Šta vas očekuje u 12 nedelji trudnoće?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Iako kažu da je ovo magično doba, većina trudnica se ne oseća tako jer je do sada doživela velike hormonalne promene koje su uzrokovale promene raspoloženja, mučninu, umor… 12. nedelja trudnoće to definitivno menja pa su prvi znaci graviditeta sve blaži kako je trudnoća starija.

Sa ovom sedmicom se završava prvo tromesečje koje je obeleženo formiranjem svih organa vašeg deteta. U 12. nedelji trudnoće vas čeka i Dabl test i obavezan ultra-zvuk jer je važno ispratiti pravilan razvoj bebe.


Vaša beba u 12. nedelji trudnoće počinje da reaguje na vas!

Iako je veličine kajsije, dugačka 6 cm, a teška 15 grama fetus sve više dobija obrise svog budućeg izgleda. Glava je u 12 nedelji trudnoće srazmernija u odnosu na telo, a uši su gotovo na svom mestu. 

Kosa i nokti počinju da rastu, a beba je vrlo aktivna, pomera ruke i noge, a šake će početi da se skupljaju i šire. Razvijaju se refleksi pa će beba osetiti kada dodirujete stomak i reagovati pokretom, ali i mrštenjem i imitacijom sisanja. Beba se i smeje, ali i bezglasno plače jer su se formirale i glasne žice.

I unutrašnji organi započinju sa svojim radom iako je beba još u stomaku. Bubrezi proizvode urin, a placenta će prečistiti plodovu vodu uz pomoć krvi i majčinih bubrega. Vi ste sada tim!

Beba dobija i svoju zaštitu jer koštana srž započinje sa proizvodnjom belih krvnih zrnaca, a 12 nedelja trudnoće je obeležena i munjevitim razvojem mozga, nervnih ćelija i daljeg razvoja čitavog probavnog sistema!


12 nedelja trudnoće - stomak je konačno vidljiv!

Ono što svaka trudnica iščekuje je da primeti rast stomaka i pokrete bebe. 12. nedelja trudnoće je u glavnom period kada ćete shvatiti da pantalone teže zakopčavate iako na težini niste dobili mnogo.

U ovoj nedelji se radi Dabl test koji na osnovu više parametara računa verovatnoću da se dobijanja Daunovog sindroma i drugih anomalija, a uz testiranje se radi i ekspertski 4D ultra zvuk.

Ovo je savremeni ultra-zvučni aparat kojim se pregleda razvoj bebe i sa njim se mogu ustanoviti prisustvo nosne kosti, vratni nabor fetusa, da li se razvilo svih 5 prstiju na nogama i rukama, ali se pregledaju i unutrašnji organi, cirkulacija krvi…

Sve analize se rade u cilju rane detekcije i praćenje razvoja bebe. Ako se javi bilo kakva sumnja trudnoća se prati detaljnije, a putem prenatalnih testova i amniocinteze se isključuju anomalije tako da je 12. nedelja trudnoće idealna da se zna da li je potreban detaljniji skrining ili ne.


Saveti za mladu mamu

Pored zdrave ishrane, odmora, umerene fizičke aktivnosti, sada je pravo vreme i da se vaša beba i vi opustite uz muziku! Fetus može da čuje pa će mu prijati umirujući zvuci, naročito ako to umiri i vas jer bebe sve osećaju.

Kada kroz par meseci uzmete u ruke vaše dete i ono krene da vežba glasne žice plačem, položite ga na svoje grudi i neka sluša vaše srce! To je zvuk koji ga od 12. nedelje trudnoće prati, to je ono na šta je beba navikla, to je posebna veza sa njegovom mamom!




Srodni tekstovi:


Nekoliko korisnih saveta o uređenju enterijera

Slažemo se teško je ići u korak sa trendovima kada je uređenje enterijera u pitanju. Trendovi...

Detaljnije

Ramovima za slike dekorišite dom

Uokvirene slike ili fotografije, mogu ispuniti različite zadatke u prostoru: one smiruju, stimuli&sc...

Detaljnije

Kako da izaberete savršene zavese za svaku prostoriju u vašem domu?

Zavese definitivno utiču na celokupan izgled svake prostorije, pa samim tim predstavljaju neizostava...

Detaljnije

Dubai - grad u kojem je budućnost sada

Dubai je glavni grad istoimenog emirata, jednog od sedam koji čine Ujedinjene Arapske Emirate. To je...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS