Najbolji saveti za odabir tepiha


Dom Dom


Odabir tepiha nije nimalo naivna stvar, večina nas pomisli kako se može odlučiti za određeni tepih iz prve, ali brzo se ispostavi da to i nije baš tako. Isto je kao i sa drugim stvarima u životu, treba se raspitivati, informisati, razmišljati, a onda praviti izbore i odlučivati. 

Muškarci uglavnom ovaj posao ostavljaju ženama, ali to ne znači da je izbor manje težak. Teško je uvek. Nije u pitanju samo dekorisanje i da to bude estetski lepo, odnosno da se slaže i uklapa u ostatak enterijera, već treba razmatrati od kakvog je vlakna sačinjen tepih, kakav je stil tepiha, kakva je boja, šema i najbitnije kvalitet i održavanje. 

Upravo zbog toga smo odlučili da na jednom mestu sakupimo najbolje savete koji vam mogu pomoći prilikom izbora. Pokušaćemo da odredimo najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira tepiha i olakšati vam tu egzibiciju kada za nju dođe vreme, a pomoć smo potražili u salonu tepiha Beomoda u Beogradu. Zato ostanite sa nama do kraja teksta.

Začudićete se koliko tepih može doprineti jednoj prostoriji, iako neko ne voli tepihe i smatra da samo skupljaju prašinu, tepih je vrlo korisna stvar koje može dati određenu vrstu energije prostoru tako da vam to postane omiljeno mesto u domu. Pored toga tepih drži određenu temperaturu u kući, naročito u zimskim danima oni su od velike pomoći, pogotovo tepisi od vune. Soba je uvek lepša kada ima tepih koji se slaže sa nameštajem. Ponekad upravo tepih bude taj koji predvodi, tako da se ostatak sobe prilagođava njemu, najčešće po bojama i šarama. Uz pravi odabir tepiha soba može izgledati mnogo veće nego što jeste, ali istovremeno šik, moderno i elegantno što pružu određenu vrstu komfornosti. 

Na koji se način pripremiti za kupovinu tepiha?

Da biste odabrali i kupili tepih iz prve, potrebno je da uradite domaći zadatak. Prodavci će imati za vas neka pitanja, stoga bi bilo dobro da se pre nego što krenete u salon lepo informišete na internetu, ali i da jasno znate šta želite, kako biste olakšali i sebi i prodavcu prilikom kupovine. Pitanja koja će vam po salonima tepiha biti postavljana su:

  • Da li je ta soba gde želite da stavite tepih centralna prostorija, odnosno da li se kroz tu sobu prolazi često, da li se u sobu ulazi spolja i koja je namena te sobe. Da li je uređena u modernom ili klasičnom stilu? Koje dimenzije tepiha bi bile odgovarajuće? Da li će deo tepiha biti ispod nekog komada namešta? Da li je reč o dnevnoj sobi, spavaćoj ili dečijoj?

Kada odgovorite na ova pitanja, višestruko ćete pomoći prodavcu da pronađe, uz vaše želje i nagoveštaje pravi tepih za vas. Zbog toga se od vas kao kupca traže što detaljniji odgovori.

Koju boju izabrati?

Ukoliko želite šareni tepih, odnosno sa šarama i više boja, potrebno je prema tepihu upravljati ostatak sobe, da ne bi bilo prenatrpano, prešareno ukoliko biste samo nabacali tako različite boje. Hladne boje kao što su zelena i tamnoplava odaju smirujući efekat, zato je i atmosfera mnogo prijatnija u sobama gde dominiraju ovakve boje. Svetle boje su teške za održavanje, jer vrlo lako mogu uprljati, a vrlo teško skinuti fleke, a tu je bela boja svakako najkritičnija. Tamne boje upravo suprotno svetlim dobro prikrivaju fleke. Tople boje kakve su crvena i zlatna čine da soba izgleda mnogo veće. 

Kako do idealne veličine tepiha?

Najpopularnija varijanta je ona koja podrazumeva da ceo nameštaj bude na tepihu, jer će tako soba delovati otvorenije, veće, prijatnije, a samim tim lepše, pritom na taj način štitite pod ispod. Međutim, danas se sve češće uzimaju tepisi manjih dimenzija, koji se postavljaju na "slobonom prostoru" između nameštaja. 

Srodni tekstovi:


Reklamni materijal kao proverena strategija za podizanje svesti o brendu

U digitalnoj eri, kada se sve vrti oko agencija za internet marketing, reklamiranja i marketinga na ...

Detaljnije

Origano i origano ulje - zašto ih morate imati kod kuće?

Konvencionalna medicina je svakako nešto što se ne bi smelo zanemariti. Apsolutno post...

Detaljnije

Načini za unapređenje i organizaciju poslovnih sastanaka u malim kompanijama

 Poslovni sastanak je sastavni deo uspešnog poslovanja svake kompanije i ovom aspektu se...

Detaljnije

Sve prednosti espresso aparata

Uživajte u ispijanju kafe u svakom trenutku. Sreću čine male stvari. Tako da treba održavati naviku ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS