Prolećno spremanje dvorišta: Ideje za uređenje


Dom Zanimljivosti



Sa početkom proleća i provođenjem sve više vremena na suncu i svežem vazduhu naviru i nove ideje za uređenjem dvorišta. Dostupnost interneta i široka rasprostranjenost društvenih mreža omogućila je da ljudi međusobno lako i brzo razmenjuju ideje i praktične savete. Tako je i sa idejama za eksterijer vašeg kutka. Nekada uz malo novca i truda možete napraviti pravo parče raja pod nebom za sopstvenu dušu. 

Baštenske garniture – vredan komad koji menja sve

Ako već razmišljate o adaptaciji eksterijera doma, onda je to znak da volite da provodite vreme napolju. Prva pomisao na baštenske garniture je slika iz časopisa zelenila ispunjenog raznobojnim cvećem oko savrešenog komada nameštaja za dvorište. Bilo da se radi o malom komadu zemljišta ili nešto većem ovo je ono što će vam sigurno trebati. Udoban kutak za sunčanje, čitanje knjige i ispijanje limunade. Pored onih najjednostavnijih baštenskih garnitura poput napravljenih od paleta možete se odlučiti i za mnoge druge baštenske garniture napravljene od raznih materijala. Krajnji izbor baštenske garniture zavisiće od samog ambijenta i drugih stvari, ali izbor je zaista raznolik. Dobar dodatak mogu biti ukrasni jastučići za napolje u raznim bojama koji će povećati ugođaj boravka napolju. 

Malčiranje cveća – kombinacija dekoracije i pratkičnosti

Pod pretpostavkom da u vašem dvorištu postoje saksije sa cvećem i biljkama postoji više načina na ih osvežite. To može uraditi jednostavim menjanjem saksija, kupovinom ili pravljenjem istih od nekih reciklažnih materijala. Ali mnogo bolji način, kako vizuelno tako i za samu biljku jeste malčiranje. Malč možete pronaći u raznim bojama i dimenzijama. Na taj način ga možete lako uklopiti uz sve ostalo. Pored dekorativne funkcije malč doprinosi usporavanju procesa rasta korova i pri tome održava optimalnu vlažnost zemljišta što dovodi do toga da ćete manje vremena provoditi u zalivanju i održavanju istog. 

Cena ruža stablašica - kraljice cveća

Za dodavanje glamoruzne note vašem prostoru i ono u šta će svi gledate -  birajte ruže stablašice. Možete ih naći u nekoliko formi – kaskadne, žalosne, u obliku žbuna ili padajuće /viseće/, a od forme zavisiće i cena ruža stablašica. Njihova prednost je u tome što ne zahtevaju puno nege i održavanja, dobro podnose hladnoću. Potrebni su im sunčevi zraci. Za razliku od gajenja, njihov uzgoj je mnogo zahtevniji. Možete ih saditi u zemlji, ali i u saksijama. Mogu biti raznih boja. Cena ruža stablašica zavisiće od toga koju boju i formu birate, kao i koju količinu uzimate, ali i gde ih kupujete. Njihova vrednost je u tome što za taj novac koji uložite dobijate divan cvet koji će dugo godina krasiti vaš eksterijer. Cena ruža stablašica varira od 500 do 1000 dinara po komadu. Pored estetske funkcije ruže će svojim mirisima zadovoljiti i čulo mirisa dok uživate u čarima prirode u ličnom parčetu svemira. 

Staze za dvorište

Odličan izbor za pravljenje staze ili njeno osveženje može biti već pomenuti malč. Zbog svog sastava i oblika odličan je za staze u dvorištu, a često ga koriste i za staže za trčanje. Savršeno mesto za ulepšanje ambijenta je prohodna površina koju možete iskoristiti za pravljenje staze. One mogu biti i od kamena, drveta, možda čak i pločica ali i drugih materijala. Najbolja je ona koja se uklapa uz ostatak prostora.  

Spoljna rasveta – za potpuni ugođaj

Odlična ideja za uređenje i dobar ugođaj u letnjim večerima koje provodite napolju je uvođenje spoljne rasvete. Sijalice možete naći po povoljnim cenama, ali ono što je važnije jeste kako ćete ih namestiti. Postoji nekoliko modela, npr. one koje se kače na zid, koje se stavljaju na zemlju ili koje vise. 






Srodni tekstovi:


Kako se leči alergija na sunce?

Jedna od najnezgodnijih imunitetskih reakcija je upravo alergija na sunce, a svim onima koji razviju...

Detaljnije

Recite zbogom borama uz pomoć prirode

Večito pitanje svih žena koje paze na svoj izgled, jeste kako negovati kožu lica i vrata, kako bi se...

Detaljnije

Informacije koje treba da znate ukoliko planirate da studirate u Italiji

Odvažiti se i otići iz zemlje kako biste studirali na nekom inostranom fakultetu zaista jeste hrabar...

Detaljnije

Da li vam je posao stresan?

Može li coaching biti neiskorišteni resurs za poslodavce za poboljšanje psiholo&scaron...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS