Vreme je za razmišljanje o nabavci uglja


Dom Dom



Prodaja uglja ne zvuči kao tema kojom se treba baviti u ovim veoma toplim danima kada se pažnja posvećuje organizaciji dugo očekivanog letnjeg odmora. Međutim, većina ljudi razmišlja upravo  o obezbeđivanju ogreva za predstojeću zimu. Aktuelnost ove teme tokom dana sa veoma visokim temperaturama nije iznenađujuća jer ugalj učestvuje sa oko 50% u ukupnoj energetskoj potrošnji a u procesu proizvodnje struje u termoelektranama učestvuje energetski sa i do 85%. Pre kupovine potrebno je razmisliti koja klasa uglja odgovara grejnom telu, navikama i potrebama ukućana.


Klasifikacija fosilnog goriva

Klasifikacija uglja kao fosilnog goriva zavisi od više faktora. Prilikom klasifikcije se mogu koristiti različite metode. Vrši se prema glavnim odlikama od kojih se izdvajaju: poreklo, toplotna moć, namena, starost, kao i nekim drugim osobinama uglja. Prema komisiji OUN-a za Evropu razlikuju se samo dve vrste, kameni i mrki ugalj. Međutim, veoma je popularna klasifikacije na tri vrste: kameni, mrki i lignit. Osnovna razlika nastaje u toplotnoj moći. Prema kasifikacijama kameni ugalj ostvaruje, bez pepela, gornju topotnu moć od 23,87 MJkg. Toplotna moć koja se ostvaruje ispod ove vrednosti, određuje ugalj kao mrki. Lignit se u nekim prikazima smatra pripadnikom grupe mrkog uglja, dok u drugim prikazima izdavaja kao posebna kategorija gde se kao granica ostvarene toplotna moć postavlja 12,5 MJ/kg.

Lignit se često naziva i drvenim ugljem. Razlog tome je to što ovu grupu uglja karakteriše veoma dobra očuvanost drvenaste strukture koja se javlja u bledo mrkom ili oker tonu. U strukturu ovog tipa uglja, u suvoj materiji se nalazi od 60% do 70% ugljenika, 5,5% vodonika, udeo kiseonika se kreće od 25% do 30%, a vlage od 40% do 50% , dok je pepela od 7% do 14%. Ovakav sastav omogućava postizanje toplotne moću u rasponu od 6% do 12,5 MJ/kg. Neke vrste koje čine ovu grupu su: Kostolac, Kovin, Kreka, SirovaKolubara, Stanari i Sušeni Vreoci poznatiji kap Sušena Kolubara.

Klasfikacija uglja kao mrkog ukazuje na niži stepen očuvanosti drvene strukture zbog čega se pojavljuje u mrkim tonovim ili crnoj boji. Sačinjava ga i do 80% ugljenika, od 3% do 5% vodonika, kiseonika od 18% do 25%, pepela oko 25%, dok sadrži od oko 45% do 54%. Ovakav sastav omogućava postizanje toplotne moći  u rasponu od 12,6 MJ/kg do 23,8 MJ/kg. Na naše  tržistu se pojavljuje kao sledeće vrste: Soko Rembas, Banovići, Đurđevika, Štavalj, Češki i Mezgraja.

Kameni ugalj je skup više više podgrupa vrste uglja koje se dele prema udelu vlage dok sadrže i do 98% ugnjenika, od 0,5 do 40% pepela, vodonika 5%, kao i kiseonika. Toplotna moć koju ostvaruje ugalj iz ove grupe se kreće u rasponu  od 25 do 36 MJ/kg. Osnovne grupe posmatrane prema sadržaju isparljivih supstanci su: antracit koji ima od 4% do / % isparljivih supstanci, poluantracit od 8% do 12%,  mršavi kameni ugalj od oko 12 % do 18%, masni kameni ugalj od 18% do 35%, gasnoplameni kameni ugalj sa 37% do 45% i gasni kameni ugalj koji sadrži od 33% do 38% isparljivih supstanci. Na našem tržistu glavni predstavnik ove kategorije je ruski kameni ugalj,







Srodni tekstovi:


Najbolji saveti za odabir tepiha

Odabir tepiha nije nimalo naivna stvar, večina nas pomisli kako se može odlučiti za određeni tepih i...

Detaljnije

Uredite svoje dvorište kao pravi profesionalac

Da biste u potpunosti uživali u lepotama svoga doma, podjednako je važno da unutrašnjost i sp...

Detaljnije

Da li ugraditi kadu ili tuš kabinu?

Kada renovirate kupatilo vrlo je bitno šta ćete staviti u njega, kadu ili tuš kabinu? ...

Detaljnije

Fridrih Niče- knjige koje ne zastarevaju

Fridrih Niče je bio nemački filozof i pesnik . Najpoznatiji je po svojim delima o nihilizmu, moralu,...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS