Izbeljivanje zuba kod stomatologa - koje metode postoje, kakav je efekat i ima li neželjenih dejstava?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Većina stomatoloških ordinacija nudi izbeljivanje zuba i to je procedura koja je gotovo postala normalna. Dakle, mnogi se odlučuju da izbele zube na jedan ili drugi način, jer im je jednostavno stalo da imaju lep osmeh. Neko naravno pokušava da to uradi i na prirodne načine, a neko se odmah uputi u stomatološku ordinaciju, jer će naravno efekat biti mnogo vidljiviji, a sa druge strane i duže će trajati, a i brže će doći do željenog efekta. 

O izbeljivanju zuba treba da znate sledeće tri stvari:

Tri metode izbeljivanja zuba

Zubi se mogu izbeleti na tri načina, a na vama je da odlučite koji način će vam najviše odgovarati. Naravno tu odluku možete da donesete nakon konsultacija sa vašim lekarom. Dakle, prvi način je izbeljivanje zuba laserom. Ta procedura izgleda tako što će vam doktor prvo na vaše zube naneti gel za izbeljivanje, a u pitanju je konkretno vodonik-peroksid. Zatim će koristiti laser, ali naravno u strogo kontrolisanim uslovima, dok će prethodno zaštiti meko tkivo. Druga metoda je vrlo slična prvoj i izmena je samo u korišćenju plavog svetla umesto lasera. Takođe se pre korišćenja plavog svetla nanosi gel za izbeljivanje, tačnije vodonik-peroksid kao i u prethodnom slučaju. Međutim, još jedna razlika je ta što pre korišćenja ove metode morate da popravite sve zube i zamenite sive plombe. Ipak, neki stomatolozi preporučuju da pre bilo koje metode to uradite, međutim, pre metode koja se odnosi na plavo svetlo svakako morate. I treća metoda se potpuno razlikuje od prve dve metode. Naime, stomatolog izrađuje neku vrstu navlaka, listića, nosača, koji zapravo služe da gel drže na zubima. Dakle pacijent kod kuće nanosi te folije na zube uz pomoć gela, a tu proceduru mu objašnjava zubar. I ovaj proces traje najduže, jer je za neki efekat vidljiv potrebno 10 do 15 dana. 

Odličan efekat

Za bilo koju metodu da se odlučite efekat će biti odličan. Međutim, to neće trajati večno. Poenta je da ponavljate ovaj postupak na godinu do dve godine, ukoliko želite da stalno imate bele zube. Sa druge strane moraćate i češće da ponavljate ukoliko se ne pridržavate nekih osnovnih pravila, a odnose sa na oralnu higijenu i pravilno održavanje zuba. Ako na primer pušite ili pijete mnogo crne kafe, znajte da vam efekat neće biti toliko postojan, kao kod onih koji uopšte na primer ne konzumiraju niti kafu, niti cigarete. 

Neželjeni efekat - osetljivost zuba

Kao što smo već rekli, kada se rade metode laserom ili plavim svetlom, trebalo bi da se zaštiti meko tkivo. Treba samo napomenuti da je gel koji se koristi za izbeljivanje zuba veoma jak te može doći do oseljivosti zuba. Dakle, osetiće to kada budu jeli ili pili nešto hladnije, ali to nije ništa strašno i uglavnom prođe posle dva dana. Kod treće metode, odnosno metode kod koje koristite listiće ili folije verovatno neće doći do neželjenog efekta, zato što se ne koriste tako jaki gelovi. 




Srodni tekstovi:


Koje alate muškarac može koristiti za renoviranje, gradnju i dekorativne procese u kući

Većina muškaraca svoje slobodno vreme provodi pokušavajući da razume kako funkcionišu razne mašine i...

Detaljnije

Trendovi u Izdavanju Stanova u Beogradu: Šta Traže Stanodavci i Stanari

Beograd, srce Srbije, ne samo da odiše bogatom istorijom i kulturom, već i predstavlja centar...

Detaljnije

Dubai - grad u kojem je budućnost sada

Dubai je glavni grad istoimenog emirata, jednog od sedam koji čine Ujedinjene Arapske Emirate. To je...

Detaljnije

Kako se leči alergija na sunce?

Jedna od najnezgodnijih imunitetskih reakcija je upravo alergija na sunce, a svim onima koji razviju...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS