Jesenja setva cveća donosi jaču biljku i više cvetova


Poljoprivreda


Sam početak jeseni je pravo vreme za planiranje sledeće cvetne sezone, septembar je vreme za najvažniji domaći zadatak ljubitelja cveća, a to je jesenja setva cveća. Neke višegodišnje cvetnice, ali i otporne jednogodišnje, mogu da se zaseju već na jesen, kako bi sledeće godine imali već ojačalu biljku koja je spremna da cveta sa prvim letnjim danima. Ukoliko se zaseju tokom jeseni, biljke imaju vremena da ojačaju kako bi što lakše prezimile, da formiraju, razviju i ojačaju  korenov sistem do proleća. 

Kada na proleće grane sunce, biljke zasejane na jesen su spremne da odmah krenu sa rastom, tako da će njihova vegetacija početi mnogo ranije no kod sejanica koje se seju na proleće, a to znači da će i ranije biti spemne za cvetanje, pa će cvetovi biti sigurno bujniji. Prednost jesenjeg sejanja je jača biljka, veoma ran početak cvetanja i mnogo više cveća. Ovakva setva je bitna i za organizaciju posla, posebno za baštovane koji se ozbiljno bave baštovanstvom i uzgojem cveća, kada na jesen završe jedan deo posla manje im ostaje za proleće. Iskusni baštovani znaju da je za dobru jesenju setvu bitna proverena zemlja za cveće.


Dobra zemlja za cveće peduslov dobre jesenje setve


U septembru je zemlja još uvek zagrejana i temperature su visoke, pa će u takvim uslovima biljke brzo nicati i napredovati. Do prvih mrazeva imaju dovoljno vremena da razviju koren, a uz malu zaštitu i posipanje zemlje za cveće prezimiće uspešno. No dok stignu prvi mrazevi ima dovoljno vremena da se pripremi zemlja, da se okopa i pomeša sa kupljenom zemljom za cveće, mada, ne treba je ni previše dodavati, jer previše hranljivih materija utiče na preteran rast listova, a sve na štetu cvetova. 

Zemljište mora prvo  da se očisti od korova,  a onda da se dobro usitni, tako se semenu olakšava klijanje. Seme se seje u redovima ili se razbacuje po površini pa onda zatrpava zemljom. Kako bi sadnja bila što kvalitetnija, dobro je uz zemlju za cveće koristiti i glistenjak, stručnjaci kažu da je to najbolje djubrivo kojim može da se oplemeni cveće.  Od glistenjaka može da se napravi i tečni kompost. tzv. čaj od komposta koji posebno koristi ukrasnim biljkama. 


Zaštićena jesenja setva


Ozbiljni baštovani znaju da se jedan vid setve zove zaštićena setva, ona se primenjuje kod jednogodišnjih biljaka koje su osetljive na mraz. Biljke koje su netolerantne na mraz seju se u saksijama i čuvaju napolju u ramovima za sadnju ili u stakleniku, može i u nekoj prostoriji gde ima puno svetlosti, a koja se ne greje, kao na primer stepenište. Kad stigne proleće, ove sadnice se par dana postepeno iznose napolje, prvih dana na dva-tri sata, da se navikavaju na temperaturu, druge nedelje mogu da ostanu i preko noći, ali sa baštenskom folijom preko kako bi ih štitila od mraza. Kad prodje opasnost od poslednjeg mraza, mogu da se izvade iz saksije i zasade u bašti. Jesenja setva pokazuje se kao najbolja za uzgoj i rast cveća koje se ovakvom setvom dobro pripremi da na proleće samo nastavi sa vegetacijom. 







Srodni tekstovi:


Bakterije u mokraći: simptomi, analize i lečenje

Infekcije urinarnog trakta su čest zdravstveni problem koji zahvata mnoge odrasle osobe, ali i decu....

Detaljnije

Karakteristike koje ima rebrasti karton u rolni za višenamensku upotrebu

Upotreba različitih materijala za zaštitu prostora, pakovanje i otpremanje tereta, kao i ...

Detaljnije

Najčešći okidači stresa i kako ih eliminisati

Živimo u vremenu u kojem različite situacije, događaji, interakcije i misli mogu biti okidači negati...

Detaljnije

Odabir kućnog ljubimca

Niste sigurni koji bi kućni ljubimac bio najbolji za vas. Većina ljudi se odlučuje za psa ili mačku....

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS