Cene polaganja vožnje po kategorijama


Automobili Automobili


U zavisnosti od toga šta želite da vozite imate i podeljene kategorije. U svakoj kategoriji se uči nešto posebno za to vozilo koje ćete sutra sami voziti. U ovom tekstu pročitajte koje sve kategorije postoje, šta podrazumevaju i koja je cena polaganja.


A kategorija: vozila i cena

A kategorija podrazumeva učenje vožnje za motocikle i tricikle kojima je kubikaža veća od 600, a snaga veća od 15KW. Obuka pred polaganje traje 40 teorijskih časova i 40 praktičnih časova od kojih svi moraju da se odslušaju i da se prisustvuje na njima. Za teorijske časove bi bilo dobro da imate svesku u kojoj ćete sve zapisivati, a za praktičan deo obuke treba da se naoružate strpljenjem i da se dobro skoncentrišete. Cena A kategorije je oko 80.000 dinara, što je danas neka prosečna cena za polaganje za motore i automobile. 


A1 i A2 kategorije: vozila i cena

Polaganje A1 kategorije vam omogućava vožnju motocikla kome zapremina motora nije više od 125cm3, a snaga motora nije veća od 11KW. Obuka se vrši na motociklu auto škole. Obuka se može obaviti sa 15 godina, dok se polaganje može obaviti sa punih 16 godina. Potrebno je i da se položi ispit iz prve pomoći. Cena A1 kateorije je oko 50.000 dinara ako pre toga nemate vozačku dozvolu. A2 kategorija podrazumeva motocikle kojima snaga nije veća od 35KW, a u to spadaju mnogi motori i imate veliki izbor. Cena A2 kategorije (ako pre toga imate položenu A1 kategoriju) je oko 20.000 dinara. Postoji još jedna kategorija koja se zove AM kategorija, ali većinom se niko ne opredeljuje za nju jer se takođe može polagati sa 16 godina, a kategorije iznad pružaju mnogo veće mogućnosti. 


 B kategorija: vozila i cena

B kategorija je ’’klasična’’ kategorija vožnje odnosno polaže se za automobile koji nisu teži od 3500 kilograma. Obuku možete da počnete sa 16 godina, ali polaganje i dobijanje vozačke dozvole je moguće tek sa punih 17 godina. Ova kategorija se sastoji od 40 teorijskih i 40 praktičnih časova i najmanje može da traje dva meseca. Cena polaganja za ovu kategoriju je oko 80.000 dinara.


BE kategorija: vozila i cena

BE kategoriju možete polagati tek kada imate dozvolu za B kategoriju. Ovo vam omogućava da vozite automobil i još jedno dodato vozilo (prikolicu) koje nema više od 750 kilograma. Ukupna težina ova dva vozila može da bude do 3500 kilograma. U BE kategoriji cena je dosta niža i iznosi oko 18.000 dinara. Niža cena za BE kategoriju je zbog malo praktičnih časova koji se obavljaju, odnosno 7 časova nakon kojih može da se polaže. 


C kategorija

Polaganje C kategorije podrazumeva upravljanje potornim vozilima čija je masa veća od 3500 kg. Kandidat za C kategoriju mora da ima najmanje 20 godina, a dobijanje dozvole može da se obavi kada ima 21 godinu. Takođe, jedan od uslova jeste da kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije bar dve godine pre polaganje C kategorije. Cena C kategorije je oko 65.000 dinara.


Polaganje vožnje je uvek vrlo važan trenutak u životu svakog čoveka, zato uživajte, opustite se i pamtite ove trenutke. 

 




Srodni tekstovi:


Posebno cveće za posebne dame

Od karaktera, izgleda i navika dame zavisiće i sam obabir cveća. Buket cveća mora biti odlika osobe ...

Detaljnije

Sigurnosna vrata – sistem zaštite koji ne otkazuje

Možda ste slušali priče svojih roditelja i baka i deka kako je njihovo vreme bilo drugačije i...

Detaljnije

Inovativni načini otvaranja sobnih vrata

Sobna vrata su važan deo uređenja doma i stana, ne samo zbog funkcionalnosti, već i zbog estetike. K...

Detaljnije

Kako preurediti malo kupatilo?

Vaše malo kupatilo je potrebno renovirati. Ne znate odakle bi krenuli. Jedino što znat...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS