderni. Dok je moderni stil stroga interpretacija započeta u 20. veku, savremeni je fluidniji, odnosno prilagodljiviji. U njemu se čak mogu susresti i krive linije koje su potpuno izuzete iz modernog stila. 

Drugi najpopularniji stilovi u enterijeru

Minimalistički stil je reper funkcionalnosti. Neutralne boje, jednostavan nameštaj uz minimalno dekoracije sinonim su za ovaj stil. 

Industrijski stil prepoznatljiv je po svojim tamnijim bojama i elementima koji podsećaju na napuštene fabrike i skladišta. Zidovi od cigle, vidljive cevi, drveni lusteri koji vise sa visokih plafona i reciklirani komadi nameštaja odaju utisak nedovršenosti. Međutim, svaki detalj je u potpunom skladu. U poslednje vreme sve više kafića, restorana, pa čak i pekara odrađeno je u industrijskom stilu. 

Neutralni tonovi i svetle boje, sa ciljem da u unutrašnjost prodre što više svetlosti karakterišu skandinavski stil. Veliki prozori (kojih treba da bude što više), terase i svetlarnici su obavezni elementi. Zavese ili ne postoje ili su bele (transparentne) kako ne bi zaklanjale dragocenu svetost.

Klasični detalji, raskošna dekoracija i pregršt aksesoara oličenje su tradicionalnog stila. Najrazličitija paleta boja, materijala i teksture prisutna je kako na nameštaju, tako i na dekorativnim elementima. 

Kada su u pitanju najpopularniji stilovi u enterijeru, boho zauzima jedno od vodećih mesta. Za boho stil se može reći da propagira slobodu, jer je potrebno da se ispoštuje jako malo pravila. Ukoliko ne želite da ceo vaš dom bude u ovom stilu, možete urediti samo deo stana ili kuće. Ubacite vintage nameštaj, tepihe ili prekrivače i inovativne detalje na zidovima i policama i životni prostor biće apsolutno u boho stilu. 

Šabi šik stil se često može videti u stanovima u kojima žive žene same. Nameštaj u beloj, bež i pastelnim bojama, uz jednostavne mirišljave sveće i lampione pleni elegancijom.

Sivi i bež tonovi i drveni ili kameni elementi karakteristični su za rustični stil. Njegova najveća prednost je što se lako kombinuje sa svih ostalim stilovima, a njegovih elemenata ima u skoro svakom privatnom ili poslovnom prostoru.

Kako odabrati stil – najpopularniji ili najpraktičniji?

Kada ste videli koji sve stilovi postoje i kako možete da ih prepoznate, vreme je da se odlučite da li ćete pratiti trendove ili ćete se ipak odlučiti za praktičnost. Na primer, ukoliko imate malu decu, prosto je nezamislivo da uredite stan u šabi šik stilu. Oni svojim malim rukama mogu da naprave nered koji će lako biti vidljiv na svetlim površinama. Još jedan faktor u vezi sa kojim morate voditi računa su kućni ljubimci. Osim što umeju da naprave nered, psi i mačke za sobom ostavljaju dlake. Razmišljajte praktično kakve tepihe i nameštaj možete imati u svom stanu ili kući ako kroz njih šetaju vaši životinjski prijatelji. 

Ukoliko niste sigurni kako biste uredili svoj dom, razmilite o onome što nikako ne biste voleli da vidite u njemu. Nemojte biti u iskušenju da gomilate predmete koji vam više ne donose radost ili nemaju više nikakve koristi. Čak i ako i dalje tražite stvari koje volite, budite jasni šta ne želite i pametno ih odložite.

Svi oni koji veruju u feng šui, trebalo bi da prate svoje instikte i urede dom po pravilima koje drevna kineska veština nalaže. 




Srodni tekstovi:


Responsive dizajn

Najkraće rečeno, responsive web design predstavlja pristup kojim programer kreira web stranicu koja ...

Detaljnije

Luksuzno, a jeftino letovanje u Crnoj Gori? Može!

Putovanje na odmor nikada nije jeftino. Smeštaj, hrana, novac za trošak… jasno ...

Detaljnije

Zašto biste trebali da se opredelite za hrastov parket?

Zamena poda u kući ili stanu, pa čak i psolovnim objektima nije nimalo lak zadatak, već proces koji ...

Detaljnije

Kolonoskopija i ishrana

Endoskopski pregled kolonoskopom je jedan od onih pregleda koji su pacijentima najomraženiji. Ali, s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS