Šta raditi kada se hemoroidi pojave?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Hemoroidi predstavljaju otekline na analnom otvoru i u debelom crevu, nastale kao rezultat oticanja i upale krvnih sudova, odnosno vena koje se nalaze u ovom delu ljudskog tela. Njihova pojava vezana je za brojne faktore i uzroke, a kako je savremeni način života jedan od glavnih krivaca, od grupacija koje su podložne pojavi hemoroidalnih promena, događa se da ih dobijaju sve više i mladi, oba pola, bez obzira na kompletno zdravstveno stanje i bilo šta drugo. 

Prevencija je kod ovog tipa oboljenja ne pola, već skoro potpuno zdravlje. Kada se radi o genetskom nasleđivanju, prevencija može da pomogne, kada se radi o osobama kod kojih se hemoroidi javljaju usled drugih faktora, prevencija sasvim, sigurno eleminiše njihovu pojavu. Zato, pre govora o tome šta se radi kada se hemoroidi pojave, važnije je reći šta ta prevencija u stvari podrazumeva.

Prevencija hemoroida

Kako je savremeni način života najveći neprijatelj organizmu i po ovom i po mnogim drugim pitanjima, njegove najnegativnije strane treba ukloniti, bar one koje nije teško izbaciti iz svojih navika. Na prvom mestu je to ishrana. Mnogo brze hrane, mnogo začinjenog i masnog, konzumiranje gricklaica, gaziranih sokova, alkohola, neprijatelj su organizmu kada govorimo o zdravlju krvnih sudova, kardiovaskularnog sistema, kožu, pa su ujedno veoma značajan uzročnik hemoroida. Zato je važno nezdravu hranu svesti na minimum, a svoje obroke obogatiti svežim namirnicama, vitaminima, mineralima, a ponajviše prirodnim vlaknima. 

Kako su mnogi današnji poslovi isključivi, onda podrazumevaju mnogo stajnja ili drugačije, mnogo sedenja. Ni jedno ni drugo nisu dobri, jer pored stradanja vena na nogama, zglobova, kičme, dešava se da se upravo iz tog razloga hemoroidi pojave. Iako sam posao ne može da se promeni, niti priroda i uslovi rada, ono šta može da se promeni u pogledu prevencije jeste fizička aktivnost van radnog vremena. Provodite vreme u šetnji, laganom džogingu, odmaranju u urednom ležećem položaju i trudite se da što manje vremena slobodnog provodite u sedećem ili stajaćem položaju.

Pored svega ovoga, navika koja sve više utiče na to da se hemoroidi pojavljuju ili da se njihovo stanje pogoršava, jeste dugo provođenje vremena u kupatilu, uz mobilni telefon, kada je telo u veoma neprirodnom i naprežućem položaju, što je navika koje bi trebalo odmah da se odreknete.

Lečenje hemoroida

Hemoroidi se leče na dosta načina, a to najpre zavisi od njihove prirode, da li su spoljašnji ili unutrašnji. Spoljašnji hemoroidi se javljaju u formi otekline ispod kože na analnom otvoru, uz blago krvarenje, nekad svrab i manju nelagodnost, pa se brzo i povlače. Njihovo lečenje se najčešće sprovodi određenim mastima iz apoteke, ali i prirodnim melemima. Sama prevencija može učiniti da se oni veoma retko li uopšte i ne pojavljuju.

S druge strane, unutrašnji hemoroidi su dosta ozbiljniji, ali i bolniji. U zavisnosti od njihove prirode i veličine, razlikuju se četiri stepena njihove uznapredovalosti, pa i sama mogućnost njihovog lečenja. Dok se za hemoroide prva tri stepena može pokušati lečenje uz više metoda, IV stepen zahteva hiruršku intervenciju i to prilično brzu, jer onemogućavaju normalan svakodnevni život. 






Srodni tekstovi:


Zašto bi trebalo da izaberete Mega Lux rolo zavese za vašu vikendicu?

Deo stanovništva koji svakodnevno živi u gradu, u zgradama, okruženi gradskom bukom i gužvom,...

Detaljnije

Zdravo srce duži život

Održavanje vašeg kardiovaskularnog sistema što je više moguće može, naravno, sm...

Detaljnije

Kako psi podnose leto?

Ukoliko imate psa tokom letnjih meseci morate posebno obratiti pažnju. Vrućine umeju biti nelagodne ...

Detaljnije

ZAŠTITNE NAOČARE - NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU PRI KUPOVINI?

Žaštitne naočare koje se danas koriste u protektivne svrhe za radnike na poslovim sa električ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS