Joga za početnike: Vežbe koje će ti prijati


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Balans mentalnog i fizičkog zdravlja i dobrog osećaja koji joga pruža kada se praktikuje redovno čini da njena popularnost u svetu konstantno raste i sve više dobija na značaju. Joga podrazumeva sinhornizovano disanje i pokrete, pa kada se jedan pokret pravi tako se započinje udah, a naredni korak podrazumeva izdah, što dovodi u balans celokupan organizam i u stvari dovodi do poznatog zen stanja kojem mnogi teže. Posebno je to potrebno savremenom čoveku koji zbog prirode poslova, savremene organizacije rada, uvek trpi stres koji često izaziva anksioznost, napetost u mišićima, kostima, te dovodi do bolova i nezadovoljstva. Ako niste upoznati sa benefitima joge, onda može da vam pomogne uvek neko od instruktora ko ima grupe predviđene za sam start. Prava joga za početnike ne zahteva posebne pripreme, ali je važno naučiti šta je to joga, šta može da vam doprinese i šta je sve potrebno da znate.

Da joga za početnike u profesionalnom studiju ne bi bila previše naporna, savet je da malo kod kuće istražite, ali ne samo čitajući, već i vežbajući. Internet poseduje ogroman broj saveta za početne vežbe, videa, pa vam predstavljamo neke od asana, odnosno joga vežbi koje će vam sigurno prijati. Naravno, rad kod kuće i rad sa joga instruktorom nije sličan jedan drugom, jer ova druga vrsta radda uvek više prija, budući da se pazi na same vežbe i način njihovog izvođenja.


Mačka asana

Joga vežbe uvek imaju zanimljive nazive, uglavnom dobijene prema položaju u kojem se u toku njih telo nalazi. Za " target="_blank">asanu mačka najpre je potrebno da budete opušteni, te da sednete na pete. Nakon toga prelazite u položaj mačke, s tim što je potrebno da vam kolena i stopala budu paralelni i u ravni sa kukovima, a dlanovi u ravni sa ramenima. Glavu usmerite ka dole, u nivou leđa, tako da gledate u pod. Ovo je početni položaj potreban za rad vežbe. Dok udišete vazduh glavu blago podižite unazad, ka leđima, a leđa savijajte na unutra, kao da želite da stomakom dodirnete pod, tj. da mu se što više približite. Zadržite dah na kratko, a onda tokom uzdaha glavu vraćajte na dole, ako možete dodirnite bradom grudni koš, ali to nije neophodno, a leđa vraćajte u prvobitan  položaj. Opet zadržite kratko dah. Ponovite vežbu pet do sedam puta, vodeći računa da prilikom svakog udaha i izdaha što više aktivirate samu karlicu. Ova vežba je posebno dobra kod žena za regulisanje menstrualnog ciklusa, a povoljno utiče na brojne mišiće i balans nervnog sistema. Ovakva joga za početnike će učiniti da brzo potražite profesionalca da vam vodi časove.


Zec

Opustite telo sasvim. Sedite blago raširenih kolena, tako da savijete butine i stopala, a telo oslonite na butine. Nakon toga, trup ispružite ka podu, oslanjajući glavu na njega, ali je važno da sedite i dalje na butinama. Ukoliko ne možete da čelom dodirnete pod, onda ga naslonite na pesnice, a ako možete, ruke paralelno ispružite ispred sebe. Zatvorite usta i dišite na nos. U ovom položaju možete da ostanete pet do deset minuta, a kako vreme odmiče osećaćete se lakše, opuštenije, osetićete kako slobodnije dišete, što povoljno utiče kako na zdravlje organa, tako još bolje na zdravlje nervnog sistema.




Srodni tekstovi:


Šta treba da znate o knjigovodstvu za vaše poslovanje?

Ako ste novi u knjigovodstvu malih preduzeća, možda niste sigurni odakle da počnete. Šta je ...

Detaljnije

ZAŠTITNE NAOČARE - NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU PRI KUPOVINI?

Žaštitne naočare koje se danas koriste u protektivne svrhe za radnike na poslovim sa električ...

Detaljnije

Tradicionalni srpski doručak-putovanje kroz vreme i ukus

Doručak, kao prvi obrok dana, ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i pružanju energije za predsto...

Detaljnije

Responsive dizajn

Najkraće rečeno, responsive web design predstavlja pristup kojim programer kreira web stranicu koja ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS