Ljuljaška za bebe: korisnost i uticaj na razvoj deteta


Dom Zanimljivosti


Iskustvo, osećaj, zabrinutost, sreća, sve ovo se i ne može opisati rečima kada dolazi beba u kuću i kada se iz dana u dan prati njen rast i razvoj. Zato se često i kaže da je ovo najlepši, ali i najnaporniji period, budući da roditelji uživaju u svojoj deci, ali su ujedno često uplašeni da li stvari rade dobro ili možda u nečemu greše. I to nije samo kod nekih, to je osećaj koji se javlja kod svih roditelja koji je veoma regularan i očekivan. To samo znači jedno – da ste roditelj. 

Izazovi dolaze sa svih strana. Od prvog bebinog kupanja, preko presvlačenja, do nepropspavanih noći, pa sve do traženja stvari koje mogu da pomognu u umirivanju bebe, njenom nošenju, čuvanju. Neke od tih stvari su kengur za nošenje, ljuljaška za bebe, vrteške koje se kače na krevetac i tako dalje. Brojna su ta praktična rešenja, ali o njima treba uvek i dodatno razsmisliti i uvideti da li su vam uopšte potrebna. Zato se danas osvrćemo na same ljuljaške za bebe, njihovu korisnost, ali i uticaj na razvoj i rast deteta.


Korisnost ljuljaške za bebu

Jedna od većih korisnosti i prednosti ljuljaške jeste to što utiče na umirenje bebe i na izazivanje sna, odnosno na lakše uspavljivanje. Ljuljaška može biti izuzetno korisna kada je potrebno smiriti nemirnu ili uznemirenu bebu, može joj pomoći da zaspi. Njeno nežno ljuljanje simulira pokrete koje beba oseća dok je bila u majčnijoj utrobi, a to priziva „stari osećaj“ sigurnosti i bezbednosti, zbog čega ona u stvari deluje tako pozitivno na dete. Pored toga, ljuljaška za bebe ima bitnu prednost važnu za roditelje, a to je oslobađanje od nošenja. Kada beba traži konstantnu pažnju i držanje ljuljaška dolazi kao spas. Ovo omogućava slobodu ruku za obavljanje drugih zadataka, poput pripreme hrane, sređivanja kuće ili jednostavno, malo odmora i mirno ispijenu kafu.

Ljuljaška ima značajnu ulogu i kod razvijanja veštine uspavljivanja samostalno, bez preke potrebe za neprestanim ljuljanjem od strane roditelja. Ovo je ujedno veoma važna prednost u stvaranju zdravih navika spvanja. I za kraj, kada govorimo o korisnosti, moramo da se vratimo na jednu već usputno spomenutu, a to je domor za roditelje. Nekada je odmor zaista potreban, bar malo vremena da se sedne, mirno ispije kafa ili pogleda serija, a to ljuljaška za bebe zaista može da omogući. 


Kada je ljuljaška najkorisnija?

Možemo otprilike podeliti tri situacije kada je ljuljaška namenjena bebama najkorisnija i najpotrebnija roditeljima, a to su nemirne noći, hranjenje bebe i momenti i dani kada naiđu periodi plakanja. Tokom noći, kada beba ne može da zaspi ili se često budi, ljuljaška može da pomogne u obnavljanju ili izazivanju sna. Njeno nežno ljuljanje pomaže u umirivanju i vraćanju u san, često bolje nego majčino ljuljanje, budući da se tokom noći, kada se beba često budi, majka često uznemiri pa taj osećaj prenese i na dete. Pored toga, korisnost je i u momentima hranjenja. Beba se opusti u ljuljašci, čime se stvaraju pozitivni asocijativni signali oko obroka. I za kraj, kada dođu periodi plakanja i bebine česte uznemirenosti, pomoć ovakve vrste je potrebna, kako zbog umirivanja bebe, tako i zbog odmora roditelja. 


Uticaj ljuljaške na razvoj deteta

Možda biste pomislili da stvar poput ljuljaške za bebe ne može da ima neki poseban uticaj na razvoj deteta, a često vlada mišljenje kod roditelja da možda i nije pogodna za boravak bebe u njoj. Međutim, situacija je sasvim drugačija. Ljuljaška za bebe ima snažan uticaj na razvoj deteta u određenim  segmentima.

Na prvom mestu, kao jedan od važnijih uticaja ljuljaške jeste uticaj navestibularni razvoj. Vestibularni sistem je odgovoran za održavanje ravnoteže, kod beba se on razvija u prvim mesecima života. Šta tada ljuljaška radi? Ona pruža blagi podsticaj vestibularnom sistemu doprinoseći razvoju ravnoteže, tj. osećaju za ravnotežu i koordinaciji pokreta. Pored toga, ljuljaška ima uticaj i na razvoj motoričkih veština. Kada je u ljuljašci, beba nesmetano može da koristi ruke i noge kako bi nešto gurala ili hvatala, najčešće su to igračke u njenoj okolini. Na ovaj način se podstiče razvoj koordinacije pokreta i uopšte drugih motoriških veština i sposobnosti. 

Već smo spomenuli jednu važnu stvar kada je ljuljaška za bebe u pitanju, a to je da ona simulira pokrete veoma slične onim koje beba oseća u majčinoj utrobi, a pored toga su tu i naprednije verzije koje imaju simulaciju majčinog krila, ljuljanja... Sve ovo utiče na razvijanje osećaja sigurnosti kod bebe i njene bolje povezanosti sa svetom oko nje. Na ovaj način ljuljaška stvara emocionalno udobno okruženje, što je i te kako bitno za razvoj i rast deteta. I uz sve ovo, ljuljaška je novo mesto sa kojeg će beba posmatrati svoju okolinu, otkrivati je i interesovati se za nju. Samim tim, bolje će se razvijati njene vizuelne i perceptivne veštine. 

Bilo da idete u kupiovinu ljuljaške za svoju bebu ili za poklon nekome, po svemu sudeći, izbor je odličan!







Srodni tekstovi:


Kakve sve transportne agencije danas postoje

Postoji mnogo različitih transportnih agencija koje pružaju različite vrste usluga u vezi sa prevozo...

Detaljnije

Saveti za uređenje dvorišta vikendice koja se iznajmljuje

Želite savršeno uređeno dvorište vikendice u kojem ćete uživati? Zamišljate seb...

Detaljnije

Kondilomi, par činjenica koje bi trebalo da znate

Kondilomi se javljaju kao posledica čiji je uzrok HPV ili Humani Papilloma Virus. Neke vrste ovog vi...

Detaljnije

Koje sve zadatke morate da ispunite ukoliko vam se bliži venčanje?

Bliži vam se jedan od najlepših događaja u životu, ushićeni ste i pomalo zabrinuti zbog brojn...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS