Ljubivoje ršumović i deca sa novim forama


Zanimljivosti


Ljubivoje Ršumvić više od pola veka piše za decu. Kada je on počinjao kao dečiji pisac, deca su se smatrala sporednim likovima života. Ljubivoje Ršumović je želeo to da promeni. I uspeo je da kroz svoja dela pokaže koliko je važno da razumemo decu i u deci vidimo male ljude. Takođe, pokazuje nam da je dečija književnost i važna i poželjna u formiranju najmlađih.

Ljubivoje Ršumović piše za decu u ljudima i ljude u deci

U svojim delim Ljubivoje Ršumović se trudio da otkrije tajne detinjstva, da razume, shvati i pomogne malim ljudima, a i njihovim rositeljima, bakama i dekama, u njihovom odrastanju. I on sam često ističe da mu je najveći uspeh to što ima veliku, radosnu porodicu. Svojim bogatim jezikom ispunjenim humorom uspeo je da dotakne srca malih čitalaca i da tu ostane i danas. Smatra da je humor važan kako bi se približili deci. Kroz njega, deca najbolje razumeju i prihvataju stvari. A kada se taj humor pomeša sa pričom, dobija se pravi smisao. Svaka pesma sadrži neku poruku, ali ta poruka nije ni malo dosadna, u vidu definicije, već je potpuno drugarska. I stvarno, Ljubivoje Ršumović je pravi prijatelj dece. Pravi drugar.

Borba sa novim tehnologijama

Svuda već dugo traje kriza čitanja knjiga. Danas deca brže odrastaju, interesovanja su se promenila, ali promenilo se i okruženje. Ono što je ostalo isto je to da se deca rađaju radoznala, željna znanja i ljubavi. Od nas zavisi šta ćemo da im ponudimo. A deci se sviđa ono što im mi damo. Ljubivoje Ršumović često ističe to da je on do svoje 10.godine odrastao u selu i da je to možda i najbolji ambijent za odrastanje jednog deteta. Mašta tu radi punom parom, razvijaju se veština penjanja na drvo, trčanje i sve ono što zdravom detetu treba. Ističe da današnjoj deci ne treba ništa uzimati, već im dati više odgovornosti i više samostalnosti, da budu ravnopravni članovi svoje porodice kojoj doprinose na svoj način. A deca uvek budu kakvi smo i mi. Ona najbrže uče od nas. Pa možda bi bilo dobro da i mi zajedno sa našom decom večernje sate posvetimo čitanju pesama Ljubivoja Ršumovića, umesto gledanja Sunđer Boba.


Dela Ljubivoja Ršumovića su nesumnjivo vanvremenska

Generacije dece su odrastale uz njegove pesme: Vuče, vuče bubo lenja, Deset ljutih gusara, Babaroga, Beli slon i crni telefon, koje i danas te generacije prenose na svoju decu. Emisija „Fazoni i fore“ danas ima kultni status i ostavila je veliki pečat 80ih i 90ih kada smo svi bili okupljeni pred televizorom. Ljubivoje Ršumović je zaista dao nemerljiv doprinos dečijoj literaturi. Do sada je objavio preko 80 knjiga, i još piše. Neka dela su izvođena u pozorištu, a mnoge pesme je pevao hor „Kolibri“.Svi smo kao mali pevali „Lako je prutu da se sokoli“, a naša deca danas obožavaju da im se peva „Miš je dobio grip“. Zanimljiva je anegdota da je Ljubivoje Ršumović zajedno sa svojim sinovima dok su bili mali pravio novine koje su nazvali RŠUM: Radostan, Šaljiv, Uman, Mudar. Pokazivali su ih gostima, a koštale su jedan osmeh. Na taj način je želeo svojoj deci da pokaže koliko je važno ostati dete i kad porasteš, koliko je važno smejati se i igrati se.

Zadržimo decu u sebi, a u deci vidimo ljude i ohrabrimo ih da budu radoznala, da istražuju i da se igraju, jer samo tako će biti srećna. Baš kao što nam i Ljubivoje Ršumović govori decenijama unazad.





Srodni tekstovi:


Kako spremiti auto za dugo putovanje?

Kako nam se sezona odmora približila došlo je i vreme da opremimo naše četvorotčka&sca...

Detaljnije

Zašto je izdavanje stanova u porastu tokom jeseni?

Statistički gledano, izdavanje stanova u poslednjih nekoliko godina čini jedan od najboljih manjih b...

Detaljnije

Kapa, šal, rukavice, pletene čarape i zima nam ne može ništa!

Polako idemo u susret hladnim zimskim danima, a mi se radujemo, i užurbano koračamo i jurimo za njim...

Detaljnije

Ključni koraci ka očuvanju vašeg kardiovaskularnog zdravlja!

Kardiovaskularno zdravlje predstavlja temelj dugog i ispunjenog života, a njegovo očuvanje zahteva s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS