Kako izgleda biti roditelj bebi od godinu dana?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Imate dete koje je skoro oduvalo jednu svećicu na torti? Čestitamo, onda ste dobili i novu ulogu, a ona se zove policajac, tj. nadzornik, jer ćete morati da budno motrite šta sve jednogodišnjak radi i u kakve sve situacije može da zapadne. :)


Beba od godinu dana - šta očekivati? 

Ono što je jako zanimljivo, to je da je beba od godinu dana „budna“, odnosno, radoznala, željna da saznaje, otkriva, istražuje, i tako zapada u moguće i nemoguće situacije. Nekada smešne, a ponekad ćete se ozbiljno nasekirati.

No, ne želimo da vas plašimo, već da vam unapred predočimo šta možete da očekujete, da biste se sa svim tim bolje snašli. 

Skoro sva deca oko prve godine prohodaju, a one koje su super puzači, krenu sa hodanjem tek oko 15 meseci, i to je sasvim u redu. Ipak, kada navršava godinu dana, beba bi trebalo da se se sama, bez vaše pomoći, dovede iz klečećeg u sedeći položaj i da tako može da ostane, bez da se oslanja na nešto. Ovo roditeljima otvara dosta mogućnosti, jer mogu dete bez problema da stave u auto sedište, da je nose u nosiljci na leđima, da je postave na nošu ili da bebu guraju u kolicima u sedećem položaju.


Istraživanje i boravak napolju 

Sasvim male bebe će biti zadovoljne da su u blizini majke i da imaju sve što im treba, ali bebe od godinu dana, žele da što više vremena provode napolju, van kuće, i sve što ugledaju, htele bi da istražuju. Na primer, ako vide stepenice, zapitaće se kako je to penjati se uz njih. Kada je o stepenicama reč, morate da vodite računa da će beba relativno lako da se popne, tako što će ići četvoronoške ili će se pridržavati, ali je zato silaženje radnja koja je složenija, pa sve može da se okonča padom i o ovome biste morali da povedete računa.


Roditelji moraju da prate dete u stopu u ovom uzrastu

Poenta je da dete u ovom uzrastu, pa sve do kraja druge godine, morate da pratite bukvalno u stopu i da pazite od svih opasnosti koje vrebaju i u kući i spoljnom prostoru. Savet psihologa jeste da dete ne sputavate, već da mu dozvolite da upoznaje sve što želi, ali uz mere predostrožnosti. Na primer: naučite dete kako da ustane kada padne i da to nije ništa strašno, tj. ono mora da oseti kako je to kada se izgubi ravnoteža. Ako ste plašljiv roditelj i želite da koristite dubak – šetalice, kao i kaiševe, ovo neće biti sasvim dobra ideja, jer te sprave ne deluju povoljno na razvoj ravnoteže i zglobno-koštanog sistema. Dozvolite detetu da samo očvrsne, kako ne bi dalje u detinjstvu bilo nestabilno i povređivalo se usled padova.


Igre i igračke za bebu od godinu dana

Roditelji često budu oduševljeni kada zabave svoju decu i kada se ona smeju. U uzrastu od jedne godine, svaka beba će se smejati ako sakrijete lice rukama, a onda naglo otkrijete. Kao što voli tu igru, biće zabavljena i time da razne predmete stavlja u kutiju i da ih vadi iz iste. Takođe, lopta polako postaje omiljena igračka, tako da bebu od godinu dana možete da naučiti igri dodavanja. 

Igračke čak i nisu potrebne za razvoje inteligencije i pamćenja, jer ako naučite dete gde su određeni delovi tela (oči, nos, „pametna glava“, „zeka pije vodicu“ i sl), kao i „taši taši“, eto super zabave i za vas i za dete. 


Srodni tekstovi:


Kako da vaše dvorište izgleda luksuzno i spektakularno

Od našeg doma uvek možemo da napravimo divno mesto za život. To je jedno od retkih, a mozda i...

Detaljnije

Kupovina novog računara - izbor matične ploče i drugih bitnih komponenti

Često odabir novog računara može iziskivati puno vašeg vremena. Mnoštvo modela i račun...

Detaljnije

Spoljna rasveta – za jedinstven izgled, prijatnu atmosferu i apsolutnu bezbednost

Šta vam znaći divno uređeno dvorište ili terasa ako se to ne vidi ili u njemu ne možet...

Detaljnije

Seksualno zdravlje muškarca odgovorno za produktivnost

Nakon stupanja muškarca u reproduktivni period i sazrevanja u pogledu seksualnog razvoja, neo...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS