Do koliko godina mogu zatrudneti?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

plodni dani i trudnoća

Kod žena plodni dani obično prestaju dolaskom menopauze. Menopauza je prirodni biološki proces koji označava kraj reproduktivnog perioda žene. Obično se javlja negde između 45. i 55. godine života, i karakteriše ga prestanak menstrualnog ciklusa tokom najmanje 12 meseci. U tom periodu jajnici postepeno prestaju proizvoditi jajašca, a nivo hormona estrogena i progesterona opada.

Ipak, svaka žena je jedinstvena, te postoje izuzeci u svakom pravilu. Neke žene mogu zatrudneti u kasnijim godinama ili čak u menopauzi, ali to zahteva medicinsku intervenciju ili pomoć reproduktivne tehnologije kao što je vantelesna oplodnja (IVF).


Kako se menjaju plodni dani tokom godina?

Prirodna sposobnost žene da zatrudni varira, ali uopšteno -  ova sposobnost je najveća u reproduktivnim godinama. Većina žena ulazi u pubertet između 10. i 15. godine, a reproduktivno razdoblje obično traje do menopauze.

Optimalan period za začeće i trudnoću je između 20. i 35. godine. To je zato što u ovom periodu žena ima najveću plodnost, najmanji rizik od komplikacija u trudnoći i najmanju stopu spontanih pobačaja.

Nakon 35. godine, plodni dani obično počinju da opadaju, a rizik od određenih komplikacija u trudnoći, kao što su genetske abnormalnosti, se povećava. 

Nakon 45. godine, plodnost postaje vrlo niska, a većina žena u tom periodu ulazi u perimenopauzu ili menopauzu, što znači da prestaju sazrevati jajašca i prestaje menstruacija.

Pre nego što žena uđe u menopauzu, obično prolazi kroz razdoblje koje se naziva perimenopauza ili prelazno doba. U toj fazi menstrualni ciklusi mogu postati nepravilni, a žena može iskusiti simptome poput valunga (talasa vrućine), noćnog znojenja, promena raspoloženja, suvoće vagine i problema sa spavanjem.

Plodnost je u perimenopauzi smanjena, ali teoretski je moguće zatrudneti i tokom ovog perioda. 

Ako želite da zatrudnite u ovom periodu najbolje je da se posavetujete sa specijalistom za reproduktivno zdravlje, kako bi ste dobili informacije o svojim konkretnim šansama i opcijama, ali i potencijalnim rizicima i izazovima. 


Do koliko godina se može raditi vantelesna oplodnja?

Granica za vantelesnu oplodnju (IVF) varira u zavisnosti od praksi i propisa različitih zemalja, kao i od preporuka specijalista za reproduktivno zdravlje. U većini slučajeva, ženama se preporučuje da započnu postupak IVF-a pre nego što dostignu određeno starosno doba, obično između 40. i 45. godine.

Razlog za ovu preporuku je taj što se sa godinama smanjuje kvalitet jajajnih ćelija i povećava rizik od genetskih abnormalnosti. Što su žene starije, to je veća verovatnoća da će imati poteškoća u postizanju trudnoće putem IVF-a.

Međutim, važno je napomenuti da je svaka situacija jedinstvena, pa specijalisti za reproduktivno zdravlje individualno procenjuju svakog pacijenta i daju preporuke na bazi specifične situacije.

Šta doktori uzimaju u obzir kada procenjuju verovatnoću za uspeh VTO?

Specijalista za reprodukciju obično sprovodi niz pregleda i testova, kao npr. testiranje nivoa hormona, analizu jajnih ćelija i druga dijagnostička ispitivanja. Ove procene mogu pružiti uvid u vaše šanse za uspeh vantelesne oplodnje.

Trenutno zdravstveno stanje takođe ima veliku ulogu, pa će specijalista proceniti postojeće medicinske probleme ili uslove koji mogu uticati na uspeh postupka ili na vaše zdravlje tokom trudnoće.

Možda će vam ponuditi da razmotrite i alternativne opcije, poput donacije jajnih ćelija, čime se verovatnoća za uspeh VTO može značajno povećati. 

Na kraju, važno je imati realna očekivanja u vezi sa ostvarivanjem trudnoće, bez obzira da li očekujete da do nje dođete prirodno ili putem vantelesne oplodnje. 

Žene u četrdesetim godinama teže postižu trudnoću i imaju veće rizike od određenih komplikacija. 

Ako želite da odložite trudnoću za kasnije godine, najbolje je da razgovarate sa specijalistom kako biste razumeli svoje specifične šanse za uspeh i potencijalne izazove.

Srodni tekstovi:


Letovanje na Lefkadi za mlade: Aktivnosti, plaže i noćni život

Zamislite ovo: dramatične bele litice, blistavo tirkizno more i zlatni pesak u kontrastu sa bujnom z...

Detaljnije

Upala jajnika - prepoznajte simptome i izlečite se na vreme

Upala jajnika (ooforitis) najčešće je prouzrokovana bakterijskom infekcijom. Može se javiti i...

Detaljnije

Arhitektonska vizija u digitalnoj eri: kako tehnika menja dizajn i planiranje?

U vremenu brzih tehnoloških promena i inovacija, arhitektura je oblast koja je prošla ...

Detaljnije

Saveti za unapređenje kvaliteta sna u urbanom životu!

Život u urbanom okruženju donosi svoje jedinstvene izazove kada je reč o kvalitetu sna. Bučne ulice,...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS