Šta je artritis i da li ima leka?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Artritis je jedan naziv za različita oboljenja zglobova. Neki zahvataju samo velike zglobove, neki se javljaju prvo na manjim, ali je sigurno da je stanje bolno i utiče na normalo funkcionisanje pogođenih ekstremiteta.

Najčešći oblici arthritisa su:

  • Osteoartritis,

  • Artroza,

  • Reumatoidni arthritis,

  • Psorijatični, 

  • Juvenilni,

  • Giht…

Iako se uključuje veliki broj dijagnoza, najčešći je reumatoidni artritis kao zapaljenski proces ovojnice zgloba što uništava hrskavicu pa zglob nema istu funckiju. 

Na žalost, nije moguće sprečiti nastanak arthritisa, ali je moguće uticati na tok bolesti kroz pravilno i pravovremeno lečenje. Zbog toga je pregled kod fizijatra i adekvatno lečenje izuzetno važno za sprečavanje brojnih promena i duže normalno funkcionisanje zglobova.

Koji su simptomi arthritisa i kako zglobovi bole?

Teško je prepoznati artritis na vreme jer znakovi bolesti u početku prolaze nezapaženo i pripisuju se drugim bolestima i bolnim stanjima.

U početku se javlja bol i ukočenost pri jutarnjem ustajanju. Obično je to samo jedan ili nekoliko zglobova, ali sa vremenom situacija se pogoršava pa ukočenost duže traje, a broj bolnih zglobova raste.

Na arthritis asociraju krivi prsti šake i stopala kao mali zglobovi koji su među prvima zahvaćeni. Kako bolest napreduje situacija se pogoršava, a počinju da stradaju i veći zglobovi u telu. Pored artritisa šake i stopala on se često javlja i na kolenima, vilici, ramenu…, ali je svaki zglob u opasnosti u zavisnosti od uzroka bolesti.

Pored osnovnih simptoma kakvi su bolni pokreti i ukočenosti javlja se i otok, a kada nastane deformacija onda se taj zglob teško pokreće i boli i u stanju mirovanja.

Kako izgleda delotvorno lečenje artritisa?

Ako ste primetili da vas zglobovi bole, da su ukočeni i ne funkcionišu kao inače, zakažite pregled u fizijatrijskom centru gde će se postaviti dijagnoza i ponuditi lečenje.

Lekovi protiv bolova se svakako propisuju, ali imaju ograničeno dejstvo pa je važno lečiti i uzrok bola na pravi način. 

Kortikosteroidi takođe mogu da pomognu u dužem ublažavanju bola, ali je najbolje kada se propise kombinacija fizijatrijskih protokola za oslobađanje od bola, smanjenje upale i poboljšanje njegove funkcionisanje.

Jedan od savremenih načina uključuje i primenu aparata za regeneraciju tkiva i kostiju uz pomoć akustičnih talasa na FSWT aparatu. Pored toga se preporučuju i drugi postupci koji se pažljivo uključuju sa ciljem da olakšavanja tegoba bez dodatnog ugrožavanja njegovog zdravlja.

Terapija se dozira postepeno, prati zdravlje pacijenta i koriguje prema potrebama individualno. Samo tako će se ostvariti maksimalno poboljšanje bez ugrožavanja zdravlja obolelog zgloba.

Ako se simptomi ukočenosti i bola ponavljaju, smetaju i utiču na normalne pokrete, zakažite pregled i proverite zdravlje svojih zglobova.

Fizijatri će uz opis tegoba uzeti i detaljnu anamnezu, proveriti opšte zdravstveno stanje i na osnovu toga propisati najbolje tretmane za lečenje. Na ovaj način će se progresija bolesti značajno usporiti, a zglobovi neće pretrpeti trajne promene koje i jesu najveći problem. 

Ključ lečenja se nalazi u ranom otkrivanju simptoma, pravilnoj dijagnostici i kombinovanjem terapijskih postupaka koji će doneti najbolje lečenje prema individualnim potrebama svakog pacijenta. To je najbolji put ka životu bez bola i slobodi pokreta.




Srodni tekstovi:


Kako psi podnose leto?

Ukoliko imate psa tokom letnjih meseci morate posebno obratiti pažnju. Vrućine umeju biti nelagodne ...

Detaljnije

Kako prepoznati znakove propuštanja vode u podrumu?

Svaki podrum, bez obzira na njegovu namenu, predstavlja osnovnu komponentu svake građevine. Međutim,...

Detaljnije

Top pet ideja za uređenje enterijera

Koliko god voleli svoj dom, svakodnevno ispijanje jutarnje kafe na omiljenoj fotelji, držanje jastuč...

Detaljnije

Oprema za laptop koja će vam biti uvek potrebna

Bilo da svoj laptop koristite isključivo za zabavu i popunjavanje slobodnog vremena ili vam je konst...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS