Kućna apoteka bi trebalo da bude neizostavni deo doma


Hrana i piće Zdravlje i lepota


Ne treba za sve tegobe ići kod lekara. Nekada možete i sami sebi biti lekar. Naročito kada osećate da vas lomi prehlada, boli glava ili se slučajno posečete, oderete kožu i slično. U takvim situacijama sami možete olakšati tegobe i sebi pružiti prvu pomoć, koja u većini slučajeva bude i poslednja. Upravo iz tih razloga je važno da u kući imate mini apoteku koja bi mogla da potkrepi vaše potrebe. Sigurno se pitate  kako bi ona trebalo da izgleda i šta da sadrži. Za početak odvojite jednu kutiju, drvenu, kartonsku ili plastičnu, a onda polako počnite da je punite lekovima.


Najneophodniji lekovi


Nalik kutiji za prvu pomoć i kućna apoteka bi trebalo da ima zavoj, gazu, pincetu, makaze, vatu i flastere. Ovi rekviziti najpotrebniji su prilikom opekotina, oderotina, posekotina, koje se, priznaćete, često dešavju u domaćinstvu. Uz to, vrlo je važno misliti o dezinfekciji, pa su alkohol, jod i hidrogen poželjni pratioci. Pre nego što zavijete ranu, važno je dobro je isprati sredstvom za dezinfekciju, kako biste izbegli moguće komplikacije. Toplomer je takođe stvar koju treba da ima bilo koja kućna apoteka, jer kada osetite da nešto nije u redu sa vama, prvo što uradite jeste da sebi izmerite temperaturu. Ukoliko ste roditelj, toplomer je neizostavan, jer su deca sklona čestom razboljevanju. Postoje i oni specijalno dizajnirani za decu, pa ne bi bilo loše da takav pribavite. Uz temperaturu često ide glavobolja, tako da se lekovi protiv bolova nameću kao logičan izbor za kućnu apoteku. Osim toga, valja misliti i na sitna trovanja hranom, pokvaren želudac i kiselinu nakon obilnog obroka. Lekovi protiv pojačanog lučenja kiseline i generalno za želudačne tegobe su vrlo važni i trebalo bi da ih ima svako domaćinstvo. U slučaju dijareje, probiotik je uvek dobro rešenje i zato ga imajte uvek u rezervi. Oni koji su skloni alergijama znaju koliko su bitni lekovi za ublažavanje istih. Čak i oni koji nisu, trebalo bi da imaju te lekove u kućnoj apoteci, kao i mast za modrice i rane. Ono što neće smetati,a svakako može da zatreba jesu čajevi i biljni sirupi za kašalj. 


Vodite računa o čuvanju lekova i njihovom roku


Kutiju u koju ste spakovali neophodne lekove najbolje je čuvati na tamnom i suvom mestu koje nije izloženo svetlosti. Jako je važno da deca ne mogu da dohvate lekove, zbog toga se savetuje da kućnu apoteku pozicionirate na neko više mesto, van njihovog vidokruga. Iako većina ljudi skladišti lekove u kuhinji ili kupatilu, moraćemo da vas razočaramo i kažemo da ni jedno ni drugo nije dobra ideja. Česte promene temperature i vlaga mogu uticati na delotvornost lekova. Kada smo kod delotvornosti, veoma je važno da vodite računa o rokovima trajanja lekova. Zbog toga ih čuvajte u originalnoj ambalaži kako biste uvek mogli da proverite do kada traju. Savet je da kućnu apoteku proveravate i dopunjavate jedno u šest meseci. Sirupe obavezno držite u frižideru kako biste im očuvali stabilnost. Iako mnogi u kutiju stavljaju i antibiotike, oni ne bi trebalo tu da se nađu, jer se koriste isključivo ukoliko su propisani od lekara.

Srodni tekstovi:


Kandida u trudnoći - prevencija i lečenje

Tokom trudnoće, trudnice moraju da obrate dodatnu pažnju na svoje zdravlje. Izbalansirana ishrana i ...

Detaljnije

Modne influenserke mogu da uklope patike uz sve, evo koji su im omiljeni modeli

U poslednjih nekoliko godina prisutan je trend kombinovanja patika uz elegantnu garderobu. Poznate l...

Detaljnije

KAMINI OD KAMENA – ZIMA MOŽE BITI SAVRŠENA

Dolazi nam zima a sa njom i praznične i snežne radosti koja ona svake godine donosi ali zima sama po...

Detaljnije

Život sa intolerancijom na laktozu

Šta je intolerancija na laktozu?Laktoza je šećer koji se može naći u mleku i mlečnim p...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS