Šta sve treba da znate ako planirate da živite i radite u Rusiji?


Putovanje Putovanje



Mnogi naši državljani vide priliku za boljim životom odlaskom u neku stranu zemlju. Poznato je da zadnjih nekoliko godina migracija u Srbiji beleži eksponencijalni rast. Razlozi za to su različiti. Nekima deo porodice već boravi duži niz godina u inostranstvu, pa zbog toga i oni žele da se presele. Drugi su pak nezadovoljni svojim mesečnim prihodima, i smatraju da stečeno obrazovanje u Srbije mogu mnogo više da „naplate“ u inostranstvu. 

Mnoge evropske zemlje su upravo glavna destinacija većini naših građana. Nemačka je na samom vrhu liste, kao i druge zemlje evropske unije poput Austrije, Norveške, Francuske i sl. 

Ipak, ako se malo detaljnije raspitate, videćete da se i određeni broj državljana Srbije u zadnje vreme sve više odlučuje za odlazak u Rusiju. S obzirom da je reč o „bratskoj zemlji“, mnogi se rukovode logikom da se boravkom u Rusiji neće osećati u potpunosti kao stranac, što se ne može reći za bilo koju drugu stranu zemlju. Ukoliko se vi upravo premišljate da svoj život nastavite u zemlji kao što je Rusija, evo šta je sve potrebno da znate.


Sudski tumač za ruski jezik je osoba koja vam je potrebna za početak


Dobili ste sva potrebna dokumenta za odlazak u Rusiju, a do završnog cilja vas vodi samo još nekoliko koraka. Jedan od njih je svakako taj da svu svoju dokumentaciju prevedete na zvanični jezik zemlje u koju planirate da odete, a to je u ovom slučaju ruski. 

Sudski tumač za ruski jezik je neko ko će vam trebati. On će vam pomoći oko prevoda i overe svih dokumenata kao što su radna dozvola i viza, ali i svih ličnih dokumanata poput državljanstva, lične karte, pasoša i sl. 

Ako trenutno živite u manjoj sredini u kojoj ne postoji ovlašćeni sudski tumač baš za ruski jezik, a potreban vam je, savetujemo vas da ga potražite u nekim većim gradovima poput Beograda ili Novog Sada. U njima ćete čak i imati mogućnost izbora s obzirom da ih u većim sredinama ima mnogo veći broj dok je u manjim gradovima najčešće samo jedan sudski tumač. 


Bez radne dozvole nećete moći da planirate boravak na duže staze


Nekoliko godina unazad raste interesovanje radnika iz Srbije za rad i boravak u zemlji poput Rusije. Pored toga što tamo svoju šanse vide mnoge zanatlije, sve više naših preduzetnika želi da svoj biznis razvija na ovom području. Ono što treba da znate je da bez radne dozvole nećete moći da planirate bilo kakav odlazak u neku stranu zemlju na duže staze. Radnu dozvolu vam obezbeđuje isključivo poslodavac koji vam nakon što sa njim potpišete ugovor o radu šalje dopis u kojem saopštava da ste dobili dozvolu za rad u firmi u kojoj je on vlasnik. Sa tim dopisom vi dalje idete u rusku ambasadu koja će vam odobriti radnu dozvolu. 

Mnogi misle da je dovoljno da na primer odu u Rusiju najpre turistički, pa tamo traže posao. Treba da znate da to nije legalno i da ukoliko vas neko prijavi inspekciji, možete dobiti zabranu dolaska u ovu zemlju i do pet godina.




Srodni tekstovi:


Saveti za odabir kolica za bebe

Veoma važan izbor koji se pravi kada dete dođe u kuću tiče se kolica za bebe. Pored kreveca, ovo je ...

Detaljnije

Ishranom do pravilnog funkcionisanja celog organizma

Hrana predstavlja izvor vašeg zdravlja, vitalnosti i mladosti. Od rođenja deteta pa do najsta...

Detaljnije

Život i rad u gradu ili selu?

Gradovi i sela predstavljaju dva različita sveta sa svojim jedinstvenim čarima i izazovima. Dok neki...

Detaljnije

Hotel Jugoslavija- rezervacije za doček 2023. godine su već počele!

Doživite nezaboravan doček nove godine u Hotelu Jugoslavija! Možda vam se čini previše r...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS