5 saveta kako da brže osušite veš u mašini


Dom Dom

Svi želimo da nam se veš koji stavimo u mašinu za sušenje što pre osuši. Nekad iz razloga jer nam je hitno potreban, a ponekad jer želimo da uštedimo i smanjimo utrošak električne energije. Da biste ubrzali proces sušenja veša u mašini, podelićemo sa vama nekoliko korisnih saveta kako to možete učiniti. 

Pre nego što počnemo sa savetima napominjemo da je preduslov za brže sušenje veša da vaš uređaj redovno održavate čistim. Redovno praznite posudu sa sakupljenom vodom i čistite filtere i odvode. Evo šta još možete uraditi ako želite da vaša sušilica veša efikasnije radi. 

#1 Punite mašinu za sušenje po preporuci proizvođača

Nikada nemojte stavljati više veša u mašinu za sušenje nego što je njen maksimalni kapacitet. Ne samo da ćete na taj način preopteretiti motor, već će i odeći koja se nalazi unutar mašine biti potrebno više vremena da se osuši. Samim tim biće potrebno i više električne energije, a to znači i veći račun za struju na kraju meseca. 

Kapacitet mašine može biti različit. Tako na primer, Bosch mašine za sušenje veša imaju na desetine različitih modela, a oni koji se nude u našim prodavnicama bele tehnike mogu maksimalno sušiti 5, 6, 7, 8, 9, ili 10kg veša. Na vama je samo da odaberete veličinu koja najviše odgovara vašim potrebama i da poštujete preporuke proizvođača. 

#2 U mašinu ubacujte vlažnu a ne mokru odeću

Kada stavljate odeću nakon pranja u mašinu za sušenje, ona treba da bude vlažna, nikako mokra. Osim što je natopljena odeća teža i što će opterećivati motor, ona će se i znatno duže sušiti. Zato je naš savet da ako vaša mašina za pranje veša nije dobro iscedila vodu iz odeće koju ste prali, ponovite ciklus centrifuge. Ako ni tada ne uspete da izbacite višak vode iz odeće, onda to obavezno učinite ručno.

#3 Stavite jedan potpuno suv peškir u mašinu za sušenje veša

Zajedno sa vlažnom odećom, ukoliko želite da se ona brže osuši, stavite jedan potpuno suv peškir. Peškir će ubrzati proces sušenja tako što će upiti deo vlage iz ostalog veša. U nekim slučajevima, ako na primer sušite vunenu odeću, pamučni peškir, u zavisnosti od toga koliko je velik, može upiti i do 30% vlage iz vunenog džempera i na taj način ubrzati proces.  

Ako sušite manju količinu veša, stavite suv peškir na 5 do 10 minuta u mašinu, a ako sušite više odeće onda ostavite peškir 15 do 20 minuta u sušilici. Nakon toga, privremeno zaustavite ciklus, izvadite peškir, stavite ga da se suši na žici i pritisnite dugme za nastavak procesa. Ukoliko vaš uređaj nema ovu mogućnost, onda prvo uključite brzi program sušenja, koji će samo donekle osloboditi odeću vlage, pa nakon što izvadite vlažan peškir pokrenite nov odgovarajući ciklus.  

#4 Sortirajte veš po težini

Najbolje bi bilo da ukoliko ste u mogućnosti i imate vremena, sortirate veš po težini pre nego što ga ubacite u mašinu za sušenje. Odvojite vunene stvari od ostatka garderobe, jer one po pravilu sakupljaju više vode, pa im je potrebno i više vremena kako bi se osušile. 

Osim toga, za određenu vrstu garderobe postoje i posebni programi sušenja, koje je predvideo proizvođač uređaja. Pravim izborom programa ne samo da ćete izbeći duže sušenje, već ćete verovatno imati i manje problema oko peglanja garderobe nakon što je izvadite iz mašine. Pojedini programi imaju i antibakterijsku funkciju, tako da vam mogu biti od pomoći ukoliko ste skloni alergijama. 

#5 Stavite dugačke rastegljive stvari u kesu za sušenje

Baš kao što postoji kesa za pranje određene vrste veša, tako postoji i kesa za sušenje. Dugačke rastegljive stvari stavite u kesu za sušenje kako biste izbegli da se zapletu oko ostatka vaše odeće koji se nalazi u mašini. Ako se na primer, čarape ili dugi rukavi upletu oko ostatka veša koji sušite, biće potrebno više vremena kako bi se sva odeća dobro osušila. Osim toga, veća je verovatnoća da će odevni predmeti nakon sušenja biti izgužvani, pa će vam biti potrebno i više vremena da ih opeglate.

Nadamo se da će vam ovi naši saveti biti od koristi, ali svakao, pre nego što krenete sa procesom sušenja veša pročitajte uputstvo koje je dao proizvođač. U većini slučajeva se u njemu mogu naći još neki saveti koji su specifični za određeni model mašine i brzinu sušenja veša u njoj. Ako ništa drugo, obavezno stoji uputstvo o maksimalnoj količini veša za sušenje po jednom ciklusu i objašnjenje različitih programa sušenja.






Srodni tekstovi:


Asistirane reproduktivne tehnologije - nauka u službi parova koji se bore sa neplodnošću

Verovatno ste imali prilike da čujete termine, poput IVF, vantelesna oplodnja, inseminacija,…...

Detaljnije

Joga za početnike: Vežbe koje će ti prijati

Balans mentalnog i fizičkog zdravlja i dobrog osećaja koji joga pruža kada se praktikuje redovno čin...

Detaljnije

Kapa, šal, rukavice, pletene čarape i zima nam ne može ništa!

Polako idemo u susret hladnim zimskim danima, a mi se radujemo, i užurbano koračamo i jurimo za njim...

Detaljnije

Kolika je potražnja za nekretninama u Beogradu u toku leta?

Rešeno stambeno pitanje bitan je preduslov za miran i lagodan život. Kada se planira kupovina...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS