Najvažnije polne bolesti današnjice: Simptomi, dijagnoza i lečenje


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Polne bolesti su ozbiljan globalni zdravstveni problem, a njihova rasprostranjenost i uticaj na pojedinca i društvo zahtevaju pažnju i edukaciju. Ovaj tekst će vam pružiti pregled najvažnijih polnih bolesti današnjice, fokusirajući se na njihove simptome, dijagnozu i dostupne opcije lečenja.

HIV/AIDS

Simptomi: Početni simptomi mogu podsećati na grip, uključujući povišenu temperaturu, umor i bol u mišićima. Međutim, mnogi zaraženi ne pokazuju simptome godinama.

Dijagnoza: Testiranje na HIV antitela ili antigene. Testiranje se preporučuje redovno, posebno ako ste seksualno aktivni ili imate povećani rizik.

Lečenje: Antiretrovirusni lekovi pomažu usporiti napredovanje virusa. Rana dijagnoza i terapija su ključne za kontrolu bolesti.

Hepatitis B i C

Simptomi: Početni simptomi su slični gripu, uključujući mučninu, umor i bol u trbuhu. Dugoročne infekcije mogu dovesti do ozbiljnih problema jetre.

Dijagnoza: Testiranje na prisustvo virusa u krvi.

Lečenje: Za hepatitis B postoji vakcina, dok se hepatitis C leči antiviralnim lekovima. Rana dijagnoza je ključna za sprečavanje komplikacija.

Sifilis

Simptomi: Sifilis prolazi kroz nekoliko faza, uključujući čireve, osip i potencijalno ozbiljne komplikacije poput oštećenja srca i mozga.

Dijagnoza: Testiranje krvi na prisustvo sifilisa.

Lečenje: Antibiotici su efikasni za lečenje sifilisa. Važno je započeti terapiju što je pre moguće.

Gonoreja

Simptomi: Muškarci često imaju bol pri mokrenju i gnojno iscedak iz penisa, dok se kod žena simptomi često ne primete.

Dijagnoza: Testiranje na prisustvo gonoreje u uzorku mokraće ili bris vagine.

Lečenje: Gonoreja se obično leči antibioticima, ali postaje otporna na neke lekove, pa je praćenje važno.

Herpes

Simptomi: Bolest karakterišu bolni plikovi na ili oko genitalija ili usne.

Dijagnoza: Često se postavlja na osnovu simptoma, ali se može potvrditi testiranjem brisa plikova.

Lečenje: Nema leka koji može potpuno izlečiti herpes, ali antivirusni lekovi mogu pomoći kontrolisati simptome i česte recidive.

Najbolji način da se zaštitite od polnih bolesti je da praktikujete siguran seks, koristite kondome i redovno se testirate ako ste seksualno aktivni. Edukacija i svest o ovim bolestima igraju ključnu ulogu u njihovoj prevenciji i kontroli. Ne oklevajte da potražite medicinsku pomoć ukoliko posumnjate da ste zaraženi nekom od ovih polnih bolesti, jer rana dijagnoza i lečenje su od suštinskog značaja za vaše zdravlje.

Šta su kondilomi i kako se uklanjaju


Kondilomi, poznati i kao bradavice ili genitalne bradavice, su benigni rastovi na koži i sluznici koje uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Ovi rastovi su često mekani, izgledaju kao male izrasline ili bradavice, i obično se javljaju u genitalnom području, ali mogu se pojaviti i u drugim delovima tela. Kondilomi su jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija.

Postoji nekoliko metoda za uklanjanje kondiloma, a izbor zavisi od veličine, broja, i lokalizacije rastova, kao i od preporuke lekara. Evo nekoliko metoda koje se često koriste:


Topikalna terapija: To uključuje primenu različitih krema, gelova ili rastvora na kondilome. Ovi preparati obično sadrže supstance koje pomažu da se rastovi povuku, kao što su podofilin, imikvimod ili trikloroacetna kiselina. Ovaj tretman se obično primenjuje kod manjih kondiloma i zahteva pažljivo praćenje lekara.

Krioterapija: Ovaj postupak uključuje zamrzavanje kondiloma tečnim azotom. Oštećeni tkivo se zatim odvaja. Krioterapija se primenjuje u klinici ili ordinaciji i može biti bolna, ali efikasna.

Elektrohirurško uklanjanje: Tokom ovog postupka, lekar koristi elektrohirurške instrumente kako bi uklonio kondilome. Ovaj postupak se obavlja uz lokalnu anesteziju i može biti efikasan za uklanjanje većih kondiloma.

Laseroterapija: Uklanjanje kondiloma laserom je metoda koja koristi lasersku svetlost za isparavanje ili uklanjanje rastova. Ovaj postupak je precizan i obično ne ostavlja ožiljke.

Hirurško uklanjanje: U nekim slučajevima, posebno kada su kondilomi veliki ili se nalaze duboko u tkivu, može biti potrebna hirurška intervencija. Hirurg uklanja rastove skalpelom i obavlja šavove.


Važno je napomenuti da nijedna od ovih metoda ne garantuje potpuno izlečenje od HPV infekcije. Virus može ostati prisutan u telu, a kondilomi se mogu ponovo pojaviti nakon uklanjanja. Prevencija je ključna, pa se preporučuje vakcinacija protiv HPV-a za osobe koje su u dobi za vakcinaciju, kao i pridržavanje sigurnih seksualnih praksi kako bi se smanjio rizik od infekcije. Ako primetite bilo kakve promene na svojoj koži ili genitalnom području, važno je da se konsultujete sa lekarom radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.





Srodni tekstovi:


Zašto je mudro da firma za adaptaciju stana izvodi renoviranje?

Našli ste se u situaciji da morate da renovirate stan. Bilo da govorimo o adaptaciji budućeg ...

Detaljnije

Osteopatijom do rešenja gotovo svakog problema

 Za dobro zdravlje i dugovečan život potrebno je postići funkcionalno i harmonično jedinstvo či...

Detaljnije

Zašto je isplativije obavljati održavanje u autoservisu, a ne u garaži?

Svaki vozač verujemo da zna da je automobil  tehnički složen uređaj koji zahteva redovno održav...

Detaljnije

Nekoliko neočekivanih načina kako da oduševite vašu partnerku!

Svaka veza prolazi kroz različite faze, ali jedna stvar koja ostaje je želja da impresionirate i pok...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS