Komarnici kao prva linija odbrane od najdosadnijih insekata


Dom Dom

Komarac

Dolaskom letnjih meseci većina nas razmišlja o jednoj jako važnoj i veoma nervirajućoj činjenici, a to je da će sa toplijim danima doći i do pojave komaraca, koji osim ujeda koji izaziva crvenilo i užasan svrab, često noći pretvore u frustrirajuće trenutke, jer je od njihovog zujanja nemoguće zaspati. Zbog toga se razmišlja uvek o tome koja je zaštita od ovih insekata najbolja i najefikasnija, a tržište nam zaista nudi niz mnogih rešenja. 

Najpre, tu su brojne kreme kojima možemo zaštititi svoju kožu od ujeda komaraca, ali ovo nije rešenje koje je dobro za svakodnevnu i konstantnu upotrebu, već samo kada se nađete negde napolju ili dok ste u prirodi, pokraj mora, reke, jezera... Zbog toga je potrebno nešto bolje. Svakako, tu su brojni sprejevi, raznorazni uređaji koji se priključuju na struju, te tako otpuštaju mirise koji teraju kako komarce, tako i druge insekte, ali uvek se tu postavlja pitanje da li je i koliko štetno po zdravlje sve to. Kako su skoro svi slični proizvodi prepuni hemikalija, tako nije ne preporučljivo koristiti ih konstantno, posebno ne u domovima koji imaju decu. Zbog svega toga, još mnogo pre ovog, savremenog i modernog doba, osmišljeni su komarnici kao najefikasnije i najzdravije rešenje.

Komarnici su već vekovima u upotrebi, a njihov možda prvi oblik pojavio se kao baldahin nad krevetima i mreža na vratima i prozorima, što se koristilo kao prepreka ulaženju komaraca koji prenose malariju. Danas, komarnici su dobili mnogo više od te uloge, a samim tim je i njihov izgled počeo da se menja, te se može uskladiti sa celokupnim enterijerom i eksterijerom jednog privatnog ili poslovnog objekta. Ranije, komarnici su uglavnom bili zelene boje, tačnije mreža je bila zelena, a kako su zahtevi koji se tiču uređenja postali veći, tako su se i boje promenile, te danas imamo komarnike u različitim oblicima, sa različitim mehanizmima, materijalima, kao i bojama.

Fiksni komarnici

Danas se fiksni komarnici razlikuju od onih koji su se koristili pre desetak i više godina. Ranije, ram za prozore se pravio od drvenih daščica, te se u njima uglavljivala mrežica uglavnom zelene boje. Danas, fiksni komarnici imaju ram koji može biti od aluminijuma ili PVC materijala, a sama mreža koja je fiksna se bira u boji koju vi želite, a najčešće su bela i siva boja. Ovakvi komarnici su jako popularni zbog lake upotrebe, lakog postavljanja i uklanjanja radi čišćenja, a najčešće se ovakvi komarnici koriste kao komarnici za prozor, i to za one prozore koji se slabije otvaraju, odnosno slabije koriste za izbacivanje cveća na sims ili nešto slično. Osim toga, ovi komarnici, bilo da se koriste kao komarnici za prozor, ili nekad kao komarnici za vrata, veoma su popularni jer se mogu pronaći po jako pristupačnim i niskim cenama.

Rolo komarnici

Ono što je danas jako popularno kao zaštita od komara jesu rolo komarnici, koji su veoma laki i praktični za upotrebu, a svojim izgledom se savršeno uklapaju u izgled ostale stolarije. Naravno, osim za zaštitu od komaraca, komarnici služe i da se spreči ulazak drugih insekata, kao što su raznorazne bubice, muve, ose, pčele, a osim toga, komarnici su odlično rešenje za sve one prozore koji su nisko postavljeni, jer tako se sprečavaju da uđu i neki gmizavci, glodari i slične životinje. Kako je mreža od veoma otpornog, izdržljivog i jakog materijala, koji nije zapaljiv, svi korissnici dobijaju odličan kvalitet koji traje dug niz godina, a sami komarnici ostaju nepromenjeni. Još jedna beneficija jeste činjenica da je mreža jako gusta, ali ne sprečava dotok vazduha i svetlosti u nekoj značajnoj meri, ali sprečava ulazak prašine, što je skoro svima jedan ogroman plus koji doprinosi popularnosti ugradnje komarnika, a posebno rolo komarnika. Rolo komarnici funkcionišu po principu roletne. Kada želite spustite ih do dna, uz pomoć kanapa, baš kao što to imaju i roletne, a kada želite, jednostavno podignete rolo komarnik do visine koju želite, a on će se namotavati u kutiju koja je postavljena uz gornji deo prozora ili vrata. Rolo komarnici su odlično rešenje za sve one prozore koji se često otvaraju zbog zalivanja cveća, možda izbacivanja veša da se suši i sličnih stvari, jer ne morate da uklanjate bilo šta, već jednostavno da povučete kanap i podignete komarnik koliko vam je potrebno.

Plise komarnici

Plise komarnici su jako popularni zbog svog lepog i elegantnog izgleda, te zbog svoje visoke funkcionalnosti. Ono kako se drugačije nazivaju ovi komarnici jeste harmonika komarnici, jer se povlačeći slažu baš kao nekada popularna harmonika vrata kojima su se odvajale prostorije u domovima. Ovi komarnici se postavljaju kao komarnici za prozor, međutim, daleko su funkcionalniji i traženiji kao komarnici za vrata i balkone, budući da se lako navlače i koriste. Jednostavno se sklope, te se magneti jedne i druge strane sjedine, a pri otvaranju se smo obe strane gurnu ka svojim krajevima i to je sve. Komarnici za vrata su preko potrebni, budući da su vrata balkona i terasa ona koja su leti skoro uvek otvorena, pa tuda insekti najviše i ulaze, a posebno su komarnici potrebni ukoliko je terasa na prizemlju, pa je potrebno dom zaštiti ne samo od insekata, već i od nekih životinja, te od same prašine koja je u prostorima koji su na nižim spratovima mnogo prisutnija nego na visini.

Zapravo, komarnici su takvi da se prave po potrebama vašeg prostora, i uvek možete pronaći ili uraditi dimenzije i modele koji se izrađuju prema merama vaše stolarije. Na tržištu čak postoje i brza rešenja u vidu mreže koja na svojim krajevima poseduje čičak trake, te se takva mreža postavi na spoljašnji deo vrata ili prozora, zalepi se i to je sve. Međutim, ovakva rešenja bi trebalo da budu privremena, budući da sam čičak ili sličan mehanizam nije toliko izdržljiv ukoliko se mreža često sklanja i vraća, a to je uglavnom slučaj sa većinom prozora i vrata, jer uvek se sve otvara i skoro svi vole da na svakom prozoru imaju bar jednu saksiju koja će krasiti spoljašnji izgled kuće, stana ili nekog poslovnog prostora. No, za koju god varijantu da se odlučite, komarnici su definitivno najefikasnije, a osim toga i najzdravije rešenje u letnjoj borbi protiv komaraca koji umeju nekad da unište i dan, a i celu nedelju, zar ne?

Srodni tekstovi:


Osteoporoza - bolje sprečiti nego lečiti

Želite da znate kako da sprečite osteoporozu? Sećate se reklama za mleko kada bi naše omilje...

Detaljnije

Origano i origano ulje - zašto ih morate imati kod kuće?

Konvencionalna medicina je svakako nešto što se ne bi smelo zanemariti. Apsolutno post...

Detaljnije

Da li znate koje su najčešće estetske intervencije na oku?

Pored onih intervencija na oku, koje su korektivne i često neophodne, kao što su na primer op...

Detaljnije

Šta je rešenje za previše oštećene zube koji nisu za vađenje?

Kada izbegavamo da idemo kod zubara, a znamo da su nam zubi pokvareni, onda svesno rizikujemo da dođ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS