Do vozačke dozvole po novom Zakonu iz aprila 2019


Automobili Automobili

Polaganja za b kategoriju


Vozači početnici imaju veća ograničenja u pogledu slobodnog upravljanja automobilom, u poređenju sa iskusnim vozačima. Razlog za to je svakako i više nego opravdan: nedostatak iskustva, snalaženja i generalno manje brzo ovladavanje vožnjom motornih vozila. Auto škola omogućava testiranje, vožnju časova po ulicama i sam ispit, ali je tek kasnije potrebno savladati samostalnu vožnju, u skladu sa svim propisima.

Zakon o polaganju vozačkog ispita precizno definiše nova pravila za vozače sa probnom vozačkom dozvolom. Tu su rigoroznija pravila, s tim što su još neki noviteti stupili na snagu 3. aprila 2019. godine, i doneli nove mere u pogledu veće predostrožnosti prilikom upravljanja automobilima, odnosno za polaganje za B kategoriju.

Ova činjenica ne treba da plaši buduće vozače već auto škole koje trebaju svoje poslovanje da prilagode zakonu ali i vozačima. Mada, dobro organizovane auto škole, kao što je auto škola Pavlin i druge poznate škole, su odavno bile spremne na ove izmene i svoje poslovanje prilagodile ovim promenama. 

Izmene od aprila 2019. godine

Nove izmene Zakona o polaganju vozačkog ispita tiču se člana 182. Stupile su na snagu 3. aprila tekuće godine, tačno nakon godinu dana kada ističe važenje prethodnih definisanja u vezi sa probnom vozačkom dozvolom. Naime, najnovije izmene i dopune tiču se polaganja za auto i dobijanje probne i redovne vozačke dozvole. Do 3. aprila ove godine važilo je pravilo da vozači početnici dobijaju probnu dozvolu na godinu dana. Od novih izmena, probne vozačke dozvole dobijaju se na period od 2, 3 ili 4 godine. Odnosno, kandidati koji polaganje za b kategoriju realizuju u 17. godini, dužni su da 4 godine, odnosno do 21. godine života upravljaju vozilom sa probnom vozačkom dozvolom. Ukoliko to učine sa 18 godina, dobijaju na 3 godine probnu dozvolu, a sa 19 na 2 godine. Ako reše da polažu vožnju sa navršenih preko 19 godina, takođe dobijaju probnu vozačku dozvolu na 2 godine, što je minimum. Dodatno, postoje druge odredbe koje su načelno važile i od prošlog aprila, ali su u ove godine potvrđene svakako.

Dodatna pravila za vozače početnike

Polaganje za auto za početnike danas je upotpunjeno različitim pravilima. Prvo, oni ne smeju upravljati vozilom bez nadzora tokom trajanja probne dozvole, sve dok imaju manje od 18 godina. Takođe, uz vožnju je potreban nadzor osobe koja ima najmanje 5 godina vozačkog iskustva. U razdoblju od 23 do 6 časova jutri ne smeju uopšte upravljati vozilom. U vozilu ne sme biti više od 3 osobe, uključujući i lice koje nadzire vožnju. Auto škola tu je da daje sve ove dodatne informacije kandidatima. Pored ovog vremenskih granica, ograničava se i brzina i snaga vozila kojim se upravlja.

Vozači koji imaju probnu vozačku dozvolu ne smeju upravljati brzinom većom od 110 kilometara na čas na autoputu, 90 kilometara na čas na običnom, monoputu. Takođe, brzina pri bilo kom kretanju na putu ne sme prelaziti 90% od predviđenog ograničenja brzine. Vozilom čija snaga prelazi 80kW, odnosno 109 konjskih snaga smeju upravljati početnici koji u vozilu imaju člana porodice sa najmanje 5 godina iskustva u upravljanju motornim vozilima. Takođe, vozila moja biti posebno označena po propisima – sa slovom „P“ koje se postavlja na prednju i zadnju stranu automobila. Podrazumeva se apsolutna nekonzumacija alkohola, droge i drugih opojnih supstanci. Tu se dodaje i zabrana korišćenja mobilnog telefona, pa čak i bluetooth slušalica. Bezbednost je prioritet, pa se sve mere podižu na maksimalan nivo. Nepridržavanje doneće gubljenje poena, finansijske nadoknade i druge negativne posledice.

Zakon o polaganju vozačkog ispita doživljava periodične dopune i izmene, koje je potrebno pratiti, i posebno informisati se ukoliko se radi o kandidatima i budućim vozačima. Pridržavanje svih propisa imaće za efekat smanjenje saobraćajnih nezgoda i veću stabilnost i sigurnost u saobraćaju.

Pročitajte još zanimljivih i korisnih tekstova iz sveta automobilizma.




Srodni tekstovi:


Kako lečiti konjuktivitis kod dece

Konjuktivitis je infekcija oka koja retko koga zaobidje u životu. Kada se javi kod beba ili dece zna...

Detaljnije

Kako da za vas čuju potencijalni klijenti?

Mnogi koji se bave marketingom navode razne alate i taktike, koje bi trebalo da primenjujete da bist...

Detaljnije

Kako izgleda idealna kućna teretana?

Imati sopstvenu kućnu teretanu može biti ultimativni način za održavanje doslednosti u vežbanju. Bil...

Detaljnije

Kupujete njihalicu za bebu: prednosti i mane

Njihalice za bebe postale su neizostavni deo svakodnevnog života mnogih roditelja: koriste se da smi...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS