Kandida u trudnoći - prevencija i lečenje



Tokom trudnoće, trudnice moraju da obrate dodatnu pažnju na svoje zdravlje. Izbalansirana ishrana i redovna šetnja predstavljaju osnov svake zdrave trudnoće.  Ipak u trudnoći zbog povećanog nivoa estrogena posebnu pažnju treba obratiti na pojavu gljivične infekcije iz roda Candida. Njihovo umnožavanje može da naruši već postojeće mikroorganizme u vaginalnoj flori i tada predstavljaju opasnost jer mogu da izazovu različite komplikacije tokom trudnoće.


Kako prepoznati simptome kandide?


Najčešći simptomi kandide su bol, crvenilo, peckanje, svrab, suvoća, beličast vaginalni sekret, peckanje pri mokrenju. Tokom trudnoće normalna je pojava pojačanog vaginalnog sekreta, ali morate da obratite pažnju ukoliko se pojave ostali prateći simptomi obavezno se javite vašem ginekologu. 


Lečenje kandide u trudnoći


Ukoliko ste primetili neke od simptoma koje smo vam u prethodnom pasusus naveli, ne pokušavajte sami na svoju ruku da uzimate terapiju, već se javite vašem lekaru. Lekar će na osnovu vaginalnog brisa utvrditi da li je reč o gljivičnoj infekciji ili je u pitanju nešto drugo. Ukoliko se ustanovi da se radi o candidi vaš lekar će vam prepisati odgovarajuću terapiju u vidu kreme ili vaginaleta u zavisnosti od napredovanja same gljivične infekcije. Olakšanje možete očekivati tek nakon nekoliko dana, ali morate tokom uzimanja terapije da prilagodite ishranu i povedete računa o vaginalnoj flori jer je u pitanju uporna bolest kojoj treba dosta vremena da bi se izlečila.


Da li gljivična infekcija može da pređe na bebu?


Nema zabeleženih slučajeva prelaska gljivične infekcije na sam fetus, niti da je uticala na kasniji razvoj bebe u toku trudnoće, ali  posebnu pažnju morate da obratite da nemate gljivičnu infekciju pri samom porođaju jer u tom slučaju pri izlasku beba bi mogla da dođe u kontakt sa gljivicama i da se zarazi. I da se to desi, ne brinite, infekcija kod beba se veoma lako leči, ali onda majke koje doje moraju da obrate posebnu pažnju jer candida se može opet iz bebinih usta preneti na majku. Kandida se može prepoznati po flekicama na ustima i jeziku. Zato gledajte na vreme da izlečite kandidu, jer kako smo naveli radi se o veoma upornoj i dosadnoj bolesti.


Prevencija tokom trudnoće


Trudnice moraju da obrate dodatnu pažnju i vode računa šta jedu i piju tokom trudnoće. Ne zaboravite da beba uzima najbolje za sebe, a da biste nadomestili sve izgubljene minerale morate da se zdravo hranite. Ishrana tokom trudnoće mora da bude izbalansirana sa puno svežeg voća, povrća i sa dosta proteina. Ukoliko imate candidu morate da se pridržavate posebnog režima ishrane. Pošto je u pitanju gljivica, moraćete da smanjite unos šećera bilo prirodnih ili veštačkih. Takođe kandidi pogoduje vlažna i topla sredina, tako da morate da vodite računa o svojoj genitalnoj regiji i održavate je suvom, da nosite pamučni veš i izbegavate kupke i parfemisane sapune za intimni deo tela. Obavezno pojačajte unos jogurta, kiselog mleka i kefira.  Oni vam mogu biti dobri saveznici u borbi protiv ove bolesti. Ne zaboravite da redovna i zdrava ishrana, vežbe i blaga šetnja predstavljaju osnov za jačanje vašeg imunog sistema, a time i sprečavanje pojave svakojakih infekcija. Gledajte da iskoristite svaki trenutak i uživate u svojoj trudnoći.




Srodni tekstovi:


Vrste štampe koje se koriste u marketingu

Segment poslovanja kojim se nedvosmisleno danas bave gotovo sve kompanije, jeste marketing. Bez njeg...

Detaljnije

Kako nastaje karijes na zubu i zašto je važno da se na vreme otkrije i izleči

Kada se govori o dentalnom zdravlju, karijes je svakako najrasprostanjenija zubna bolest, od koga bo...

Detaljnije

Koje sve zadatke morate da ispunite ukoliko vam se bliži venčanje?

Bliži vam se jedan od najlepših događaja u životu, ushićeni ste i pomalo zabrinuti zbog brojn...

Detaljnije

Seksualno zdravlje muškarca odgovorno za produktivnost

Nakon stupanja muškarca u reproduktivni period i sazrevanja u pogledu seksualnog razvoja, neo...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS