Šta obuhvataju detaljne analize krvi za štitnu žlezdu?


zdravlje


Najpoznatija žlezda u ljudskom organizm je tiroidna žlezda u narodu poznata i kao štitasta, zato što je naziv dobila po grčkoj reči tireos a ona znači štit. Predstavlja endokrinu žlezdu koja stvara hormone neophodne za regulisanje metabolizma zato je njena uloga ključna u rastu i razvoju. Njena osnovna funkcija je sinteze i sekrecija tiroidnih hormona. U štitnoj žlezdi su prisutne dve vrste ćelija, folikularne i parafolikularne. 

Folikularne ćeliju su dominantne u štitnoj žlezdi i one luče trijodtiron (T3) i tiroksin (T4), hormone koji sadrže jod. Ove ćelije štitaste žlezde imaju sposobnost da iz krvi preuzmu velike količine joda. Parafolikularne ćelije štitaste žlezde proizvode hormon kalcitonin koji reguliše koncentraciju kalcijuma u organizmu i sa vitaminom D je u regulisanju okoštavanja kostiju. Ova žlezda najvećim delom utiče na metabolizam tako što ga smanjen rad štitne žlezde usporava, a ubrzan rad ubrzava. Za organizam nije dobar ni usporen ni ubrzan rad štitne žlezde i neophodna je redovna kontrola i da se redovno rade analize za štitnu  žlezdu. 


Simptomi koji ukazuju da treba da se odrade analize za štitnu žlezdu

Poremećaj rada štitne žlezde može da se manifestuje kao hipotireoidizam, slabije lučenje tireoidnih hormona usled čega dolazi do smanjene funkcije štitne žlezde koja onda utiče na pad metabolizma i povećanje telesne težine, slabu pokretljivost creva i opstipaciju (zatvor) kao posledicu ovog zdravstvenog problema; Kada je smanjena funkcija štitaste žlezde onda i srce sporije radi pa je pojačana osetjivost na hladnoću i zimogrožljivost; lice i očni kapci su otečeni a koža bleda, suva i perutava, na čelu, tabanima i dlanovima je žućkaste nijanse; smanjenu funkciju štitaste žlezde prate umor i malaksalost i zaboravnost, često psihoze koje vode u depresiju; smanjen libido i sterilitet se javlja kod oba pola. 

Ovo su simptomi koj ukazuju da treba da se urade analize za štitnu žlezdu i proveri usporenost njenog rada. Suprotno hipotireoidizmu je hipertireoidizam, povećana funkcija  štitne žlezde, usled koje se intenzivnije luče tireoidni hormoni a njihovo prisustvo u organizmu onda dovodi do ubrzanog metabolizma koji izaziva ubrzanu potrošnju energije i gubitat telesne težine i pored dobrog apetita, čak i povećanog apetita i jaču pokretljivost creva što za posledicu može da ima i dijareju. Organizam stvara višak toplote zato što oslobadja prekomernu energiju, usled toga se osobe sa ubrzanim radom štitne žlezde preznojavaju a sece radi ubrzano i preskače. Simptomi koji ukazuju na stanje koje poziva da se hitno urade analize na štitnu žlezdu su anksioznost i nervoza i opadanje kose. 


Šta obuhvataju analize za štitnu žlezdu?

Pojava jednog od gore navedenih simptoma može da ukazuje na iscrpljenost organizma usled stresa ili premora, ali u isto vreme može da ukazuje i na poremećaj rada štitne žlezde. Jedini način da se proveri da li je došlo do poremećaja rada je da se odradi panel analiza za štitnu žlezdu koji obuhvata TSH, T3 (ukupni T3), T4 (ukupni T4), fT3 (slobodni T3), FT4 (slobodni tiroksin T4), TG (tireoglobulin), ANTI-TPO, kalcitonin. Svi parametri koju ukazuju na rad štitne žlezde odredjuju se analizom krvi. 

Analiza za štitnu žlezdu obično ne zahteva da se pacijent posebno pripremi, mada, mora da se naglasi da terapija nekim lekovima i suplementima može da utiče na tačnost rezultata. Na tačnost rezultata mogu uticati kontracepcijske pilule, vitamin B7, estrogen, metadon, steroidi, muški hormoni( androgeni) i litijum. Ukoliko postoji sumnja da su u terapiji suplementi koji mogu uticati na rezultate za štitnu žlezdu neophodno je obratiti se lekaru. 


Referentne vrednosti analize za štitnu žlezdu

Referentne vrednosti menjaju se u zavisnosti od starosti, u zavisnosti od pola, a menjaju se i u trudnoći. Referentne vrednosti TSH hormona za odrasle su od 0.35-4.75 μIU/ml. Rezultati dobijenti analizom TSH hormona mogu da ukazuju na različita stanja: 

  • 0-0.35 μIU/ml pokazuje na nizak nivo hormona TSH i hipertireozu;

  • 0.35-4.75 μIU/ml pokazuje na normalne vrednosti TSH;

  • 4.75-10 μIU/ml pokazuje na blago povišene vrednosti i blagi hipotireodizam;

  • >10  μIU/ml ukazuje na povišen TSH i hipotireozu. 

Povišen nivo TSH hormona uslovljen je nedovoljnim lučenjem hormona štitne žlezde i njenim smanjenim radom. 


Važnost analize hormona T4 I T3

Od ukupne količine tiroidnih hormona koji se stvaraju u štitnoj žlezdi, većinu (93%) čini T4, a samo 7% čini T3. Ipak, najveći deo hormona T4 se u perifernim ćelijama pretvara u hormone T3. Ovo je razlog zbog koga je podjednako važno pratiti nivo oba hormona u krvi, a to se postiže analizama krvi koja je venski uzorkovana. Laboratorijska analiza hormona T4 (tiroksina) važna je za dijagnozu hipotireoze I hipertireoze. Referentne vrednosti  hormona tiroksin (T4) za odraslu osobu su 66.0-181.0 nmol/l ( nano mola po litru krvi). Ukoliko su vrednosti hormona T4 ispod normalne referentne vrednosti onda rezultat upućuje na hipotireozu, a ako su iznad normalnih vrednosti, rezultat upućuje na hipertireozu. 

Proteini koji se vezuju za hormone T4 mogu da utiču na preciznost merenja zato se radi analiza slobodnog tiroksina (fT4) koja eliminiše efekat proteina. Kada lekar posumnja na hipertireozu obavezno zahteva da se odrade vrednosti hormona T3.  Referentne vrednosti za hormon T3 kreću se od 1.3 – 3.1 nmol/l. Ukoliko su vrednosti iznad normalne to ukazuje na hipertireozu, a nivo vrednosti pokazuje težinu oboljenja. I na rezultate hormona T3 utiču protein koji se za njega vezuju, zato je dobro rezultat potvrditi ispitivanjem slobodnog trijodtironina (fT3).






Srodni tekstovi:


Savremene strategije za borbu protiv prehlade i alergija!

U eri tehnologije i medicinskog napretka, borba protiv prehlade i alergija ne bazira se samo na trad...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije

Do koliko godina mogu zatrudneti?

Kod žena plodni dani obično prestaju dolaskom menopauze. Menopauza je prirodni biološki proce...

Detaljnije

Cena zimskih guma se menja iz godine u godinu!

Da li koristite zimske gume? Šanse su velike da ih pre početka zimske sezone nemate. Za&scaro...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS