Cena zimskih guma se menja iz godine u godinu!


Automobili Automobili


Da li koristite zimske gume? Šanse su velike da ih pre početka zimske sezone nemate. Zašto? Obično je to zato što većina vozača (od onih koji su čak čuli za zimske gume) pogrešno veruje da su samo za vožnju kada pada sneg?

Da li biste se iznenadili kada biste saznali da bezbedno pregovaranje po snežnim putevima nije primarni razlog za postavljanje zimskih guma? Razmislite o tome. Građani severnoevropskih država prihvataju zimske gume, i iako je istina da imaju više snega od nas, on ne pada stalno, zar ne? Zašto onda voze na zimskim gumama?

Evo zašto prelazak na druge pneumatike u zimskim mesecima ne samo da ima smisla, već bi moglo davam i spase život. Ali prvo, hajde da počnemo tako što ćemo razbiti dugogodišnji, netačan mit o zimskim gumama. Njihov naziv je zimske gume, a ne gume za sneg.

Kada je cena zimskih guma najmanje važna!

Ne tako davno, proizvođač vrhunskih guma Continental sproveo je istraživanje vozača koje je otkrilo da skoro polovina vozača u Velikoj Britaniji nije znala da zimske gume uopšte postoje, ili da su, ako su čule za njih, pretpostavile da su potrebne samo kada je sneg ili uporni led se slegao. A da ne govorimo da se nije znalo ni da cena zimskih guma iz godine u godinu raste.

Naravno, iako su zimske gume mnogo bolje za vožnju po snežnim uslovima u poređenju sa normalnim letnjim gumama (značajno bolje što se dešava), to nije njihova primarna funkcija. Prava namena zimskih guma i gde one dolaze na svoje mesto je za sveobuhvatnu opštu vožnju zimi kada je hladno.

Zimske gume su bezbednije!

Ne pada sneg bez prestanka od oktobra do marta u Francuskoj, Belgiji, Holandiji ili Nemačkoj, zar ne? Zašto onda vozači iz ovih zemalja – i drugde u Evropi – menjaju zimske gume?

Odgovor je zato što su zimske gume znatno bezbednije od letnjih kada temperatura padne na 7°C i niže. A kada ovo shvatite i razmislite koliko je hladno vreme tokom zimskih meseci u Velikoj Britaniji, odjednom zimske gume počinju da imaju smisla. A onda ni cena zimskih guma ne iznenađuje. Tako, npr. cena zimskih guma u Velikoj Britanije raste iz godine u godinu.

Zimske gume tokom zemskih meseci – zakon koji važi u mnogim evropskih zemljama

Temperatura koja  iznosi 7°C ili je niža ključna je za zimske gume. Kao takvi, mnogi stručnjaci u industriji guma, uključujući i kompaniju Continental, veruju da ih zaista treba zvati „gumama za hladno vreme”, a ne „zimskim gumama”, kako bi se jasna poruka prenela vozačima.

U stvari, zimske gume u hladnim vremenskim uslovima prave toliku razliku u vezi sa bezbednošću vozača, pomažući da se smanje nesreće, povrede i smrtni slučajevi na evropskim putevima i zato su obavezne u mnogim zemljama. Vozači u Francuskoj, Nemačkoj i drugim evropskim zemljama moraju da ih postave po zakonu, a to je standardni zakonski zahtev u zimskim mesecima. I zapamtite, ako vozači iz npr. Velike Britanije putuju kroz zemlje poput ovih između oktobra i marta, važe isti zakoni.

Dakle, šta se dešava na 7°C i ispod, što čini zimske gume toliko bezbednijim?

Iako povremenom posmatraču, letnje i zimske gume mogu izgledati slično, u stvari postoje značajne razlike. Na prvi pogled možete reći da li je u pitanju zimska guma ako vidite simbol pahuljice na bočnom zidu. Takođe imaju suptilnu, ali značajnu razliku u dezenu gazećeg sloja, što uključuje dodavanje finih žlebova, poznatih kao „lamele“ koje su urezane u gazeće površine, dizajnirane da bolje uklone vodu, bljuzgavicu i sneg.






Srodni tekstovi:


Bebednost kolica za bebu je prioritet, a evo šta je još važno za današnje roditelje

Kolica za bebe predstavljaju ključnu investiciju za svakog roditelja. Kada je u pitanju izbor pravih...

Detaljnije

Dekorativni detalji koji svakom domu daju poseban šmek

Ako se na kratko pozabavimo uređenjem enterijera, reći ćemo vam da pažljivo odabrani detalji svaki d...

Detaljnije

Najčešće greške koje pravimo kod kupovine monitora

Postoji nekoliko zamki pri kupovini monitora koje morate prepoznati i vešto izbeći. Samo tako...

Detaljnije

Baterije za kupatila - Kako odabrati?

Ako ste odlučili da renovirate svoje kupatilo ili gradite novo, morate da znate koja oprema će vam b...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS