Menstrualna čašica: održiva alternativa za „one dane“ u mesecu


Zdravlje i lepota

Menstrualna čašica (ili menstrualna čaša) poslednjih godina postaje sve popularnije rešenje i izbor mnogih žena tokom menstruacije. U pitanju je održiva alternativa tradicionalnim higijenskim proizvodima kao što su ulošci i tamponi. Ova inovativna i ekološki prihvatljiva opcija sve je prisutnija tema kada se povedu razgovori o menstruaciji, a u nastavku teksta istražićemo prednosti korišćenja menstrualne čašice.


Šta je menstrualna čašica?


Menstrualna čašica je mala, fleksibilna čaša, obično napravljena od medicinskog silikona, lateksa ili gume. Postavlja se unutar vagine kako bi sakupljala menstrualnu krv tokom trajanja menstruacije. Dostupna je u različitim veličinama, pa i oblicima, kako bi se lakše prilagodila različitim anatomijama i potrebama svojih korisnica. 


Koje su prednosti korišćenja menstrualne čašice?


Kada je u pitanju vaginalna čašica, prednosti njenog korišćenja su brojne, a ovo su neke od njih:


1. Ekološka održivost – jedna od najznačajnijih prednosti menstrualne čašice jeste upravo njen    pozitivan uticaj na životnu sredinu. Za razliku od proizvoda namenjenih za jednokratnu upotrebu kao što su ulošci i tamponi, menstrualna čašica je dugotrajna i  može se koristiti i više godina, naravno uz pravilnu upotrebu. Na ovaj način se smanjuje količina otpada, kao i potrošnja resursa, što značajno doprinosi očuvanju životne sredine.


2. Ekonomska isplativost – iako je inicijalni trošak za menstrualnu čašicu veći od cene, na primer, pakovanja uložaka ili tampona, ova investicija će vam se, na duži rok, itekako isplatiti, jer više neće biti potrebe za kupovinom jednokratnih proizvoda svakog meseca.


3. Duže nošenje – menstrualna čašica može se nositi duže vreme (veći broj sati) u odnosu na uloške ili tampone, a to znači manje česte posete toaletu tokom dana, ali i noći.

4. Manji rizik od curenja – kada je menstrualna čašica pravilno postavljena rizik od curenja obično je manji nego što je to slučaj prilikom korišćenja drugih higijenskih proizvoda, a to znači manje brige i stresa tokom trajanja menstruacije.


5. Nema neprijatnih mirisa – za razliku od tampona i uložaka čija nepravilna upotreba može uzrokovati pojavu neprijatnih mirisa, sa menstrualnom čašicom ne postoji taj problem, pa je to još jedna higijenska prednost.


6. Manji rizik od toksičnog šoka – menstrualna čašica ne sadrži materijale koji su povezani sa pojavom sindroma toksičnog šoka (TSS), kao što je to slučaj sa tamponima.


Kako se koristi menstrualna čašica?


Za korišćenje menstrualne čašice biće vam potrebno malo vremena da savladate tehniku postavljanja i uklanjanja, a ovo su osnovni koraci:

1. Higijena - pre nego što počnete sa postavljanjem čašice, obavezno operite ruke.


2. Savijanje čašice – da biste je lakše postavili, savijte čašicu ka unutra.


3. Postavljanje čašice – postavite čašicu unutar vagine i postarajte se da bude dobro otvorena kako bi pravilno sakupljala krv.


4. Uklanjanje – nakon nekoliko sati potrebno je da čašicu uklonite i ispraznite, a zatim i operete pre ponovnog postavljanja.


5. Održavanje – čašicu redovno perite toplom vodom i blagim sapunom između upotreba.


Menstrualna čašica za mnoge žene može predstavljati fantastičnu alternativu tradicionalnim higijenskim proizvodima. Ipak, važno je ponoviti i da nisu sve čašice iste, pa je za ostvarivanje najboljih rezultata neophodno pronaći onu koja vam najviše odgovara, s obzirom na veličinu i oblik. Takođe, budite strpljivi i sačekajte da se priviknete na novi proizvod - vrlo brzo ćete postati svesni svih benefita korišćenja menstrualne čašice.




Srodni tekstovi:


Koje su slavine najbolje?

Potpuno je svejedno da li u ovom trenutku opremate novu kuhinju ili renovirate staru, jer svakako po...

Detaljnije

Šta vam je potrebno za uzgoj povrća u bašti?

Neke od najbitnijih stavki za samostalnog uzgajivača povrća svakako jesu pronalaženje adekvatnog zem...

Detaljnije

Kako izabrati odgovarajući restoran za svadbu?

Restorani za svadbe moraju da ispunjavaju više kriterijuma. I obično se ti kriterijumi razlik...

Detaljnije

Pripremite se za leto - saveti za dijetu

Leto se približava, a sa njim i želja da izgledamo i osećamo se najbolje što možemo. Pravilna...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS