Osteoporoza - bolje sprečiti nego lečiti


Zdravlje i lepota

Želite da znate kako da sprečite osteoporozu? Sećate se reklama za mleko kada bi naše omiljene zvezde i sportisti recitovali da „kalcijum pomaže da se spreči  osteoporoza“ dok bi se osmehivali kroz brkove od mleka? Te reklame su bile toliko rasprostranjene da nam se ta činjenica urezala duboko. I istina je, kalcijum zaista pomaže u sprečavanju osteoporoze. Ali postoji mnogo drugih načina na koje možete zaštititi kosti od ove bolesti.

Najbolji načini za sprečavanje osteoporoze počinju kada smo deca, ali ako ste prošli tu fazu svog života, još uvek ima nade. Osteoporoza ne mora da čini vašu listu bolesti kada vaše telo počne da stari. Ove informacije su ključne za žene jer one imaju mnogo veće šanse da dožive osteoporozu. Saznajte više o ovoj bolesti i o tome kako možete aktivno da učestvovujete u prevenciji!


Šta je osteoporoza?

Osteoporoza se javlja kada se gustina kostiju smanjuje i kada kosti postaju poroznije. Kada kosti postanu porozne, postaju krhke i podložnije lomovima. Suludo je da mislite da su vaše kosti živo tkivo koje se vremenom menja. Vaše kosti se neprestano razvijaju i jačaju od rođenja do mladosti. U dvadesetim godinama vaše kosti dostižu vrhunac koštane mase, što znači da su tada najgušće. Tada započinje proces koji se zove preuređivanje i traje do kraja vašega života. Kada se vaše kosti preuređuju, neke ćelije počinju da se rastvaraju (resorpcija) dok se nove ćelije formiraju (formacija). Ali kod osteoporoze, resorpcija se dešava brže od formiranja koja pojačava poroznu strukturu kostiju.


Faktori rizika

Svi su izloženi riziku od osteoporoze samo zato što se naša struktura kostiju menja tokom našeg života. Međutim, postoje dve vrste faktora rizika koji ukazuju na to da ste podložniji osteoporozi od drugih. Prvi faktor uključuje tzv. fiksne rizike: starost, ženski pol, porodičnu istoriju osteoporoze, prethodne frakture kostiju, reumatoidni artritis i menopauzu. Vaš rizik se povećava kada kombinujete ove fiksne rizike sa promenljivim rizicima (druga vrsta faktora)  koji direktno utiču na strukturu kostiju i gustinu kostiju. Ovi rizici uključuju konzumaciju alkohola, pušenje, lošu ishranu, nedostatak vitamina D, nisku potrošnju kalcijuma, nizak indeks telesne mase, poremećaje u ishrani i nedostatak fizičke aktivnosti. Iako ne možete ništa učiniti sa fiksnim rizicima, vi imate kontrolu nad rizicima koji se mogu promeniti. Da biste zaštitili kosti od osteoporoze, podstičemo vas da eliminišete što je više moguće promenljivih rizika. U većini slučajeva to jednostavno znači prilagođavanje načina života.



Kako sprečiti osteoporozu? 

Prevencija osteoporoze zapravo započinje u vašem detinjstvu. Tokom detinjstva i adolescencije, vaše kosti rastu i postaju najjače sredinom 20-ih godina. Tada započinje proces preuređivanja - proces kojem ne možete pobeći. Količina nege koju ulažete u kosti dramatično će uticati na rizik od osteoporoze. Pa ukoliko imate decu, obavezno ih naučite kako da se brinu o svom telu i kako da grade jake kosti. Ako ste zabrinuti da ste propustili priliku da razvijete snagu kostiju, nemojte se nervirati. Nikada nije kasno za početak! Koraci za izgradnju snage kostiju kod dece isti su i za odrasle. U pitanju su sledeći koraci: 

  • Hranljiva dijeta koja se sastoji od kalcijuma, vitamina D, proteina, voća i povrća presudna je za jačanje kostiju. Kosti čuvaju 99% kalcijuma u vašem telu, međutim, vitamin D pomaže kostima da apsorbuju kalcijum, pa su oba neophodna. Iako su mleko i mlečni proizvodi odlični izvori kalcijuma, kalcijum možete pronaći i u brokoliju, kelju, pomorandžama, kajsijama, lososu i bademima. 

  • Redovna fizička aktivnost takođe će vam pomoći da ojačate kosti. 

  • Izbegavajte pušenje, udisanje polovnog dima i obilno piće kako biste najbolje sačuvali gustinu kostiju.




Srodni tekstovi:


Kako se leči alergija na sunce?

Jedna od najnezgodnijih imunitetskih reakcija je upravo alergija na sunce, a svim onima koji razviju...

Detaljnije

Da li je hipertenzija ozbiljna bolest?

Ako imate povišen krvni pritisak to znači da imate arterijsku hipertenziju. Možda vam se to č...

Detaljnije

Stvari koje treba da znate o motornim testerama

Motorne testere smatraju se jednim od onih koje se nalaze na samom vrhu liste alatki koje su često u...

Detaljnije

Kandida u trudnoći - prevencija i lečenje

Tokom trudnoće, trudnice moraju da obrate dodatnu pažnju na svoje zdravlje. Izbalansirana ishrana i ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS