Kako funkcioniše ketering i kakvu ponudu možete da očekujete


Hrana i piće

Sigurno ste čuli za termin -ketering- a veliki broj nas je koristilo usluge ili pak konzumiralo hranu koju su pripremali restorani koji se bave keteringom.

Termin je nastao od engleske reči catering što u prevodu znači ugostiteljstvo, ugostiti, poslužiti... Reč je prilagođena našem jezičkom i govornom područiju i za nju obično vezujemo neki svečan i važan događaj kada se hrana posebno sprema i dostavlja. Upravo time se bave kompanije koje su specijalizovane za ketering usluge.

Ketering ugostiteljska preduzeća bave se pravljenjem hrane za različite prilike, dostavom, organizacijom različitih proslava, posluženjem, iznajmljivanjem profesionalnih konobara, posuđa, itd. Sve su ovo usluge uključene u ketering.

Poslednjih godina postao je popularan i kod nas a sa porastom konkurencije sve je dostupniji pa se ljudi često odlučuju za ovakav vid posluženja svojih gostiju. Posebno je pogadan ukoliko ste iznenađeni neplaniranom posetom, međutim, koristi se najčešće pri organizovanju najzahtevnijih prijema i svečanosti.

Agencije koje se bave keteringom raspolažu savremenim sistemima pripreme, skladištenja, posluživanja i distribucije hrane.

Obično se za ketering vezuje dostava i distribucija hrane na udaljena mesta i kada se očekuje veći broj ljudi.  Naravno, moguće je angažovati ketering službu i ukoliko želite svojoj porodici prirediti iznenađenje.

Ova vrsta mobilnog ugostiteljstva u svetu je popularna decenijama, kod nas je tek poslednjih godina počela naglo da dobija na popularnosti. Koliko je ekipa koja stoji iza keteringa kreativna i domišljata toliko će usluga biti bolja i kompletnija.

Kada naručujete hranu preko ketering službe imate brojne mogućnosti na raspolaganju. Možete tražiti da hranu služe profesionalni konobari koje će ketering služba po potrebi angažovati, možete zahtevati kompletno posuđe, da se uz hranu služi piće i desert a može i bez toga. Dakle sve što želite praktično je moguće. Većina profesionalnih, ugostiteljskih agencija ispuniće svako vaše očekivanje i sigurno ćete biti zadovoljni.

Situacije u kojima se angažuje ketering služba su najčešće:

  • Svadbe, veridbe, venčanja, krštenja, rođendani
  • Jubileji, ispraćaji radnika u penziju, dodela nagrada i priznanja
  • Godišnjice braka, slave, otvaranje izložbi, promocije knjige
  • Sportske utakmice, koncerti, izložbe, otvaranje muzejskih postavki
  • Doček važnih gostiju, rođenje deteta, dodele diploma, polaganje diplomskog itd..

Dakle, po nabrojanom vidimo da ketering službu možemo da angažujemo gotovo u svim životnim situacijama - od rođenja i keteringa za dečiji rođendan, do keteringa za odlazak u penziju.


Ketering servis


Ketering servisi su specijalizovana ugostiteljska preduzeća koja se bave dostavom i posluživanjem hrane na adresu klijenta, po njegovim željama i zahtevima.

Da bi neka firma mogla da se bavi keteringom potrebno je da ispunjava niz propisanih uslova koji su definisani zakonom. Zakon i odredbe su veoma stroge kada je rad sa hranom u pitanju. Tako, ketering servisi moraju da poseduju adekvatna higijenska vozila i posude u kojima se vrši priprema i dostava hrane.  Takođe, moraju da ispunjavaju niz higijensko-sanitarnih mera vezanih za prostorije, zaposlene, ispravnost hrane, specijalizovane kunhinje, rashladne vetrine, posebno higijenski tretirano posuđe, pribore za jelo, čaše,  poslužavnike itd.

Zakon je uredio i ovaj način pružanja usluga, pa naručioci usluga ne treba da brinu ukoliko angažuju proverenu i registrovanu firmu koja se bavi keteringom.

Pre angažovanja preporučujemo svima da se upoznaju sa kvalitetom usluge koju žele da unajme, cenama, namirnicama koje se koriste za proizvodnju hrane ali i da obrate pažnju na preporuke ranijih korisnika. Najbolja preporuka je svakako zadovoljan kupac a firme koje su dugo u tom poslu imaju za cilj da sakupe što više zadovoljnih klijenata koji će nastaviti da koriste njihove usluge.

Pored osnovnih uslova koje ketering servis mora da ispoštuje, neophodno je raditi na inovativnosti i usavršavanju svakodnevno. Kreativni direktori koji prate razvoj preduzeća konstantno tragaju za novim rešenjima kada je usluga u pitanju pa se tako inovacije vezane za posluživanje, ukus, izgled, dostavu i pravljenje hrane neprestano primećuju.

Svaka ozbiljna ketering služba mora da ispunjava nekoliko osnovnih kriterijuma a to su:

  • Brzina usluge i kvalitet
  • Funkcionalnost i pouzdanost
  • Dostupnost i praktičnost u korišćenju usluge
  • Raznolikost i kvalitet namirnica
  • Primamljiv ukus, miris i izgled
  • Cene adekvatne kvalitetu
  • Veština u serviranju
  • Atraktivan izgled hrane
  • Funkcionalnost servisa

Kako funkcioniše ketering


Ketering služba obično stiže na dogovorenu adresu par sati ranije. Vreme zavisi od toga koliko se ljudi očekuje i koliko je potrebno za pripremu - postavljanje stolova, hrane, pribora za jelo čaša itd...

Agencija šalje specijalno higijensko vozilo u kojem se nalaze posebno dizajnirane posude za dostavu hrane. Hrana treba da je sveža i da je zdravstveno ispravna. Zdravstvenu ispravnost hrane garantuju nadležne državne službe poput sanitarne inspekcije, proizvođača namirnica i ketering servis koji hranu priprema.

Na licu mesta pojavljuju se ljudi koji su vrlo profesionalni u svom poslu. Takođe, ketering konobari postavljaju hranu na stolove trudeći se da hrana pude postavljena po protokolu. Ukoliko naručilac keteringa nema neka određene zahteve, konobari će postaviti hranu onako kako se to obično radi shodno datoj situaciji.

Obično je u pitanju „švedski sto“. „Švedski sto“ je termin za trpezu pripremljenu za samoposluživanje. Sve što je pripremljeno postavi se na trpezu a gosti se sami poslužuju.

Ovakav vid posluživanja često prati određena forma i bonton.  

Ketering servis se uvek trudi da njihova usluga bude maksimalno praktična, da hrana koja se služi bude dostupna gostima, da se gosti mogu vrlo jednostavno poslužiti bez nekih dodatnih napora i neprijatnosti.

U pitanju je jednostavno i funkcionalno posluživanje a jela se tako postavljaju da se gosti služe po redosledu. Redosled najčešće osmišljava profesionalni kuvar. Najpre se jede predjelo itd...

Dostupni moraju biti tanjiri, viljuške, noževi, salvete, čaše.. Sve mora biti pri ruci čisto, praktično i uredno.

Hrana je obično pripremljena u malim komadima, često u veličini jednog zalogaja. Mnogi korisnici ketering servisa zahtevaju da usluga bude što praktičnija, da se izbegne dodatni pribor za jelo poput tanjira viljušaka i noževa pa se hrana služi na čačkalicama, štapićima papirnoj galanteriji itd.

Cilj je da se ljudi što lakše i što brže posluže. Da gosti ne priljaju ruke, da ne razmišljaju gde će odložiti pribor za jelo, da ne moraju da šetaju po sali, vrtu ili sobi sa escajgom u rukama itd.

Cilj ketering servisa je funkcionalnost, brzina, praktičnost i kvalitet.

Sve detalje ketering služba dogovara sa naručiocem usluge. Ukoliko naručilac ima neke posebne želje ketering servis se trudi da te želje ispuni. Konobari moraju biti spretni, brzi i vrlo ljubazni.

Atraktivna postavka je izuzetno važna.

Hrana mora biti privlačno dizajnirana, miris i raznolikost boja takođe moraju biti na zavidnom nivou. Potrebno je da se hrana bukvalno „očima jede“ i da se ceo taj događaj pamti i prepričava.

Pored hrane i prateći elementi cele usluge su vro bitni. Pod tim podrazumevamo elemente za dekoraciju stola: Cvetne aranžmane, ikebane i druge dekorativne elemente koji su tako osmišljeni da pored ukusa i mirisa ostavljaju i vizuelni efekat na prisutne.

Ponekad je nepohodno prilagoditi rasvetu prostorije, boje dekorativnih elemenata itd.

Možemo primetiti iz svega navedenog da je u pitanju ni malo jednostavna i vrlo komplikovana organizacija.


Ketering u Beogradu - ponuda i cene


U Beogradu radi veliki broj ugostiteljskih objekata koji pružaju uslugu keteringa.

Mnogi od njih su poznati po dobroj hrani i kvalitetnoj usluzi. Cene keteringa zavise od niza faktora. U zavisnosti od vaših želja i potreba biće formirane i cene. Cene se najčešće u praksi formiraju po kilogramu dostavljene hrane, zatim po kvalitetu utrošenih namirnica i sl.

U Beogradu ćete naići i na ketering servise koji svoje cene formiraju u odnosu na broj ljudi koji je prisutan na nekom događaju, dakle po osobi. U cenu se uračunava i udaljenost na kojoj se vrši dostava, zatim vreme koliko će događaj trajati,  koliko je ljudi potrebno angažovati za uslugu itd...

Sve su ovo faktori koji utiču na cenu usluge. Međutim, nemojte da vas ovo uplaši, cene danas nisu prevelike i većina može sebi da priušti ketering servis. Imajte na umu da veći luksus zahteva i veća novčana izdvajanja.

Kako smo saznali u nekim poznatim agencijama za ketering u Beogradu, dešava se da klijenti zahtevaju posebnu vrstu hrane. Često je to vegeterijanska ili veganska hrana, zatim hrana koja je uslovljena pa prilagođena verskim principima, a to su sve dodatni faktori koji utiču na cene.

Primer, šta sve možemo naći na jednom ketering meniju:

  • Slane torte i rolati sa sirom, šunkom, jajima, ajvarom i spanaćem
  • Različite vrste pita od domaćih kora
  • Različita peciva
  • Integralna peciva
  • Korpice sa salatom od piletine
  • Kanapeje
  • Rolovano teleće, pileće i svinjsko meso
  • Roštilj, punjeni krompir, meso ipod sača
  • Riba i plodovi mora
  • Domaći sitni kolači itd...

Ukoliko želite da organizujete nezaboravno posluženje za drage goste i da obeležite neki važan životni događaj, odlučite se za neku od raspoloživih ketering službi u Beogradu, sigurno nećete pogrešiti. Izbor je veliki, usluga je više nego zadovoljavajuća. Na vama je samo da uživate u dobrom zalogaju i druženju.






Srodni tekstovi:


Prestanak dojenja i dohrana za bebe

Koliki god da su podsticaji za aktivno dojenje, uvek će se javiti situacija u kojoj postoji razlog z...

Detaljnije

Kako snimiti umetničke nezaboravne trenutke na putovanju?

Fotografija je jezik koji se govori širom sveta. Bez obzira na to da li koristite profesional...

Detaljnije

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih ...

Detaljnije

Emotivni, finansijski i drugi razlozi za razvod braka

Sve češća pojava u 21. veku jeste razvod braka. Veliki broj parova odlučuje se na ovaj, ne ta...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS