Korisni saveti koji vam mogu pomoći da zaštitite ušteđevinu od visoke inflacije


Biznis Zanimljivosti


Ceo svet se trenutno suočava sa inflacijom, a cene osnovnih namirnica, goriva i svih vrsta usluga neprekidno rastu. Niko ne zna do kada će se ovakav trend zadržati, ali ono što znamo jeste da se rast cena negativno odražava na naš budžet i ušteđevinu koju posedujemo. Ne postoji mnogo toga što običan čovek može da uradi kako bi zaustavio ili usporio inflaciju, ali postoje određeni načini da sačuvate postojeću ušteđevinu. Stručnjaci smatraju da novac ne bi trebalo da stoji, već da ga aktiviramo i uložimo kako ne bi izgubio vrednost. 

Iako se isprva investiranje u ovim neizvesnim trenucima čini kao rizičan korak, zapravo je logičan izbor, ali samo ako se ulaganje realizuje planski i u skladu sa potrebama tržišta. 


Analizirajte troškove

U vreme rastućih cena, štednja je veoma značajna kako bi vaš budžet bio stabilan i opstao u izazovnim trenucima. Detaljna analiza mesečnih troškova je prvi korak u kreiranju plana štednje. Time ćete se upoznati sa sopstvenim potrošačkim navikama i utvrditi da li postoji prostor za revidiranje troškova. Hrana i električna energija predstavljaju neke od stavki koje je inflacija najviše pogodila, stoga ne bi bilo loše da razmotrite da li i na koji način možete da utičete na smanjenje ovih troškova. Kada je u pitanju štednja električne energija, možete da koristite uređaje kao što su veš mašina ili bojler u periodu kada je struja jeftinija. Zatim, računar i TV možete da ugasite kada ne koristite, a obične sijalice da zamenite štedljivim. Kada je reč o hrani, kreirajte nedeljni jelovnik i potrudite se da prema njemu pravite obroke. Na taj način ćete sprečiti bacanje hrane i uštedeti novac. Uporedite cene namirnica iz više marketa i opredelite se za onaj koji ima najbolju ponudu. 


Nekretnine kao pouzdana investicija

Ulaganje u nekretnine je oduvek bio popularan oblik investiranja, pogotovo u trenucima rastuće inflacije. Kada kupite stan ili kuću, obezbeđen vam je siguran povrat novca - da li kroz prodaju objekta ili njegovo izdavanje. Tržište nekretnina je jedno od najdinamičnijih sfera, a pandemija koronavirusa, odnosno njen završetak je dodatno intenzivirao trend ulaganja u nepokretnosti. Nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za prestonicu, a raznovrsna prodaja stanova u Beogradu biće siguran vid čuvanja ušteđevine. Iako je cena kvadrata u glavnom gradu najviša u našoj zemlji, potražnja za nekretninama je i dalje najveća, budući da godišnje veliki broj ljudi migrira iz manjih mesta u prestonicu. Beograd privlači i mnogobrojne investitore iz različitih industrija, stoga je kupovina nekretnine u ovom gradu pametna investicija. 



Gde čuvati novac?

Iako se smatra da je čuvanje novca u banci jedan od najnižih oblika investiranja, predstavlja jedan od sigurnijih zbog osiguranog depozita, prinosa i glavnice. Ali i zbog specifičnosti prostora, budući da čuvanje veće količine novca u kući nije bezbedno, jer nikada ne znate da li neko može da vas pokrade i oduzme vam celu ušteđevinu. Današnja situacija sa bankama je daleko drugačija od one koja je bila aktuelna devedestih, stoga je i poverenje korisnika njihovih usluga veće i stabilnije. Zahvaljujući relativnoj stabilnosti kursa dinara, štednja u domaćoj valuti je i dalje isplativa, ali svakako da je potrebno da se konsultujete sa finansijskim stručnjakom pre nego što preduzmete neki od koraka. 


Započinjanje sigurnog biznisa

Investiranje u biznise je drugi najučestaliji vid štednje, odnosno uvećavanje postojećeg kapitala. Pokretanje sopstvenog biznisa nije nimalo lak zadatak, pogotovo u doba inflacije, te nosi sa sobom mnogo rizika. Zato je najsigurniji način da uložite vaš novac u nešto što ste prethodno dobro istražili i detaljno se upoznali sa svim karakteristikama tržišta. Porazgovarajte sa kolegama koji rade u istom ili sličnom sektoru, konsultujte se sa pravnim i finansijskim stručnjakom i analizirajte konkurenciju kako biste uočili dinamiku tržištu i pronašli mesto za vas. 

Period inflacije je izazovan za svakog pojedinca, a jedan od težih zadataka je svakako čuvanje postojeće ušteđevine. Ulaganje novca nam se javlja kao jedno od najsigurnijih rešenja, jer je to jedini način da ga spasimo od gubitka i sačuvamo njegovu vrednost. Uz detaljno istraživanje tržišta, prikupljanje potrebnih informacija i konsultaciju sa stručnim licima, bićete na dobrom putu da vašu ušteđevinu sačuvate od nestajanja ili čak uvećate svoj kapital. 






Srodni tekstovi:


Da li nam svima treba biznis kouč?

Biznis kouč je osoba koja pomaže razgovorom i precizno postavljenim pitanjima da se karijera živi i ...

Detaljnije

Pametni uredjaji i pametan nameštaj koji nas okružuje

Pametni uređaji i namještaj postaju sve popularniji i prisutniji u našem životu. Ovi u...

Detaljnije

Kako brzo pronaći posao u Novom Sadu?

Pronalazak posla na velikim tržištima rada kakav je Novi Sad nije uvek jednostavno. Postoji v...

Detaljnije

Kako prepoznati kvalitetnu obuću: Ključni faktori za razmatranje

Kada je u pitanju kupovina obuće, prepoznavanje kvalitetnih proizvoda je od suštinske važnost...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS