Šta je diskus hernija i kako je prepoznati?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

diskus hernija

Bol u leđima je najčešći bol sa kojim se susrela velika većina osoba. Diskus hernija može biti jedan od uzroka, a ta bol ograničava pokrete i pravi problem pri svakodnevnom funkcionisanju.

Kako izgledaju simptomi diskus hernije i kakvo je to oboljenje? Ko najčešće pati i kako se leči, a kako treba da se radi na prevenciji?

Pročitajte sve detalje u nastavku teksta.

Diskus hernija – sve češći razlog bola duž kičme

Kičmeni stub je centralna veza sa ostatkom koštano-zglobnog sistema, ali primarna uloga je čuvanje kičmene moždine unutar pršljenova i bezbedno pokretanje čitave muskulature.

Između pršljenova postoje prirodni amortizeri pokreta i podsećaju na mekane jastučiće – to su diskusi. Ako se dogodi da se diskus pomeri, pršljen direktno udara jedan na drugi i to opterećuje kičmenu moždinu i izaziva bol.

Danas se sve češće sreće bol uzrokovana diskus hernijom jer diskusi probadaju sled nepravilnog opterećenja kičme i sve više sedenja, a premalo fizičke aktivnosti.

Kako se dijagnostikuje diskus hernija?

Da bi se otpočelo sa terapijom važno je da se uradi pravilna dijagnostika i potvrdi problem sa diskusima, a isključe drugi problemi.

Neurolog, reumatolog, ortoped, fizijatar su samo jedni od stručnjaka koji se mogu uključiti za dijagnostiku i potvrđivanje stanja.

Rendgen, MR, skener, dopler krvnih sudova je samo neka od procedura koje se mogu koristiti da se potvrdi koji su pršljenovi pogođeni i gde se bol ispoljava.

Koji su simptomi diskus hernije?

U zavisnosti od mesta uklještenja nastaju različiti problemi. Najčešće se javlja spazam mišića, stezanje, trnjenje duž noge, bol pri dužem stajanju i bol pri pokretima.

Jedna od važnih karakternih osobina jeste da se javlja bol i otežan hod pri hodu na prstima, a može se javiti i problem sa mokrenjem i potencijom.

Ako je diskus hernija u vratnim pršljenovima slični simptomi će pogoditi gornji deo tela i izazvati trnjenje i bol duž ruku. Takođe, može se javiti i vrtoglavica, bol u glavu i bol u vratu, a ne lečenjem se simptomi samo pogoršavaju.

Lečenje i prevencija

Lečenje diskus hernije je u glavnom ne-operativno i podrazumeva lekove koji ublažavaju upale, bolove i relaksiraju mišiće uz kinezi terapiju i aparate koji služe za oslobađanje tela od bola.

Fizijatrijski centar čini važnu kariku u lečenju i saniranju povrede koja, ako znatno ograniči pokrete, mora biti i operisana. Pre toga treba pokušati sa fizioterapijom koja će da snizi bol i ojača mišiće leđa da bi držali pršljenove u pravilnom položaju.

Mnoge promene se mogu i preduprediti, a najpre da se čuva normalna funkcija kičme. Pravilno saginjanje, podizanje tereta i treniranje je samo deo preporuka koje će sačuvati zdravlje kičme. Fizioterapeuti su prave osobe koje će dati preventivne savete i objasniti pravilne tehnike tako da naš pokret ne nanosi problem kičmi.

Ipak, ako se promene pojave važno je na vreme postaviti dijagnozu i započeti lečenje jer će to lakše otkloniti bol i sprečiti sva veća oštećenja koja se mogu javiti.

Ne dozvolite da postanete kandidat za operaciju i da hroničan bol i nemogućnost kontrolisanja fizioloških potreba potpuno ugroze normalno funkcionisanje. Prevencijom i adekvatnim lečenjem sanirajte sve probleme.
Srodni tekstovi:


Kako odabrati ranac za školu?

Izbor koji se ne čini kao mnogo težak, jer to i nije, ali je često pogrešan. Zašto? Po...

Detaljnije

Staklena vuna – leti greje, zimi hladi

Kada govorimo o izolacionim materijalima staklena vuna ima odličan odnos cene i kvaliteta, lako se p...

Detaljnije

Dvoumite se između zebra i rolo zavesa – evo po čemu se one razlikuju

Želite da udahnete novi život vašem enterijeru? Jasno vam je da to možete učiniti uz fantasti...

Detaljnije

Šta je rešenje za previše oštećene zube koji nisu za vađenje?

Kada izbegavamo da idemo kod zubara, a znamo da su nam zubi pokvareni, onda svesno rizikujemo da dođ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS