Majstori svoga posla - vodinstalater, tesar…


Dom Obrazovanje

Želite li da budete majstor svog zanata, hoćete da imate posao u malom prstu? Evo nekoliko stvari koje treba da znate o poslu vodoinstalatera. Popravljanje cevi i njihovo instaliranje, kao i ugrađivanje kada, sudopere, toaleta, mašina za pranje veša i posuđa osnovna su delatnost ovog majstora.

Ako niste znali, oko pola miliona ljudi u Americi se bavi ovim poslom i prosečna godišnja zarada uglavnom iznosi oko 50 000 dolara. Ne čudi onda ni podatak da su oko desetina ovih majstora samozaposleni, a većina njih ima stalno puno radno vreme. Kako su američka istraživanja pokazala iz godine u godinu biće sve više onih koji žele da se bave zanatima i izgledi za posao su dobri. Tako je u Americi, a u Srbiji?

Svi dobro znamo da se kod nas kuburi sa radnom snagom. Odlaze stručnjaci, napuštaju majstori zemlju, sve je manje zanatlija, a u školama nestaju odeljenja za tesara, pekara, vodoinstalatera, keramičara i dr.

Niko ne zna tačan odgovor zašto je sve manje mladih zainteresovanih za zanate. Neki kažu da je reč o potrebi da se upiše moderno zanimanje, a pojedini tvrde da se ne isplati ništa raditi. Ipak, mnogo je onih koji bi da imaju moderno zanimanje, svi bi da budu menadžeri, a niko neće da se bavi zanatom.

Mnoge zanatlije koje uspevaju da se izbore za svoje mesto na tržištu kažu da mora da se radi, ali i da može da se zaradi. Ima i onih zanatlija koji biju bitku za opstanak, ali ipak ne odustaju. Treba razumeti i mlade, oni traže što pre da zarade, valjda zato što im je sve dostupno preko Interneta. Međutim, ima i onih koji su se ipak odlučili da postanu majstori svoga zanata.

Pekar, lekar, apoteka-Koje zanimanje ste izabrali?

Jeste li se sami opredelili za svoje zanimanje ili su roditelji uticali na vas? Mnogi često slede ambiciju roditelja i upisuju ono što im roditelji nametnu, a onda kada treba da se nastavi školovanje, e tada kreće muka.

Da ne biste došli u sličnu situaciju, pobrinite se na vreme da odaberete srednju školu koju želite. Odlučite na vreme, posavetujte se, sugerišite, vidite šta je najisplativije danas.

Mnogi kažu da je IT sektor budućnost. I jeste. Mi smo saglasni sa tim, ali ne mogu svi da imaju talenta za programiranje. Nekome bolje idu prirodne, a nekome društvene nauke. Problem  nastaje kada nema jasnog cilja, pa jedan dan želite da budete pekari i poslastičari, a narednog dana želite brzo i lako da zarađujete.

Za svaki posao neophodno je određeno znanje i veština. Kada je posao u pitanju, sve je ko se kako snađe. Doduše, malo ima i sreće, ali znate kako kažu. Sreća prati hrabre, zato se ne dajte. Gradite svoje snove i svoju budućnost, mislite na vreme o svom budućem poslu, jer se tokom radnog veka najviše vremena provodi na poslu. Želite li da se tokom većeg dela svog života osećate mučno i bezvoljno? Mislite o sutrašnjem danu, a delajte sada. Vi odlučujete zato birajte mudro, jer samo vi znate šta vas najviše zanima i koji vam posao najviše leži.







Srodni tekstovi:


Šta sve obuhvata kasko osiguranje i koliko košta

Šta je kasko osiguranjeKasko osiguranje predstavlja vrstu osiguranja koja pokriva štet...

Detaljnije

Šarm koji ne bledi! Veštine zavođenja za modernog muškarca!

U današnjem brzom i stalno promenljivom svetu, šarm i veštine zavođenja postaju...

Detaljnije

Kako prepoznati insulinsku rezistenciju - od testova do tretmana!

Insulinska rezistencija, tajanstveni predvodnik dijabetesa tipa 2 i drugih metaboličkih poremećaja, ...

Detaljnije

Zbog čega sve više muškaraca ima problema sa erektilnom disfunkcijom?

Ako analiziramo statističke podatke, videćemo da se iz godine u godinu povećava broj muškarac...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS