Kako održavati higijenu uha?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Lična higijena je ključni deo zdravog života i važno je da naše telo bude čisto i zdravo. Jedan od važnih aspekata higijene je i briga o našim ušima. Bez obzira na to koliko često koristimo slušalice, radimo u bučnom okruženju ili jednostavno uživamo u muzici na visokom nivou, moramo biti svesni važnosti očuvanja zdravih ušiju. Održavanje higijene uha može sprečiti infekcije i druge probleme sa ušima.


Kako sprej za uho pomaže u sprečavanju infekcija?

Upotreba različitih sprejeva za uši je jedan od najboljih načina da očuvate zdravlje uha. Ovi sprejevi se obično pravi od biljnih ulja i drugih prirodnih sastojaka, a koriste se za uklanjanje viška ušnog voska i nečistoća iz uha. Sprej za uho sprečava nakupljanje bakterija i gljivica, što može dovesti do infekcija, a takođe pomaže u održavanju optimalnog nivoa vlage u uhu, što može sprečiti suvoću i iritaciju.

Da biste pravilno koristili neki od ovih sprejeva, prvo se uverite da je uho čisto. Zatim nagnite glavu u stranu i nežno ubrizgajte sprej u uho. Držite glavu na jednoj strani nekoliko minuta da sprej prodre i omekša višak cerumena. Zatim nagnite glavu na drugu stranu i pustite da višak cerumena iscuri iz uha.


Druge metode za higijenu

Pored različitih sprejeva, postoje i druge metode koje se mogu koristiti za održavanje higijene ušiju. Na primer, koristite blage ili neutralne sapune i meku krpu da biste uklonili višak ušnog voska i ostatke iz uha. Održavajte ih suvim nakon tuširanja ili kupanja, jer vlaga može dovesti do rasta gljivica i bakterija. Izbegavajte korišćenje različitih štapića ili čačkalica za uši ili bilo kojih drugih oštrih predmeta koji mogu oštetiti uvo.


Kako rešiti druge probleme sa ušima?

Pored infekcija uha, postoje i drugi problemi, kao što su zapušene ili začepljene uši, tinitus (zujanje), bolovi, ali i gubitak sluha. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, najbolje je da se konsultujete sa lekarom ili specijalistom za ORL. Oni će moći da izvrše pregled i prepišu odgovarajući tretman, ako je potrebno.

Začepljenje uha može biti uzrokovano nakupljanjem viška cerumena, promenama vazdušnog pritiska, nekom od infekcija ili alergijama. Da biste ublažili ovaj problem, možete pokušati da koristite sprej ili druge kapi za uši koje pomažu omekšavanju viška cerumena i olakšavaju uklanjanje. Ako blokada uha ne nestane, obavezno se obratite lekaru.

Tinitus može biti uzrokovan izlaganjem buci, stresu, određenim lekovima ili drugim zdravstvenim stanjima. U nekim slučajevima, tinitus može biti privremen, dok u drugim može biti hroničan. Lečenje zavisi od uzroka tinitusa i može uključivati upotrebu kapi ili lekova, i zvučnu terapiju ili kognitivno-bihejvioralnu terapiju.

Bol u uhu može biti uzrokovan raznim faktorima, od infekcija i trauma, pa sve do različitih iritacija ili upala. Ako osetite bilo kakve bolove, najbolje je da se odmah obratite lekaru, koji će moći da utvrdi uzrok i prepiše odgovarajući tretman. Lečenje može uključivati upotrebu lekova protiv bolova, antibiotika, kapi za uši ili drugih terapija.


Gubitak sluha može biti uzrokovan raznim faktorima, kao što su starenje, izlaganje buci, infekcije uha ili oštećenje slušnog nerva. Ako primetite smanjenje sluha, najbolje je da se obratite lekaru specijalisti za ORL, koji će moći da izvrši ispitivanje sluha i preporuči odgovarajući tretman, kao što su slušni aparati ili druge terapije.




Srodni tekstovi:


Zašto je potreban školski pribor?

Kada deca kreću u prvi razred, raduju se kupovini neposredno pre početka školske godine. Tada...

Detaljnije

Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Zainteresovani kupci od danas mogu poručiti novi Redmi Note 10 5G preko zvaničnih maloprodajnih part...

Detaljnije

Zima u Beogradu

Svetlucavi, krupni sneg preplavio je sve ulice, parkove i krovove. Klizališta su opet puna, s...

Detaljnije

Karakteristike koje ima rebrasti karton u rolni za višenamensku upotrebu

Upotreba različitih materijala za zaštitu prostora, pakovanje i otpremanje tereta, kao i ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS