Hoblovanje parketa – najbolji način da stari podovi vrate sjaj i lepotu


Dom


Drvo je „živ“ materijal koji ima jedinstvenu lepotu i brojne prednosti zbog kojih se vekovima koristi kao važan materijal u građevinarstvu. Jedna od namena jeste i pokrivanje podova čime se dobija i estetski lep i topao prostor.

Ipak, podovi zahtevaju negu, a hoblovanje je možda i najbolji način da se drvo očisti i ponovo dobije izgled kao u momentu stavljanja. Parket je jedan od najlepših vrsta drvenih podnih obloga i uvek i svuda izgleda fenomenalno. 

Habanjem se podovi vremenom menjaju, oštećuju i gube deo svoje lepote, ali to ne znači da ih treba zameniti, već naprotiv.

Firma Jug Enterijer iz Beograda je odgovorila na naša pitanja i objasnila zašto je hoblovanje parketa jedini i potpun način restauracije drveta i kada bi je trebalo raditi?

Odgovore smo podelili sa vama u nastavku daljeg teksta.


Kada je vreme za obnovu drvenog poda?

Koja god da je vrsta drvenih podova u pitanju, vremenom će doći do brojnih promena. 

Lak i zaštitni premazi će se skidati, drvo postepeno sušiti i gubiti svoje prvobitne dimenzije što može učiniti da se stvore manji prostori između letvica. Kada se tome doda i prljanje i oštećenja, jasno je da je neophodno nakon nekoliko decenija skinuti površinski sloj i dubinski obnoviti podove da bi izgledali savršeno.

Dobra osnova i kvalitetan premaz čine da kozmetička ulepšavanja budu lakša, a održavanje bolje tako da je najbolje vreme za hoblovanje onda kada se površinski sloj skine i drvo počne da menja boju. 

Takođe, ako su oštećenja vidljiva, ima ih dosta ili je jednostavno prošlo dugo vremena od prethodne reparacije i postavljanja, hoblovanje jedino može da vrati originalan izgled drvetu.


Šta sve ulazi u cenu hoblovanja parketa?

Hoblovanje drvenih podova rade profesionalci, a najbolje je da to bude firma koja ima iskustvo u obnovi različitih tipova drveta i dovoljno radnika da se ceo posao završi mnogo brže.

Kada je u pitanju hoblovanje parketa cena treba da obuhvata i pripremnu fazu i samo hoblovanje, ali treba da podrazumeva i završno lakiranje jer je samo tako posao apsolutno gotov.

Sa ivica se skidaju lajsne, vade ekseri i parket čisti što temeljnije jer će to olakšati mašini koja hobluje da skine detaljnije nečistoću sa drvenih podova što predstavlja narednu fazu.

Nakon hoblovanja parket dobija svoj prvobitan izgled i boju, biće svetliji, lepši i zapravo kao da je tek postavljen, a ne godinama pre. Pod nije ugrožen jer se skida mali sloj, ali dovoljan da drvo povrati svoju lepotu.

Fugovanje parketa je sledeći korak i takođe ulazi u cenu, a obuhvata proces reparacije kod kog se masa za fugovanje meša sa piljevinom i nanosi u tankom sloju da bi popunila rupe i sve neravnine.

Nakon nekoliko šmirglanja dobija se gladak, čist parket koji je spreman za lakiranje, a tek kada se više slojeva osuši i vrate lajsne ceo proces je kompletan.

Cena hoblovanja parketa može biti nešto viša, ali ona mora da obuhvati profesionalno izvedenu svaku fazu pa podovi ostanu u savršenom stanju dugo godina.

Naravno, dobija se i stručna pomoć, saveti i preporuke koji će sigurno pomoći da se donese dobra odluka o premazima i zaštiti drveta, da li je hoblovanje uopšte potrebno ili je potrebno raditi neku drugu proceduru za održavanje drveta..?

Obnova podova iziskuje malo više obaveza, ali se zato dobijaju glatke i čiste površine koje izgledaju kao da su tek postavljene u prostor. Pozovite firmu za adaptaciju i na najbrži način dođite do fenomenalnog rezultata.


Srodni tekstovi:


Ishranom do pravilnog funkcionisanja celog organizma

Hrana predstavlja izvor vašeg zdravlja, vitalnosti i mladosti. Od rođenja deteta pa do najsta...

Detaljnije

Gde je najbolje izaći kada si u Beogradu?

Srpska prestonica je neiscpni izvor dobrog provoda i ponude najrazličitijih mesta, na kojima možete ...

Detaljnije

Gps za auto – šta predstavlja i zašto je značajan za sigurnost vozača i vlasnika

Upravljanje vozilom često je vrlo napeto, stresno i neizvesno, posebno kada se putuje u nepoznate kr...

Detaljnije

Saznajte zašto bi sobni bicikl trebao da bude vaša sledeća investicija

Zašto biste morali da plaćate teretanu u koju biste morali da idete i po lošem vremenu...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS