Kupovina novog računara - izbor matične ploče i drugih bitnih komponenti


Zanimljivosti

Često odabir novog računara može iziskivati puno vašeg vremena. Mnoštvo modela i računarskih komponenti ono je što otežava situaciju. Neko kupuje računar radi osnovnih potreba celokupne porodice, neko za obavljanje kancelarijskog posla, neko radi učenja a neko radi zabave. Bilo kako bilo, kupovina novog računara ozbiljan je momenat kojem treba pažljivo pristupiti.


Kupovina računara prema nameni 


Ukoliko nemate preterane računarske zahteve i planirate ga koristiti kako biste bili aktivni na društvenim mrežama, koristili YouTube, email, gledali filmove i downloadovali sadržaje onda vam nije potreban sistemski zahtevan računar. Međutim, za gledanje filmova u najvećoj rezoluciji i igranje video igrica može vam biti potrebniji bolji procesor i naprednija video kartica. Ukoliko se bavite profesionalnim radom poput obrade video zapisa, fotografija, dizajna, programiranja i drugih računarskih poslova biće vam neophodan znatno kvalitetniji računar koji ima monitor od minimum 20 inča, zatim, dosta RAM memorije i više nego solidan procesor. Uvek je moguće nadograđivati računar sa najrazličitijim komponentama ili kupovati delove uz pomoć kojih ćete sastaviti dobar računar za više namena. Prilikom odabira bilo kakvog računara  posebnu pažnju trebate obratiti na nekoliko računarskih komponenti.


Dobar procesor za dobre mogućnosti


Kvalitetan procesor koji je jedan od glavnih delova računara može pokazati značajne razlike u radu, pogotovo kada su u pitanju video materijali i kompjuterske igrice i to pre svega u brzini sistema. Čini se da Intel može svojim vernim kupcima da ponudi odličnu rezoluciju i performanse procesora.   


Matična ploča – kakvu odabrati


Postoji više pouzdanih proizvođača i modela kada je u pitanju matična ploča, no posebno se ističe Asus sa svojim visokim kvalitetom. Dobro odabrana matična ploča može raditi dugi niz godina. Preporučljivo je birati modele koji nemaju puno nepotrebnih priključaka koje praktično nećete ni koristiti. One koje imaju što jednostavniji dizajn često se smatraju kao dovoljno dobre. Za normalno funkcionisanje vašeg računara dovoljno je da matična ploča ima nekoliko integrisanih uređaja poput mrežne, zvučne i video kartice, USB komponenti i drugih željenih priključaka. 


Monitor visoke rezolucije


Savremeno tržište je znatno napredovalo u proizvodnji monitora. Pogodni se smatraju najčešće oni LCD monitori od minimum 20 inča jer imaju dobru rezoluciju koja je neophodna kada je u pitanju rad sa najrazličitijim programima za obradu fotografija. Za korišćenje velikog broja složenih alata za obradu rezolucija od 1920 * 1080 piksela biće idealna.


Miš i tastatura – karakteristike i kvalitet


Kada je u pitanju odabir miša pogodno je kupovati ga prema veličini vaše šake, jer ponekad minijaturni kompjuterski miš osim što može izazivati nelagodne osećaje i bolove prilikom korišćenja u šaci, on može i smanjiti efikasnost korišćenja računara. Ukoliko na računaru igrate igrice prikladnije je da kupite miša sa više ponuđenih dugmića, a u slučaju obrade fotografija biće vam potreban izuzetno precizan miš i to onaj koji je laserski. Za svakodnevno korišćenje računara radi surfovanja po internetu ne treba bežati ni od optičkog miša, niti onog koji je bežičan. U odabiru tastature mnogi ljudi pristupaju onoj koja ima oslonac za zglob, međutim, ukoliko imate manji kompjuterski sto budite sigurni da će ona zauzeti puno slobodnog prostora. Posebno su popularne mehaničke tastature koje se smatraju dugotrajnijima, zatim, one sa pozadinskim osvetljenjem koje plene svakog korisnika računara sa svojom lepotom.




Srodni tekstovi:


Koje zavese odabrati za opremanje enterijera i eksterijera poslovnih prostora

Da bi vaš posao napredovao i išao uzlaznom putanjom, osim kvaliteta proizvoda i usluga...

Detaljnije

Šta vam je u današnje vreme sve neophodno za jednog studenta?

Cene školarina su na većini fakulteta skočile u odnosu na prethodnu godinu, ali to je samo po...

Detaljnije

Osteopatijom do rešenja gotovo svakog problema

 Za dobro zdravlje i dugovečan život potrebno je postići funkcionalno i harmonično jedinstvo či...

Detaljnije

Terapija hipertenzije

Hipertenzija predstavlja povećanje krvnog pritiska iznad normalnih vrednosti. To je stanje ukoliko s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS