Koliko često muškarci treba da idu na pregled prostate


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Prostata

Vrlo često se čuje da su urološki problemi kod muškaraca intenzivniji poslednjih godina, u odnosu na raniji period. Urološki pregledi obično izazivaju bojaz kod pacijenata, pa se zbog toga i teže odlučuju na preglede. I bezazleni problem mogu da iniciraju velike poteškoće. Ako pacijent oseća bilo kakve teškoće, ne treba ih ignostisati, već odmah izvršiti potrebne analize. Svaki muškarac sa 50 godina mora bar jednom godišnje posetiti svog urologa uz odrađenu adekvatnu labaratorijsku analizu.


Kada muškarci treba da počnu sa lekarskim pregledima?

Muškrci sa 50 godina života postaju izuzetno osetljivi. Baš u tom period potrebno je redovne posete urologu. Ako se oseti bilo koja promena fizičke prirode, pojava krvi ili bola u donjem delu trbuha, zatim poremećaji sa mokrenjem, sve ukazuje da se uključila sigurnosna lampica koja obaveštava da je potrebno uraditi hitan pregledu. Medicinski preged započinje se, najpre osnovnim pregledom, tj. merenje krvnog pritiska, EKG, pratćenje rada srca i pluća. Kada se utvrdi osnovno zdravstveno stanje pacijenta prisutpa se urološkom pregledu, koji se takođe sastoji iz par etapa, u zavisnosti od potrebe pacijenta. Ovo je slučaj ako pacijent mora da ode hitno na lekarski pregled. Dok drugi scenario bio bi da svaki muškarac ide na redovne preglede prostate jednom godišnje, a ako lekar proceni onda dva i više puta tokom kalendarske godine.


Glavni pokazatelj oslabljenog rada prostate

Povišen nivo PSA (prostata specifični antigen) u krvi prvi je signal na probleme koje izaziva nepravilan rad prostate. Ove je reč o proteinu koji se stvara isključivo u prostati, odnosno stvaraju ga žlezdane ćelije prostate. Povećan nivo PSA može ukazivati na mogućem zapaljenju prostate, infekciji urinarnog trakta, kanceru itd.. PSA test obavezno moraju raditi muškarici sa navršenih 50 godina života, ali i mladji ako imaju genetskih predispozicija za kancer. Glavni simptomi koji su pokazatelji otežanog rada porstate pored bolova, mogu bitit i blaga groznica, povišena temperature, kao i bol u leđima. Problem sa prostatom mogu se javiti i kod znatno mladjih ljudi, ali u tom slučaju uzročik bolesti prostate mogu biti polno prenosive bakterije. 


Laboratorije u Novom Sadu kao primer dobre prakse

Širom zemlje, kako državne, tako i private laboratorije rade analize na PSA. Za primer dobre prakse mogu se uzeti Laboratorije u Novom Sadu. Koje su po svom načinom rada, ažurnosti i pouzdanosti zauzeli mesto na vrhu lestvice. U svim laboratorijama mogu se uraditi detaljne analize uz izuzetno niske cene usluga. PSA se u krvi nalazi se u dva oblika u slobodnom i u vezanom obliku, pa tako postoji i dve vrste  analiza. Laboratorije u Novom Sadu odlikuju se ekspditivnosošću, zatim uzorkovanjem bez čekanja i što je najbitnije uz malu nadoknadu.


Na osnovu iznetog može se napraviti kratak rezime. Potrebno je da svaki muškarac kada pređe određenu starosnu granicu obavi adekvatne medicinske preglede. Pod tim pregledima se opodrazumeva provera opšteg stanja pacijenata, ultrazvučni pregled i kompletne laboratorijske analize obuhvaćene analizom PSA u krvi. Na osnovu dobijenih podataka uočen je zadovoljavajuć rad laboratorija u Novom Sadu. Gde se na jednom mestu može brzo, lako i jednostavno dobiti kompletna slika zdravstvenog stanja pacijenata uz mala ulaganja. 






Srodni tekstovi:


Opcije za investicije bogatih sportista

Bogati sportisti često se suočavaju sa izazovom kako mudro uložiti svoje prihode.Često ulažu svoj no...

Detaljnije

Putovanje u Moskvu po vašoj meri

Planirate putovanje? Imate i dovoljno vremena i novca, ali niste sigurni kako da najbolje organizuje...

Detaljnije

Kako da suncobrani za ugostiteljstvo traju što duže?

Opremanje svakog ugostiteljskog objekta se ne može zamisliti bez suncobrana, a jedan od važnih zahte...

Detaljnije

Kako da odaberete nekretninu koja će ispuniti sva vaša očekivanja?

Rešeno stambeno pitanje je nešto što danas mnogi priželjkuju. Imati stan u sops...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS