Sobna vrata su medju bitnim segmentima renoviranja doma


Dom

renoviranje doma,otvorena sobna vrata

Renoviranje je kompleksan posao, čini ga nekoliko segmenata počevši od zamene stolarije, sredjivanja podova, renoviranja kupatila, gletovanja i krečenja. Svaki od ovih segmenata radi se odvojeno za sebe, neki iziskuju više neki manje novca, ukoliko se neki od koraka u renoviranju preskoči to neće biti kompletno. 

Sobna vrata su jedan od ključnih elemenata svakog doma, a njihov značaj posebno dolazi do izražaja prilikom renoviranja. Osim što funkcionalno odvajaju prostorije i pružaju privatnost, sobna vrata značajno doprinose estetici enterijera. Pravilnim izborom vrata ne samo da možete unaprediti izgled prostorije, već i poboljšati energetsku efikasnost, zvučnu izolaciju i dugotrajnost vašeg prostora.

Tokom renoviranja, izbor sobnih vrata postaje jedan od najvažnijih segmenata, jer ona mogu transformisati celokupan izgled doma. Od materijala i boje, pa sve do dizajna i funkcionalnosti, sobna vrata igraju ključnu ulogu u stvaranju harmoničnog i estetski prijatnog enterijera, čineći svaki dom toplijim i udobnijim mestom za život.

Početak renoviranja-zamena stolarije

Zamena stolarije je prvi korak u renoviranju doma. Ukoliko još uvek dotrajalu stolariju niste zamenili novom onda sačekajte da zima prodje, pa ugrabite prve prolećnje dane. Za vreme ovih nekoliko meseci do proleća dobro pogledajte ponudu stolarije, imate dovoljno vremena da donesete važne odluke o materijalu i izgledu ulaznih vrata i prozora, o tome kako ćete u prostor uklopiti sobna vrata. Treba sebi da date dovoljno vremena kako biste mogli da iskalkulišete i finansijski uklopite, jer renoviranje doma iziskuje troškove. U izboru stolarije ipak ne treba da štedite zato što kvalitetna i funkcionalna stolarija jeste ona koja je za Vas najekonomičnija. Kvalitetni prozori, ulazna ili sobna vrata cena  su komfora i udobnosti koju ćete imati uz kvalitetnu stolariju. Kada jednom postavite kvalitetnu stolariju godinama ćete imati veliku uštedu energije i optimalne troškove grejanja. Izrada stolarije je daleko odmakla u vrhunskom dizajnu i velikoj ponudi boja i materijala pa se prozori i vrata uklapaju u svaki koncept uredjenja. Ugradnjom kvalitetne stolarije rešavaju se energetski gubici, a najvažniji regulator u unutrašnjoj regulaciji toplote su sobna vrata, zato zamena sobnih vrata važi za jedan od bitnih segmenata u renoviranju doma.  Za sobna vrata cena varira na tržištu, kao i za spoljašnju stolariju, ali je ona najbolji pokazatelj kvaliteta. Kada je nešto dobrog kvaliteta onda treba dobro da se plati. Izborom spoljašnje stolarije trudite se da ne narušite izgled zgrade ili kuće u kojoj živite, dok sobna vrata treba da uklopite u izgled enterijera. Sobna vrata uklapate uz podove čija zamena predstavlja jedan od segmenata renoviranja. 

Renovirajte podove bez velikih troškova

Renoviranje poda uglavnom iziskuje dosta vremena, medjutim, danas postoje neke tehnike koje optimalno smanjuju vreme renoviranja ali i troškove i sve muke koje renoviranje poda uključuje. Nema onog ko ne bi prihvatio takvo renoviranje koje ne zahteva bušenje i lepljenje i što je još važnije, nema prašine tokom postavljanja poda. Nameće se jednostavno pitanje: Da li je stvarno moguće? Naravno da je moguće treba samo da uklopite podove uz sobna vrata koja ste već postavili i prema njima odredite boju i dizajn. Danas postoje podovi koji se uz odgovarajuću podlogu mogu postaviti na već postojeći pod, reč je o laminatu i vinil podu. Jedino je važno da postojeći pod bude u pristojnom stanju, bez rupa, suv i čist. Ovakvi podovi su trajno ili privremeno rešenje, zavisi od Vaše potrebe. Lako ga možete skinuti i prebaciti u neku drugu prostoriju. Vinil pod je nekada bio u upotrebi, ali su ga u domaćinstvima izbacili iz upotrebe zbog ne baš najboljeg kvaliteta ali i dezena. Danas se vinil pod vraća na velika vrata a razlog je što nije tako skup, pravi se od recikliranog vinila, pa je uz niske troškove još jedna njegova prednost, ekološka održivost. Tehnika postavljanja vinil poda bez lepljenja omogućava da se prostorija koristi istog trenutka pošto se pod postavi. Laminat je godinama unazad najpopularniji pod kod nas, zbog brze ugradnje i niske cene koštanja. Laminat jedino nije pogodan za kuhinje i kupatila zato što nije vodootporan, pa tu prednost prepušta vinil podu.

uredjeno kupatilo

Uredjeno kupatilo za uredjeniji život

Prilikom uredjenja morate da imate neki svoj koncept i da sve segmente uklopite u taj koncept uredjenja. Uredjenje kupatila treba da se uklopi u koncept, da pločice i sve elemente uklopite sa zidovima i vratima za kupatilo koja predstavljaju poseban tip sobnih vrata i važan su segment renoviranja kupatila. Planiranje renoviranja kupatila treba da se započne nekoliko meseci pre samog renoviranja, kako bi se rasterećeno odabrale odgovarajuće podne i zidne pločice, donela odluka o kadi ili tuš kabini, izabralo ogledalo koje treba da da sasvim neku novu dimenziju kupatilu. Kada sve detalje u kupatilu postavite na svoje mesto imaćete utisak da ste uredjenjem kupatila uspeli da uredite sopstveni život koji će bar u tim jutarnjim rutinama biti sigurno organizovaniji. 

Zašto je prednost u oblaganju a ne malterisanju zidova?

Kako biste ubrzali renoviranje odlučite se za radove koji traju kraće, mogu da se završe bez buke, loma i prašine i finansijski su isplativije. Zato je oblaganje zidova gipsanim pločama (popularnim rigipsom) mnogo brže i jednostavnije od malterisanja. Zidovi se mnogo brže suše nego kada se malterišu, a podloga bude ravna, da uglavnom ne zahteva gletovanje, ili bude samo gletovanje u jednom sloju i bojenje. 




Srodni tekstovi:


Kako odabrati prava sigurnosna vrata za dom?

Prava sigurnosna vrata će vas zaštititi dok će ujedno poboljšati izgled vašeg d...

Detaljnije

Zašto bi svako trebalo da ima power bank?

Da smo postali zavisni od mobilnih telefona, nema dileme. Mobilni telefoni zamenili su rokovnike, ka...

Detaljnije

Cene polaganja vožnje po kategorijama

U zavisnosti od toga šta želite da vozite imate i podeljene kategorije. U svakoj kategoriji s...

Detaljnije

Zanimljivosti hrvatskog jezika kroz formiran dijalekt

Najčešća forma hrvatskog jezika primenljiva je u književnom pravcu i svakodnevnoj formalnoj k...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS