Šta je psorijaza i da li se leči?


Zdravlje i lepota


Psorijaza predstavlja hroničnu upalnu bolest kože koju karakterišu oštro oivičeno crveni, uslovno rečeno plikovi, koji su prekriveni srebrnasto-belim ljuspicama. Osim kože, psorijaza zahvata teme kose, nokte, a u određenom broju slučajeva zahvataju i zglobove kao psorijatični artritis.

Tačan uzročnik pojave ove kožne bolesti nije pronađen, ali je činjenica da se ona javlja uglavnom ka o nasledna. Iako se ne vezuje svojom pojavom za određenu životnu dob, kod većine pacijenata se psorijaza javlja već pre 25. godine života. Iako nasledna, postoje „okidači“koji dovode do pojave ove bolesti, odnosno, stanja koja dovode do njenog aktiviranja. Prema brojnim istraživanjima, u najvećem broju slučajeva je to stres, a pored toga mogu biti i neke bakterijske i virusne infekcije, trudnoća, metabolički i endokrini poremećaji.

Sam izgled mesta na koži zahvaćenih psorijazom nije uvek isti, posebno ne leti, kada sunčeva svetlost utiče na njeno smanjenje, pa se neretko dešava da se na brojnim mestima sasvim ukloni, ali to uklanjanje nije večno, već kratkotrajnije. Ujedno, određene životne navike, poput konzumiranja alkohola i cigareta čini da psorijaza bude izraženija i otpornija na lečenje.


Lečenje psorijaze

Glavno pitanje jeste da li se bolest psorijaza leči ili se samo zalečuje? Njeno potpuno lečenje nije moguće, jer i kada se sasvim ukloni, sasvim je sigurno da će se povratiti. Međutim, lečenje je potrebno zbog sveopšteg zdravlja organizma, kao i zbog estetskog dojma. Sam proces lečenja se sprovodi lokalnim ili sistemskim medikamentima, a terapija zavisi od dobi pacijenta, opšteg zdravstvenog stanja, prirode psorijaze, promena na koži, te postojanja ili nepostojanja pridruženih bolesti.


Činjenica je da kod određenih pridruženih bolesti, kao što je artritis, potrebna je saradnja većeg broja specijalista, deramtologa, fizijatra, reumatologa, te po potrebi i drugih doktora koji bi pratili proces lečenja i odabira ispravne terpaije.


Najčešća terapija u lečenju psorijaze

U procesu lečenja psorijaze se koristi veći broj masti i krema na bazi određenih lekova. U najvećem broju slučajeva uključuju se steroidi, katrani, cignolin, analozi vitamina D i analozi vitamina A, tj. retinoidi, kao i inhibitori kalcineurina. Sva ova terapija se korsti kod blagih do umereno teških stanja psorijatičnih promena, dok se kod jako ozbiljnih stanja predviđa korišćenje druge terapije.

Kada se radi o ozbiljnim dijagnozama psorijaze, tj. stadiujumu kada se psorijaza ne leči lokalnom terapijom, mastima sa nabrojanim sastojcima, onda se prelazi na sistemske lekove. Ti lekovi se prepisuju isključivo od strane lekara, pod njihovim nadzorom, a mogu biti u obliku tablete za oralnu primenu ili u obliku injekcija. Zbog svojih delovanja, neki od njih se koriste svega nekoliko dana, a neki se mogu koristiti i nešto duže.

Pored ovih, tradicionalnih medicinskih načina lečenje, postoje i drugi oblici, poput biološke terapije imunomodulatorima koji se koriste kada pacijent kojem je psorijaza dijagnostikovana ne odgovara na upotrebljenu lokalnu ili sistemsku terapiju. Uz sve ovo postoji i fototerapija, koja se uglavnom preporučuje svima, a koja može biti prirodna, izlaganjem tela sunčevoj svetlosti u periodima dana kada UV zračenje nije visoko, te terapija svetlošću veštačke prirode koja je osmišljena tako da se koristi u reumatskim, kožnim i nekim sličnim oboljenjima koja reaguju na fototerapiju.




Srodni tekstovi:


Od kada postoji apoteka kao institucija u Srbiji?

Danas je situacija drugačija, apoteka ima na svakom koraku... Neke bolje snabdevene i sa više...

Detaljnije

Prava školska torba od 1. do 4. razreda

Deca do 4. razreda su posebno ugrožena jer nose veliku količinu knjiga na svojim nerazvijenim leđima...

Detaljnije

Četiri opšta pravila za pravilnu upotrebu spreja za nos

Pravilna upotreba bilo kojeg leka odnosno primena u skladu sa preporukom lekara ili farmaceuta, gara...

Detaljnije

Šta sve obuhvata kasko osiguranje i koliko košta

Šta je kasko osiguranjeKasko osiguranje predstavlja vrstu osiguranja koja pokriva štet...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS