Šta sve podrazumevaju nova ograničenja za probne vozačke dozvole?


Automobili Automobili


Poslednjih godina Pravilnik o saobraćaju se promenio u neverovatnoj meri, a to su zapravo zahtevale sve statistike o nezgodama na putevima i stravičnim nesrećama koje su se događale i koje se događaju. Najpre su se promenila pravila ponašanja i kretanja u saobraćaju, auto škole su morale da urade brojne izmene kako bi nastavile sa svojim radom, dobile su drugačija pravila poslovanja, što je svakako uticalo i na to da se obuka vozača promeni. Od načina učenja i usvajanja znanja, preko toga da je potrebno više meseci kako bi se došlo do završnog dela ispita, obuka vozača se promenila u velikoj meri. A onda se sve promenilo i pojavom probnih vozačkih dozvola. 

Probna vozačka dozvola je do skoro važila godinu dana, nakon čega se dobijala trajna dozvola, međutim, pravila su se opet promenila, pa je njeno trajanje uslovljeno godinama kandidata i ide od 2 do 4 godine. Svakako, samo trajanje i postojanje probne dozvole važi i od kategorije za koju polažete.

Polaganje za B kategoriju

Ono što je najduže u vremenskom smislu jeste obuka i polaganje za B kategoriju, nakon koje se dobija probna vozačka dozvola, čije trajanje je do 21. godine, ukoliko kandidat polaže pre punoletstva, odnosno 2 godine za one koji polože sa 19 godina. No, same godine trajanja određuju koliko dugo se poštuju nešto drugačija pravila od onih koja se uče tokom same obuke vozača.

Najpre, probna vozačka dozvola ograničava vožnju, pa vozač ne sme da upravlja vozilom u periodu od 23h do 6h, a alkohol se ne dozvoljava ni u najmanjoj količini koja je dozvoljena za vozače sa trajnom vozačkom dozvolom. Ukoliko vozilo prelazi snagu od 80 kilovata, onda vozač mora za suvozača imati člana porodice čija vozačka dozvola je trajna u trajanju od najmanje 5 godina. Međutim, kada su probne dozvole u pitanju postoje i određene olakšice za nove vozače.

Polaganje za C kategoriju

Ukoliko kandidat polaže za neku drugu kategoriju dok ima probnu vozačku dozvolu za B kategoriju, onda će trajanje te druge probne dozvole biti do trenutka trajanje ove prve, te se dalje ne produžava. Osim toga, ukoliko kandidat ima trajnu dozvolu za B kategoriju, onda se za drugu kategoriju dobija takođe trajna dozvola. To isto važi za C kategoriju, jer i samo polaganje za C kategoriju ima određene zahteve, pa kandidat ne može polagati završni ispit pre napunjenih 21. godine. Stupanjem na snagu novih pravilnika dobijene su nove kategorije vozačkih dozvola, tako da kandidat koji ima vozačku dozvolu za C kategoriju može da položi vozački ispit za CE ili E kategoriju, koja se dobija ukoliko kandidat želi  da upravlja kamionom sa prikolicom tj. priključnim vozilom čija masa je veća od 750 kg.  Kada je u pitanju E kategorija odnosno CE kategorija kandidat mora da ispuni određene uslove koje propisuje pravilnik i prođe obuku za polaganje za CE kategoriju. Više o polaganju za C kategoriju pogledajte ovde.

Pored svega toga, nakon obuke vozača i dobijanja probne dozvole, postoje i pravila ostala koja se moraju poštovati. Sa probnom vozačkom dozvolom vozač na auto-putu ne sme da ide većom brzinom od 110 km na čas, te više od 90 km na čas na motoputu. Što se ostalih puteva tiče, ne sme se preći više od 90% dozvoljene brzine, što znači da u naseljenom mestu gde je ograničenje 50 km na čas, vozač sa probnom dozvolom ne sme preći brzinu od 45 km na čas. 

Jedno od pravila koja su postavljena tiče se i kaznenih bodova. Sa 18 kaznenih poena vozač sa trajnom dozvolom ostaje bez nje, dok je potrebno 9 kaznenih poena kako bi se oduzela probna vozačka dozvola.











Srodni tekstovi:


Saveti za brzu organizaciju prevoza pokojnika iz Nemačke

Statistika govori da na godišnjem nivou iz Srbije ode oko 50 000 ljudi kako bi pronašl...

Detaljnije

Spoljna rasveta – za jedinstven izgled, prijatnu atmosferu i apsolutnu bezbednost

Šta vam znaći divno uređeno dvorište ili terasa ako se to ne vidi ili u njemu ne možet...

Detaljnije

Koja je karijera prava za mene?

 Jedna od najbitnijih odluka koju treba da donesemo u životu je odabir karijere. Danas vi&scaro...

Detaljnije

Koje zavese odabrati za opremanje enterijera i eksterijera poslovnih prostora

Da bi vaš posao napredovao i išao uzlaznom putanjom, osim kvaliteta proizvoda i usluga...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS