Šta raditi nakon saobraćajne nesreće


Automobili Putovanje

Naravno da niko od nas ne želi da mu se saobraćajna nesreća desi dok vozi, ali je vrlo bitno da znamo šta treba da radim u takvoj situaciji. Ovde ćemo pisati nešto o tome.

Prvi koraci nakon saobraćajne nesreće

Pre nego što počnete bilo šta da radite potrebno je da isključite motor svog vozila. Ako vam se desila neka saobraćajna nesreća i vi možete da izađete iz kola i funkcionišete drugo što treba da uradite jeste da proverite da li su drugi ljudi koji su bili uključeni u saobraćajnu nesreću dobro. Nakon toga, kada ste uvideli šta se dešava zovete hitnu pomoć ako je to potrebno i zovete obavezno policiju. Za ponašanje nakon saobraćajne nesreće postoji pravilnik koji mora da se poštuje i koji je kažnjiv zakonom. 

Vozila koja su bila u saobraćajno nesreći ne treba dalje da ometaju saobraćaj, već, ako je to moguće da se vozilo skloni sa strane puta kako bi ostala vozila mogla da ne smetano prolaze tim putem. Takođe bi, odmah nakon nesreće trebao da se stavi znak za vozila koja prilaze, najmanje 10 metara od saobraćajne nesreće.

Dolazak policije

Kada policija dođe vlasnici vozila su dužni da pokažu svoj primerak Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi koji dobijaju kada registruju vozilo. To je obrazac koji je validan umesto policijskog izveštaja i on se popunjava samo ako je materijalna šteta mala, do 200.000 dinara. Takođe, on se koristi ako nema povređenih lica i ako su se učesnici nesreće saglasili ko je kriv za štetu. Ako nemate ovaj Evropski izveštaj pisaće vam se kazna od deset do pedeset hiljada dinara.

Osiguranje

Nakon što je potpisan ovaj izveštaj osoba koja je oštećena treba da krene sa licem koje je priznalo krivicu u njegovo osiguranje. Tamo se potpisuje dodatna dokumentacija jer mora dodatno da se potpiše da je osoba zaista kriva za nesreću jer u suprotnom Evropski izveštaj ništa ne znači.

Pozivanje šlep službe

Kada ste sve dogovorili sa krivce i ako vaš auto nije u voznom stanju potrebno je da pozovete šlep službu. Većina vozača ima svoju šlep službu, a u nekim gradovima one nude godišnju pretplatu kako biste mogli da ih pozovete da vas šlepaju. Ovo je mnogo jeftinije nego da plaćate šlep službu na licu mesta. Nakon što ste ih pozvali šlep službi će verovatno trebati neko vreme da stignu do vas tako da je potrebno da budete kod kola i čekate ih. 

Nemojte da prevozite sami vozilo koje nije ispravno ili nije u voznom stanju, to može da bude opasno, a šlep služba odlično radi svoj posao. Bilo bi dobro da odmah znate kom majstoru će osiguranje poslati vaš auto kako bi šlep služba odmah mogla da odveze vozilo na tu adresu.

Kada je sve prošlo i stigli ste kući samo se setite da ste živi i zdravi. Nema mestu panike ili stresa, vozilo će vam biti sređeno, a najbitnije je da ste vi kod kuće sa svojim najmilijima. Zapamtite, bezbednost na putu je važna ne samo za vaš život već i za život drugih ljudi. 






Srodni tekstovi:


Da li svaka firma treba da ima sajt?

Pre tri decenije napravljena je prva veb stanica. Reč je o World Wide Web, skraćeno WWW, čiji je tvo...

Detaljnije

INOVATIVNE TEHNOLOGIJE – napredna sigurnosna rešenja

Na veliku žalost, svet je ipak jedno opasno mesto. Od svetskih ratova, terorističkih napada, masovni...

Detaljnije

Izaberite pravo pakovanje za vaše potrebe

Sigurna isporuka se može osigurati samo odabirom odgovarajućeg rešenja za pakovanje. O&scaro...

Detaljnije

Šta vam je od alata potrebno za uređenje bašte?

Svako ko želi da se bavi sređivanjem dvorišta ispred svoje kuće, zgrade i slično i uređenjem ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS