Vlažne maramice – kako odabrati one koje detetu najviše odgovaraju


zdravlje


Kada vlažne maramice birate za sebe, velike su šanse da kupujete one koje su u tom trenutku najpovoljnije i nemate određenu vrstu koju stalno kupujete. Ali kada kupujete za svoje dete, a naročito bebu, i te kako vas interesuje šta to piše sitnim slovima na poleđini pakovanja. No toliko je stvari o kojima treba voditi računa kada su proizvodi za bebe i decu u pitanju da se četo osećamo potpuno izgubljeno pred rafovima na kojima su pelene, vlažne maramice, kupke, sapuni za decu... Zato evo nekih smernica da napravite dobar i pre svega bezbedan izbor onoga što dolazi u dodir sa nežnom kožom beba i mališana.


O čemu treba voditi računa kada kupujete vlažne maramice za bebe

Ne postoji ništa nežnije od bebine kože, koja je isto tako i najosetljivija na sve što dolazi spolja. Prljavština nije dozvoljena, ali nisu dozvoljena ni razna sredstva za njeno uklanjanje, misleći pre svega na šampone i kupke, mleka i ulja za telo, ali ni vlažne maramice koje se najviše koriste prilikom presvlačenja pelena. Mišljenja pedijatara su podeljena -  dok neki odobravaju upotrebu vlažnih maramica, drugi je gotovo zabranjuju, ukidajući tako roditeljima mogućnost da higijenu na taj način lakše održavaju bez obzira na to gde se nalaze. Ipak, tržište se odavno dosetilo i uvažilo želje i potrebe kupaca te se danas mogu naći one koje ispunjavaju sve kriterijume koje zahteva bebina koža. 

U pogledu sastojaka i sastava, to se najpre svodi na specijalne formule namenjene osetljivoj koži. Ono što takvoj vrsti kože - a koža svake bebe je osetljiva – odgovara jeste formula bez alkohola, mirisa i sastojaka koji bi mogli izazvati iritaciju. Naravno, alergeni ne dolaze u obzir, a postoji tačna lista koji bi to sastojci mogli biti. Vlažne maramice moraju biti hipoalergene, odnosno dermatološki testirane u relevantnim ustanovama. Kad je u pitanju materijal od kog su napravljene, prirodni materijali odnose pobedu – to je najpre pamuk. One takođe moraju da s jedne strane budu čvrste, a s druge da ne budu grube. Dodaci nekim proizvodima mogu biti dobri, kao što su za umirivanje kože dobri prirodni ekstrakti kamilice i aloe vere. Naravno, ako su to prirodni a ne veštački dodaci. Dodatni savet je da maramice testirate na svojoj koži a zatim i na malom delu kože deteta, da bi u slučaju da se pojavi iritacija reakcija bila samo na maloj površini kože.


O čemu treba voditi računa kada kupujete vlažne maramice za stariju decu

Starija deca su svakako manje osetljiva od beba, ali i njima treba prilagođena nega. Naime, sve češće možemo čuti da deca imaju određene probleme s kožom, a najčešće ekcem i određene tipove dermatitisa. Takvoj koži je potrebna naročita nega, ali i da bi se predupredili ti problemi. Dakle, i dalje to treba da budu maramice bez hemikalija, parfema i konzervanasa. Dalje, važno je uzeti u obzir i za šta su potrebne maramice – za ruke uglavnom u tom uzrastu – i treba ih birati prema nameni. 

U pogledu materijala, i dalje su najbolje one što mekše, pamuk i prirodni materijali su bolja opcija, ali s vremena na vreme mogu proći i one koje ne ispunjavaju toliko visoke kriterijume. Ono što je takođe bitno roditeljima jeste da su uvek traženija praktična pakovanja – da se lakše vade i da ih je moguće bolje zatvoriti kako bi zadržale potrebnu vlažnost. Vlažne maramice su u nekim situacijama stvarno nezamenljive - naročito kada pri ruci nisu voda i sapun.


Popularne maramice 99% voda

Kako su razni sastojci maramica nepoželjni, kao što su alkohol, mikroplastika, paraben i slično, posebno su u jednom trenutku bile popularne maramice 99% voda. Od priče pedijatara kako bebe treba brisati običnom pamučnom krpicom nakvašenom običnom vodom, pojavile su se i maramice kojima je voda glavni sastojak. Korišćenje ovih maramica znači smanjenu mogućnost za iritaciju – zato što se sastoje od vode i dodatnih sastojaka koji na prirodan način čuvaju vlažnost. Njih podjednako mogu koristiti i bebe i starija deca – i kada je potrebno za brzu higijenu, ali i za dugotrajnu upotrebu. Jednostavan sastav ih čini takvim da su male šanse da će uzrokovati iritaciju. Starija deca ih obično koriste svakodnevno, naročito prilikom aktivnosti napolju, u vrtićima, ali i kod kuće. Zgodne su za različite situacije, a putovanja je nemoguće zamisliti bez njih. 

U svakom izboru nije naodmet raspitati se o iskustvima drugih, ali i uzeti neke i ne tako popularne ali i sasvim korektne i bezbedne brendove. Nekada nije najskuplje ono što je najbolje, a kada je o ekonomisanju reč, veća pakovanja i kupovina na više se uvek više i isplati.







Srodni tekstovi:


Origano i origano ulje - zašto ih morate imati kod kuće?

Konvencionalna medicina je svakako nešto što se ne bi smelo zanemariti. Apsolutno post...

Detaljnije

ZAŠTITNE NAOČARE - NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU PRI KUPOVINI?

Žaštitne naočare koje se danas koriste u protektivne svrhe za radnike na poslovim sa električ...

Detaljnije

Kako uštedeti prilikom putovanja u Prag?

Prag je destinacija koje je uvek u ponudi, ali i destinacija koja je uvek u planu onima koji vole da...

Detaljnije

Korisni saveti koji vam mogu pomoći da zaštitite ušteđevinu od visoke inflacije

Ceo svet se trenutno suočava sa inflacijom, a cene osnovnih namirnica, goriva i svih vrsta usluga ne...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS