Šta je diskus hernija i kako je prepoznati?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

diskus hernija

Bol u leđima je najčešći bol sa kojim se susrela velika većina osoba. Diskus hernija može biti jedan od uzroka, a ta bol ograničava pokrete i pravi problem pri svakodnevnom funkcionisanju.

Kako izgledaju simptomi diskus hernije i kakvo je to oboljenje? Ko najčešće pati i kako se leči, a kako treba da se radi na prevenciji?

Pročitajte sve detalje u nastavku teksta.

Diskus hernija – sve češći razlog bola duž kičme

Kičmeni stub je centralna veza sa ostatkom koštano-zglobnog sistema, ali primarna uloga je čuvanje kičmene moždine unutar pršljenova i bezbedno pokretanje čitave muskulature.

Između pršljenova postoje prirodni amortizeri pokreta i podsećaju na mekane jastučiće – to su diskusi. Ako se dogodi da se diskus pomeri, pršljen direktno udara jedan na drugi i to opterećuje kičmenu moždinu i izaziva bol.

Danas se sve češće sreće bol uzrokovana diskus hernijom jer diskusi probadaju sled nepravilnog opterećenja kičme i sve više sedenja, a premalo fizičke aktivnosti.

Kako se dijagnostikuje diskus hernija?

Da bi se otpočelo sa terapijom važno je da se uradi pravilna dijagnostika i potvrdi problem sa diskusima, a isključe drugi problemi.

Neurolog, reumatolog, ortoped, fizijatar su samo jedni od stručnjaka koji se mogu uključiti za dijagnostiku i potvrđivanje stanja.

Rendgen, MR, skener, dopler krvnih sudova je samo neka od procedura koje se mogu koristiti da se potvrdi koji su pršljenovi pogođeni i gde se bol ispoljava.

Koji su simptomi diskus hernije?

U zavisnosti od mesta uklještenja nastaju različiti problemi. Najčešće se javlja spazam mišića, stezanje, trnjenje duž noge, bol pri dužem stajanju i bol pri pokretima.

Jedna od važnih karakternih osobina jeste da se javlja bol i otežan hod pri hodu na prstima, a može se javiti i problem sa mokrenjem i potencijom.

Ako je diskus hernija u vratnim pršljenovima slični simptomi će pogoditi gornji deo tela i izazvati trnjenje i bol duž ruku. Takođe, može se javiti i vrtoglavica, bol u glavu i bol u vratu, a ne lečenjem se simptomi samo pogoršavaju.

Lečenje i prevencija

Lečenje diskus hernije je u glavnom ne-operativno i podrazumeva lekove koji ublažavaju upale, bolove i relaksiraju mišiće uz kinezi terapiju i aparate koji služe za oslobađanje tela od bola.

Fizijatrijski centar čini važnu kariku u lečenju i saniranju povrede koja, ako znatno ograniči pokrete, mora biti i operisana. Pre toga treba pokušati sa fizioterapijom koja će da snizi bol i ojača mišiće leđa da bi držali pršljenove u pravilnom položaju.

Mnoge promene se mogu i preduprediti, a najpre da se čuva normalna funkcija kičme. Pravilno saginjanje, podizanje tereta i treniranje je samo deo preporuka koje će sačuvati zdravlje kičme. Fizioterapeuti su prave osobe koje će dati preventivne savete i objasniti pravilne tehnike tako da naš pokret ne nanosi problem kičmi.

Ipak, ako se promene pojave važno je na vreme postaviti dijagnozu i započeti lečenje jer će to lakše otkloniti bol i sprečiti sva veća oštećenja koja se mogu javiti.

Ne dozvolite da postanete kandidat za operaciju i da hroničan bol i nemogućnost kontrolisanja fizioloških potreba potpuno ugroze normalno funkcionisanje. Prevencijom i adekvatnim lečenjem sanirajte sve probleme.




Srodni tekstovi:


Seksualno zdravlje muškarca odgovorno za produktivnost

Nakon stupanja muškarca u reproduktivni period i sazrevanja u pogledu seksualnog razvoja, neo...

Detaljnije

Renoviranje kupatila - ozbiljan, ali zanimljiv posao

Ukoliko ste bez ideja, a preko glave vam je staro kupatilo, koje momentalno želite da promenite, a n...

Detaljnije

Zašto su montažne kuće sjajno rešenje izgradnje životnog prostora u modernom vremenu?

Postupak izgradnje stambenog prostora kao idealnog mesta za život na željenoj lokaciji, konkretnoj a...

Detaljnije

Posebno cveće za posebne dame

Od karaktera, izgleda i navika dame zavisiće i sam obabir cveća. Buket cveća mora biti odlika osobe ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS