Život sa intolerancijom na laktozu


Zdravlje i lepota


Šta je intolerancija na laktozu?

Laktoza je šećer koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima. Kod nekih osoba ne dolazi do dovoljne proizvodnje enzima laktaze u telu - enzima koji pomaže varenje laktoze.

Kada u telu nedostaje dovoljno enzima laktaze, uzimanje mleka i mlečnih proizvoda može uzrokovati pojavu gasova, stomačnih bolova, dijareje i nadimanja. Ovo stanje se naziva intolerancija na laktozu.  

Intolerancija na laktozu se može javiti i kod dece. Neka deca uopšte ne mogu da vare laktozu, pa imaju tegobe kada uzimaju i najmanje količine mlečnih proizvoda. Druga deca mogu da podnesu manje količine ili neke vrste mlečnih proizvoda, ali ne i sve.

Na sreću, danas se mogu naći brojne zamene za mlečne proizvode koji ne sadrže laktozu, a obezbeđuju dovoljan unos kalcijuma, koji je ključno važan u izgradnji i održavanju zdravih kostiju.

Ukoliko primetite da vaše dete ima tegobe sa stomakom nakon konzumiranja mlečnih proizvoda, važno je da se posavetujete sa pedijatrom, koji može postaviti dijagnozu intolerancije i posavetovati vas kako da je kontrolišete.


Kako se intolerancija na laktozu može kontrolisati?

Iako ne treba da donosite bilo kakave radikalne promene u detetovoj ishrani bez konsultacije sa pedijatrom i nutricionistom, navešćemo koje mere se najčešće savetuju:

- Potrebno je ograničiti količinu mleka ili drugih mlečnih proizvoda koje dete uzima. Neka recimo to bude 1 šolja mleko dnevno. Takođe dete može probati da uzima manje količine više puta u toku dana. Ako niste sigurni koje namirnice izazivaju tegobe kod deteta, neka prvo uzme manje količine, pa pratite kako dete reaguje pre nego što mu date više.

- Neka dete uzima mleko ili druge mlečne proizvode zajedno sa namirnicama koje ne sadrže laktozu. Kod neke dece, kombinovanje čvrste hrane (kao što su žitarice) sa mlečnom namirnicom (npr. mlekom) može smanjiti simptome.

- Birajte mleko i druge mlečne proizvode bez laktoze ili sa smanjenim sadržajem laktoze.

- Probajte zamenke namirnice, kao što je bademovo mleko ili proizvodi od soje.

- Uvrstite suplemente laktaze. Oni pomažu u varenju laktoze.  To mogu biti tablete koje će dete sažvakati pre konzumiranja mlečnog proizvoda.

- Neka deca sa intolerancijom na laktozu mogu uzimati pojedine mlečne namirnice, kao što je jogurt, naročito jogurt sa probioticima.

- Obratite pažnju na prisustvo laktoze u drugim proizvodima koje redovno kupujete. Neki proizvodi mogu sadržati laktozu, kao što su peciva, žitarice, instant čorbe, margarin, prelivi za salate i mnogi slatkiši. Pažljivo proučite etikete na proizvodima.  

- Pronađite druge izvore kalcijuma, kao što su zeleno povrće, bademi i suvo voće.

- Doktor će vas posavetovati ukoliko postoji potreba da dete uzima suplemente, kao što su kalcijum i vitamin D.

- Još jedan koristan savet jeste da potpuno ukinete mlečne namirnice iz ishrane deteta, kako bi se dozvolilo da se detetov sistem potpuno reši sve laktoze, a zatim postepeno uvrstiti ponovo specifične mlečne namirnice, jednu po jednu.

Život sa laktozom podrazumeva promene koje neće narušiti kvalitet svakodnevnice, ali ni zdravlje deteta. Zato je važno da osigurate da dete dobija dovoljne količine kalcijuma i vitamina D.

Dobre vesti su da se danas na tržištu mogu naći brojne zamene, a neke od njih se uspešno mogu primeniti u najvećem broju recepata koji sadrže mleko i mlečne proizvode.





Srodni tekstovi:


Zima u Beogradu

Svetlucavi, krupni sneg preplavio je sve ulice, parkove i krovove. Klizališta su opet puna, s...

Detaljnije

Transport u krugu fabrika

Transport je veoma važan segment u poslovanju firmi, kako velikih proizvodnih, transportnih,tako i u...

Detaljnije

Šta od hrane morate probati ako odete na Havaje

Havaji su najjužnija američka savezna država. U sastavu SAD-a nalaze se od 1959. godine, kada su pos...

Detaljnije

Zašto je cena uglja posebno povoljna tokom leta?

Energenti su neizostavan deo domaćinstva, poslovnih objekata i složenih industrijskih procesa, zbog ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS