Spoljna rasveta – za jedinstven izgled, prijatnu atmosferu i apsolutnu bezbednost

Šta vam znaći divno uređeno dvorište ili terasa ako se to ne vidi ili u njemu ne možete da uživate. Spoljna rasveta je pitanje potrebe, neophodnosti i dekoracije. Ona će nam obezbediti i osvetljenje, i bezbednost, i atmosferu. Potrebno je samo „rasvetliti“ šta tačno želimo i spoljnom rasvetom upotpuniti lepotu i komfor našeg doma.

Gde se sve koristi spoljna rasveta?

Spoljna rasveta namenjena je prostoru koji je izložen različitim vremenskim uslovima, promenljivim temperaturama, vlažnim područjima, pojačanom prljanju,... Shodno tome je napravljena od posebnih materijala koji su otporni na sve to i ne korodiraju. Spoljnu rasvetu ljudi upotrebljavaju u dvorištima, na terasama, tremovima, balkonima, u baštama, u garažama, podrumima, po stazama, u svetlarnicima, u i oko bazena, u senicima, čak i po kuhinjama za osvetljenje otvorenih ostrva. Prostorije se mogu osvetliti lampama (solarnim, na struju; zidnim, podnim, plafonskim), reflektorima, posebnim podnim svetiljkama. Pored toga što se spoljna rasveta koristi zbog svetla, neretko služi i samo kao dekoracija (ističe neki deo eksterijera – drvo, biljku, fontanu,...).

Kako da izaberete najbolju spoljnu rasvetu spram svojih potreba?

U prodaji, zaista možete naći šta god poželite, za sve vaše potrebe, u svakom mogućem stilu – od tradicionalnih načina eksternog osvetljenja, pa do modernih varijanti, baziranih na visokoj tehnologiji. Jedino o čemu bi trebalo  da povedete računa je da dobro postavite spoljnu rasvetu, kako biste maksimalno iskoristili osvetljenje koje vam pruža. Najpre je važno da je dobro osvetljena staza, odnosno put po kome se hoda, kako biste izbegli propratne nezgode. 

Potom, veoma pametno rešenje u svakoj soluciji su LED svetiljke, jer odlično svetle, bacaju snop svetlosti, štede električnu energij i uklapaju se uz različite stilove uređenja. Kada je reč o uštedi energije, najjednostavnije rešenju su senzori koji će aktivirati svetlo čim padne mrak ili senzori koji funkcionišu na dodir; međuvarijanta mogu biti i solarne svetiljke koje rade na sunčevu svetlost. Važno je da izaberete pravi oblik svetiljke, postavite je na pravo mesto, kako bi dobro osvetlila prostor, a da je ujedno uklopite i uz kompletnu arhitekturu prostora u koji stavljate spoljnu rasvetu.

Imajte u vidu da, recimo, neki objekti zahtevaju više svetlosti od drugih ( na pr. garaža), pa shodno tome i odredite jačinu spoljne rasvete. (Osvetljenost se meri lumenima, odnosno to predstavlja meru snage kojom se izražava intenzitet svetlosti). Slobodno se igrajte sa bojama spoljne rasvete. Recimo, žuta, plava ili zelena boja mogu delovati vrlo efektno, a pri tom su i umirujuće, nasuprot crvenoj boji, koju bi bilo bolje zaobići, jer asocira na alarm za pomoć ili ukazivanje na opasnost. 

Pošto spoljna rasveta treba da se uklopi u okruženje, tj. prostor koji osvetljava, ukoliko vaš prostor okružuje priroda, dobro će pristajati LED svetla u zelenoj boji. Ako je u blizini neka voda, možete eksperimentisati sa plavim nijansama. Ukoliko se vaš objekat nalazi u urbanom delu grada, gledajte da spoljna rasveta bude intenzivna, kako biste na sebi svojstven način izdvojili svoj prostor. Koliko god da je spoljna rasveta adaptirana za različite uslove, imajte u vidu klimu i karakteristike podneblja u kome ćete je koristiti, pa je tome i prilagodite. Savet uvek možete potražiti u ovlašćenim prodavnicama.

Srodni tekstovi:


Razmišljate da otvorite kozmetički salon? Evo nekoliko razloga za to!

Može se reći da danas pripadnice lepšeg pola više nego pre vode računa o svom izgledu ...

Detaljnije

Pripremite se za leto - saveti za dijetu

Leto se približava, a sa njim i želja da izgledamo i osećamo se najbolje što možemo. Pravilna...

Detaljnije

Alanja je idealna destinacija za letovanje

Alanja, smeštena na turskoj rivijeri, predstavlja jednu od najpopularnijih letnjih destinacij...

Detaljnije

Zašto bi svako trebalo da ima power bank?

Da smo postali zavisni od mobilnih telefona, nema dileme. Mobilni telefoni zamenili su rokovnike, ka...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS