Ramovima za slike dekorišite dom


Dom Dom



Uokvirene slike ili fotografije, mogu ispuniti različite zadatke u prostoru: one smiruju, stimulišu, iznenađuju ili bude emocije i sećanja. Napravljeni od drveta, metala, digitalni, rađeni po meri ili otkriveni u nekoj antikvarnici – ramovi za slike efikasno donose umetnost u naš dom. Naš tekst će vam pokazati kako na najbolji način da istaknete slike u okvirima, kako biste dobili najviše od njihove lepote.

Ramovi za slike predstavljaju zidne ukrase za praktičnu upotrebu. Okvir slike može sam po sebi biti umetničko delo, ali mu je prvenstvena namena da istakne i zaštiti svoj sadržaj (sliku ili fotografiju, ogledalo, ali i kolaže od različitih materijala) od oštećenja, prašine i vlage. Pored toga, slike u ramu je mnogo lakše premeštati, transportovati i kačiti na zid.

Kakvi ramovi postoje 

Ramovi za slike mogu biti napravljeni od različitih materijala: drveta, aluminijuma, metala ili plastike. Dolaze u brojnim formama i dimenzijama. Ukoliko posedujete vredne slike ili fotografije velike lične vrednosti, najbolje je da ih uramite po meri u originalni ram.

Okviri po načinu izrade mogu biti:

  • Zamenljivi ramovi – imaju pozadinu koja se lako skida, što olakšava zamenu slika. Ovo su najbrojniji okviri na tržištu i dostupni su u standardnim formatima, u bezbroj dizajna i materijala.

  • Okvir od letvica – prilagođen je dimenzijama pojedinačnih umetničkih dela. Četiri profila – letvica, čine ovaj ram.

  • Ram sa odstojanjem – stvara razmak između pozadine i stakla, takozvanu „dubinu“, što je idealno za trodimenzionalne objekte.

  • Stilski okviri – retro modeli, uglavnom barokni ramovi za slike, bogato su ukrašeni u reljefu, najčešće u boji starog zlata.

  • Magnetni ramovi – izuzetno laki za rukovanje i zamenu slika. Kod ovih okvira, sve elemente: ram, staklo, paspartu, sliku i pozadinu, zajedno drže magneti.

  • Ram za kolaž – u čijem okviru ima prostora za više slika, koje se kombinuju u novu celinu. Idealno za portrete porodice i prijatelja.

  • Držač za slike bez okvira – predstavlja „ram bez rama“, odnosno male metalne stezaljke drže staklo, paspartu, sliku i pozadinu zajedno. Ovde voditi računa o ivicama stakla.

  • Digitalni okvir za slike – je mali monitor koji prikazuje vaše digitalne fotografije. Izuzetno je moderan i efektan.

Koji ram za koji motiv?

Poznato je pravilo – stare slike u okvirima tipičnim za to vreme, moderni motivi u odgovarajućim modernim ramovima!

Međutim, na ovo pravilo danas možete i zaboraviti, jer su sve kombinacije dozvoljene i moguće. Sa savremenom umetnošću, kontrast sa klasičnim okvirom za slike može biti veoma uzbudljiv. Razigrani motivi tolerišu kitnjasti ram, dok slika sa strukturom zahteva jednostavan, ravan ram, koji neće odvlačiti pažnju od umetničkog dela. Ukoliko odaberete složeni okvir za sliku u kontrastu, sama slika neće biti nužno fokus, već kompletna kompozicija, zajedno sa ramom.

Jedino pravilo: što je slika vrednija, i ram za sliku treba biti vredniji!



Kako uklopiti uramljene slike u prostor

Pravilno i efektno raspoređeni ramovi sa slikama, mogu predstavljati vrhunsku dekoraciju i highlight vašeg prostora. Ako okvir odgovara slici ili fotografiji, on na najbolji način podržava njen efekat. 

Harmoniji u prostoru će posebno doprineti modeli ramova za slike od drveta, koje se može naći i u ostatku nameštaja. Alternativu predstavljaju jednostavni sivi, crni ili beli okviri. 

Paspartu usmerava pogled direktno na umetničko delo. Odlično izgleda na zidu sa tapetama ili šarama, jer svojom belinom razdvaja motive slike i zida. 

Obratite pažnju i na boju zida. Beli zid deluje smirujuće i ističe sve što se nađe na njemu. Zidovi u boji mogu naglasiti slike koje sadrže isti ton, ali i nadjačati one bleđe motive. Uvek koordinirajte sa ukupnim izgledom, tako da slike čine celinu sa ostatkom prostora i nameštajem.

Da li znate: velike slike najbolje izgledaju u skučenim prostorima, između dva zida ili iznad sofe. Slika treba da bude 2/3 do 3/4 širine od komada nameštaja iznad kojeg visi, na odstojanju od 20-30 cm.

Veliki izbor ramova za slike vas očekuje u internet-prodaji. Razgledajte, uporedite modele i cene, odaberite, i u par poteza na tastaturi  obavićete kupovinu. Posle toga, vaša kreativnost dolazi na red!





Srodni tekstovi:


Joga za početnike: Vežbe koje će ti prijati

Balans mentalnog i fizičkog zdravlja i dobrog osećaja koji joga pruža kada se praktikuje redovno čin...

Detaljnije

Kako odabrati prava sigurnosna vrata za dom?

Prava sigurnosna vrata će vas zaštititi dok će ujedno poboljšati izgled vašeg d...

Detaljnije

Zašto je polaganje prve pomoći bitno za svakog pojedinca?

Kada se dogodi nesreća ili nastane povreda, pravilna primena prve pomoći može biti presudna u spasav...

Detaljnije

Pametni uredjaji i pametan nameštaj koji nas okružuje

Pametni uređaji i namještaj postaju sve popularniji i prisutniji u našem životu. Ovi u...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS