Kako izgleda biti roditelj bebi od godinu dana?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Imate dete koje je skoro oduvalo jednu svećicu na torti? Čestitamo, onda ste dobili i novu ulogu, a ona se zove policajac, tj. nadzornik, jer ćete morati da budno motrite šta sve jednogodišnjak radi i u kakve sve situacije može da zapadne. :)


Beba od godinu dana - šta očekivati? 

Ono što je jako zanimljivo, to je da je beba od godinu dana „budna“, odnosno, radoznala, željna da saznaje, otkriva, istražuje, i tako zapada u moguće i nemoguće situacije. Nekada smešne, a ponekad ćete se ozbiljno nasekirati.

No, ne želimo da vas plašimo, već da vam unapred predočimo šta možete da očekujete, da biste se sa svim tim bolje snašli. 

Skoro sva deca oko prve godine prohodaju, a one koje su super puzači, krenu sa hodanjem tek oko 15 meseci, i to je sasvim u redu. Ipak, kada navršava godinu dana, beba bi trebalo da se se sama, bez vaše pomoći, dovede iz klečećeg u sedeći položaj i da tako može da ostane, bez da se oslanja na nešto. Ovo roditeljima otvara dosta mogućnosti, jer mogu dete bez problema da stave u auto sedište, da je nose u nosiljci na leđima, da je postave na nošu ili da bebu guraju u kolicima u sedećem položaju.


Istraživanje i boravak napolju 

Sasvim male bebe će biti zadovoljne da su u blizini majke i da imaju sve što im treba, ali bebe od godinu dana, žele da što više vremena provode napolju, van kuće, i sve što ugledaju, htele bi da istražuju. Na primer, ako vide stepenice, zapitaće se kako je to penjati se uz njih. Kada je o stepenicama reč, morate da vodite računa da će beba relativno lako da se popne, tako što će ići četvoronoške ili će se pridržavati, ali je zato silaženje radnja koja je složenija, pa sve može da se okonča padom i o ovome biste morali da povedete računa.


Roditelji moraju da prate dete u stopu u ovom uzrastu

Poenta je da dete u ovom uzrastu, pa sve do kraja druge godine, morate da pratite bukvalno u stopu i da pazite od svih opasnosti koje vrebaju i u kući i spoljnom prostoru. Savet psihologa jeste da dete ne sputavate, već da mu dozvolite da upoznaje sve što želi, ali uz mere predostrožnosti. Na primer: naučite dete kako da ustane kada padne i da to nije ništa strašno, tj. ono mora da oseti kako je to kada se izgubi ravnoteža. Ako ste plašljiv roditelj i želite da koristite dubak – šetalice, kao i kaiševe, ovo neće biti sasvim dobra ideja, jer te sprave ne deluju povoljno na razvoj ravnoteže i zglobno-koštanog sistema. Dozvolite detetu da samo očvrsne, kako ne bi dalje u detinjstvu bilo nestabilno i povređivalo se usled padova.


Igre i igračke za bebu od godinu dana

Roditelji često budu oduševljeni kada zabave svoju decu i kada se ona smeju. U uzrastu od jedne godine, svaka beba će se smejati ako sakrijete lice rukama, a onda naglo otkrijete. Kao što voli tu igru, biće zabavljena i time da razne predmete stavlja u kutiju i da ih vadi iz iste. Takođe, lopta polako postaje omiljena igračka, tako da bebu od godinu dana možete da naučiti igri dodavanja. 

Igračke čak i nisu potrebne za razvoje inteligencije i pamćenja, jer ako naučite dete gde su određeni delovi tela (oči, nos, „pametna glava“, „zeka pije vodicu“ i sl), kao i „taši taši“, eto super zabave i za vas i za dete. 






Srodni tekstovi:


Šta je holesterol i u kojim namirnicama ga najviše ima?

Kada čujemo da neko ima povišen holesterol, vrlo često smo skloni da pomislimo da je u pitanj...

Detaljnije

Karakterne crte koje mogu opisati psihologiju ličnosti

Kroz decenije koje su za nama mnogo truda i rada je uloženo kako bi se unapredilo razumevanje čoveka...

Detaljnije

Kako snimiti umetničke nezaboravne trenutke na putovanju?

Fotografija je jezik koji se govori širom sveta. Bez obzira na to da li koristite profesional...

Detaljnije

Rent a car na aerodromima

Posle dugog leta, neugodnih sedišta, čekanja kofera i bezbroj drugih sitnica koje vam oduzima...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS