Ishranom do pravilnog funkcionisanja celog organizma


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

vitamin b12


Hrana predstavlja izvor vašeg zdravlja, vitalnosti i mladosti. Od rođenja deteta pa do najstarijeg doba, čovek ima fiziološku potrebu za hranom kao prirodnim uslovom. Svakodnevni posao, stresne situacije, briga oko vaših najmilijih utiče na disbalans u vašem organizmu, što može da bude okidač za različite bolesti. A opet, čoveku je priroda ponudila rešenje i lek za svaku boljku. Ukoliko već nemate ustaljenu naviku da se hranite zdravo i pazite šta jedete, u daljem tekstu saznaćete koji su to vitamini potrebni za pravilno funkcionisanje organizma i preko kojih namirnica ih možete na prirodan način uneti. Ono što je potrebno naglasiti je da dajete primat svežem i sezonskom voću i povrću i da konzumirate namirnice svog podneblja.

Koje vitamine  možemo uneti putem hrane? Namirnice bogate A, C i D vitaminima!


  • Ukoliko ste često prehlađeni, imate problema sa ispucalom kožom koja je sklona aknama, kosom koja je izgubila sjaj ili pojavom peruti, vaš jelovnik bi trebalo da obogatite namirnicama koje sadrže vitamin A. Ovaj vitamin je neophodan posebno kod male dece, jer učestvuje u stvaranju kostiju i zuba, ali i za mlade koji planiraju potomstvo, jer pozitivno utiče na plodnost. Vitamin A možete uneti putem šargarepe, crvene paprike, jaja, mlečnih proizvoda i suvih kajsija. 

  • Sporije zarastanje rana, nepravilan rast kod dece, česta pojava karijesa na zubima, bolovi u kostima i zglobovima su pokazatelji nedostatka C vitamina, a njega možete najlakše uneti konzumiranjem citrusnog voća   ( limun, pomorandža, grejpfrut ), kivija, kupusa, kelja i prokelja, kao i paprika.

  • Za neophodan unos vitamina D, potrebno je svega petnaestak minuta boravka na otvorenom tokom sunčanih dana, jer se najbolje apsorbuje putem kože. Ovaj vitamin čuva kosti i zube, pa je izrazito bitan u sprečavanju osteoporoze, rahitisa i grčeva mišića. Namirnice koje sadrže ovaj vitamin su riba, džigerica, mleko, jaja.

Žitarice, meso i jaja – nepresušni izvor kompleksa vitamina B, a posebno vitamina B12


Kompleks vitamina B je veoma značajan u ishrani, a učestvuje u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju i mast. 

  • Pojačana nervoza, mučnina i česte promene raspoloženja, poremećaj u radu srca ili otežanom hodanju mogu ukazivati na nedostatak vitamina B1, a njega možete uneti prirodnim putem preko pivskog kvasca, suncokretovog semena ili pšeničnih klica.

  • Vitamin B2 pomaže u pravilnom funkcionisanju čula vida. Nedostatak ovog vitamina izaziva promene na koži u vidu seboreje i perutanja, otečenosti očnih kapaka i osetljivosti na svetlost. Konzumiranjem pšeničnih klica, integralnog pirinča, pivskog kvasca i pečuraka unećete dovoljnu količinu ovog vitamina.

  • Ukoliko ste često umorni, nemate volje, depresivni, loše varite hranu, uzrok ovakvog stanja leži u nedostatku vitamina B3. Njega takođe možete uneti preko pirinča, pšenice, kikirikija, ćuretine, piletine i pastrmke.

  • Vitamin B5 igra veliku ulogu u metaboličkim procesima i odlično reguliše nivo stresa. Konzumirajte kikiriki, grašak, pivski kvasac i pečurke i džigericu.

  • Glavobolja, nesanica, osećaj zbunjenosti, anemija, ekcemi na koži mogu ukazivati na deficit vitamina B6. Najbolja iskoristivost ovog vitamina sadržana je u soji, orasima, suncokretu, kukuruzu, bananama i tunjevini.

  • Gubitak apetita, umor, opadanje kose je znak da vam nedostaje vitamin B9. Svakodnevnom konzumacijom jaja, džigerice, ribe mahunarki i celera, videćete osećaćete se vitalnije i svežije. 

  • Vitamin B12 je specifičan po tome što ga nema u biljkama, već se unosi isključivo preko namirnica životinjskog porekla( riba, džigerica, školjke, ostrige, mlečni proizvodi, jaja, jagnjetina, teletina ). Nedostatak ovog vitamina može uticati na oštećenje nerava, trnjenje ruku i nogu, malaksalost, pa i pojavu anemije. Zato je posebno važno da, ukoliko ste vegeterijanac koji ne konzumira jaja i mlečne proizvode, koristite suplemente koji sadrže vitamin B12.

Kvalitet života leži upravo u našim pravilnim izborima, zato unesite raznovrsnost u svoju ishranu i ne preskačite obroke i ubrzo ćete osetiti dugoročne rezultate.


Srodni tekstovi:


Xiaomi predstavio proširenu Mi 11 seriju na globalnoj mega premijeri

Predstavljeni Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G/Mi 11 Lite i Mi 11i uz Mi Smart Band 6 i Mi Smart Projector...

Detaljnije

Kako izgleda biti roditelj bebi od godinu dana?

Imate dete koje je skoro oduvalo jednu svećicu na torti? Čestitamo, onda ste dobili i novu ulogu, a ...

Detaljnije

Nekoliko najlepših mesta u Srbiji koje morate posetiti

Planiranje godišnjeg odmora ne mora zahtevati velike pripreme i iziskivati veliku svotu novca...

Detaljnije

Neurološki poremećaji- kada treba obaviti specijalistički pregled?

Grana medicine koja se naziva neurologijom bavi se prvenstveno dijagnostikom i lečenjem poremećaja u...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS