Ultrazvuk srca- brza i bezbedna metoda ranog otkrivanja bolesti



Kao osnovni kardiološki pregled, ultrazvuk srca može pružiti verodostojne i kompletne informacije o radu, veličini, i opštem stanju ovog organa. Zbog toga će ovu vrstu pregleda lekar specijalista preporučiti kada je potrebno postaviti preciznu dijagnozu ili pratiti stanje pacijenta. Imajući u vidu da od kardiovaskularnih bolesti poslednjih decenija oboljevaju i ljudi u trećoj ili četvrtoj deceniji života, rano otkrivanje problema u radu srca je ključno za dug i kvalitetan život. Iz tog razloga, ali i činjenice da je pregled bezbolan i bezbedan, ultrazvuk srca ne bi trebalo preskočiti u svojoj redovnoj godišnjoj poseti lekaru.


Pola sata godišnje za miran san

Ultrazvuk srca je nainvanzivna, jako jednostavna metoda koja pacijentu može uzrokovati jako malo neprijatnosti. Sam pregled najčešće traje do 30 minuta, za koje vreme pacijent leži na leđima ili levom boku, u zavisnosti od zahteva lekara. Lekar će plastičnim uređajem, odnosno sondom, na čiji će vrh naneti gel, prelaziti preko grudnog koša pacijenta. Sonda emituje ultrazvučne talase, a gel služi da se ti talasi lakše očitaju na ekranu na kome lekar posmatra sliku srca u realnom vremenu. Deo pregleda koji može biti blago neprijatan je upravo prislanjanje sonde sa hladnim gelom na kožu. Za ultrazvuk srca nije potrebna bilo kakva naročita priprema. Čak na protiv, lekari često ohrabruju pacijente da ne menjanju svoje svakodnevne navike ili ritam spavanja, kako bi se dobili rezultati koji odgovaraju realnom zdravstvenom stanju. Takođe, pacijenti mogu sasvim normalno da jedu i piju, s obzirom da unošenje tečnosti i hrane ni najmanje ne utiče na rezultat ultrazvučnog pregleda srca.


Laka dijagnostika znači blagovremeno otkrivanje velikog broja bolesti srca

Ultrazvukom srca lekar dobija jasnu i preciznu sliku o stanju koje želi da dijagnostifikuje ili o toku lečenja hroničnih bolesti. Tako se ultrazvuk redovno primenjuje kod pacijenata koji boluju od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska, angine pektoris ili nekih urođenih srčanih mana. Takođe, ovaj pregled je obavezan ukoliko se pacijent žali na česte aritmije, bol u grudima ili zamor, čak i pri najlakšim fizičkim aktivnostima. Lekar specijalista će insistirati na ultrazvuku srca ukoliko na pregledu čuje šum. Ovaj problem najčešće uzrokuju zalisci, koji se ne zatvaraju ili otvaraju adekvatno i tako remete normalan protok krvi kroz srčane komore. Uzrok tome može biti zadebljanje, stanjivanje ili kalcifikacija zalistaka, tako da će lekar na ultrazvuku videti kako oni funkcionišu. Osim toga, ultrazvuk srca pokazuje i da li na organu postoje šupljine koje mogu biti urođene ili stečene u toku života. Kod pacijenata koji se žale na nepravilan rad srca, ultrazvuk može biti jedini način da se ta nepravilnost isprati i adekvatno tretira. Aritmije mogu biti uzrokovane nepokretljivošću dela srčanog mišića, slabom pokretljivošću ili lošom „ishranom“ celog organa. Najzad, za pacijente koji su imali akutni infarkt miokarda ili intervenciju na nekom velikom krvnom sudu, ultrazvuk srca je obavezan na svakih 4 do 6 meseci. Ovo će takođe važiti i za pacijente kod kojih lekar na ovom pregledu utvrdi da u srcu postoji masa koja zahteva redovno praćenje pre hirurške intervencije.




Srodni tekstovi:


Top pet ideja za uređenje enterijera

Koliko god voleli svoj dom, svakodnevno ispijanje jutarnje kafe na omiljenoj fotelji, držanje jastuč...

Detaljnije

Kako funkcionišu zalagaonice?

Za početak, hajde da definišemo šta su to zalagaonice. Zalagaonice nude mogućnost pro...

Detaljnije

Zima u Beogradu

Svetlucavi, krupni sneg preplavio je sve ulice, parkove i krovove. Klizališta su opet puna, s...

Detaljnije

Enterijer inspiracija: Detalji kojima ćete izgled svog kupatila podići na viši nivo

Kada govorimo o uređenju doma, postoje prostorije kojima posvećujemo više pažnje i onima koje...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS